Aki szeretne újra a válogatottba kerülni.

A Salgótarjáni Acélárugyár villamos központjának szerelőcsarnokában dolgozik Girtl Emma fiatal atléta, aki a magyar ifjúsági válogatottnak volt az elmúlt években tagja. A fiatal atlétanőnek kisportolt, izmos alakja kimagaslik a kapcsoló javító csoport férfi tagjai közül is. Göndör, szőke hajkoronája övezi állandóan mosolygós arcát. A Salgótarjáni Vasas I. osztályú atlétája a munkahelyén is megállja a helyét, s egyre jobban kivívja munkatársai megbecsülését is. Pedig volt idő, amikor még erről beszélni sem lehetett, hiszen akkoriban a fiatal leányt munkája nem igen érdekelte. Mindene volt a sport.

Most is első helyen szerepel életemben a sport – mondja mosolyogva. 1950-ben kezdtem sportolni, ekkor mentem ki először a Vasas pályára, és azóta el sem tudom képzelni, sport nélkül az életemet. Akkor vézna kislány voltam - emlékezik vissza mosolyogva Girtl Emma – de rövid idő alatt az atlétika, a futás, ugrás, súlydobás, diszkosz és gerely úgy megerősített, hogy már nem kislány módra néznek rám. Sok száz versenyen vettem részt, s rövid idő alatt igen gyorsan emelkedtem az ifjúsági országos válogatottságig. Sajnos az elmúlt évben megsérültem és így alig értem el elfogadható eredményt. Most már azonban úgy érzem, hogy igen jó kondícióban vagyok és az igen erős edzéssel, behoztam a múlt évben elmulasztottakat. Szeretnék az idén minden versenyen indulni, és természetesen nyerni is, hogy újra elérhessem a vágyam: bekerülhessek az országos válogatott keret tagjai közé. Felejthetetlenek számomra a bukaresti, ploesti versenyek, ahol a nemzetközi mezőnyben második helyen végeztem Serédi mögött. Most még ugyan tornatermi edzésen veszek részt, de ha az idő engedi, már a stadionban fogok készülni társaimmal együtt az elkövetkezendő versenyekre.

Hallottuk, hogy az atlétikán kívül más sportágban is működik, igaz ez? Igaz, a vitorlázó repülést tanulom, s már az „A” vizsga letételére készülök a napokban. Nagyon megszerettem ezt a sportágat is. A beszélgetést így fejezi be a Salgótarjáni Vasas egyik legtehetségesebb atlétanője: Azt szeretném, ha minél több fiatal leány jönne sportolni, atletizálni. Én nagyon szeretek a kezdőkkel foglalkozni, s szívesen adom át tapasztalataimat nekik. Szeretném, ha az építészetnél dolgozó Molnár Magdához és a többi fiatalhoz hasonlóan egyre többen jönnének a Salgótarjáni Vasashoz városunk és környékének leányai, hogy hódoljanak kedvenc sportjuknak.