A Salgótarjáni Vasas atléta-szakosztályának 1953. évi munkája.

A Salgótarjáni Vasas atlétikai szakosztálya a múlt héten ünnepség keretében számolt be az elmúlt évi munkáról, amely után megjutalmazták a jól dolgozó sportolókat, majd kiosztásra kerültek a minősítési és MHK jelvények. Ezen a családias összejövetelen nemcsak a szakosztály aktív sportolói jelentek meg, hanem a szakosztály idősebb, régebbi sportolói is, akik a fiatalokkal együtt kedélyesen töltötték el a kedves délutánt. Az elmúlt évi munkáról Vertich József szakosztályvezető a következőkben számolt be: „Az elmúlt évben feladatul tűztük ki magunk elé, hogy olyan erőssé neveljük a szakosztályunkat, amelyből 1954.-ben már több minőségi eredményt is ki lehessen mutatni. Fő cél a tömegsportolás volt, amely mellett az eredményességet sem hanyagoltuk el. Mint ismeretes, 1952.-ben alig 10-12 fővel vágtunk neki a munkának. 1953. évre ezzel szemben már 72 fő minősítése volt feladatunk a sportfejlesztési terv szerint. A ránk szabott feladatot és a célunkat elértük, a vállalat vezetősége és a sportkör vezetőségének nagy segítsége folytán, s az év végén mindkét vezetőség megelégedését kivívtuk becsületes munkánkkal. Az elmúlt évben 24 helybeli és 16 vidéki versenyen indultak el szakosztályunk tagjai. 1249, illetve a 40 város postaversenyének tömegeit leszámítva, 689 fő indult. Ezeken a versenyeken 177 első, 150 második, 115 harmadik helyet értek el a vasas atléták. Voltak Budapesten, Dunakeszin, Csepelen, Szegeden, Szolnokon, Diósgyőrött, Gyöngyösön, Ózdon, Jászberényben, Balassagyarmaton, Pásztón, Szécsényben, Palotáson. A sok utazás nem a sportköri tagok jószántából történt, hanem a pályahiány volt az oka, mert Salgótarjánban csak az év elején lehetett versenyeket rendezni.

Az ifjúsági versenyzők 22 városi bajnokságból 20-at, 29 megyei bajnokságból 19-et, felnőtt versenyzők 22 városi bajnokságból 12-t, 26 megyei bajnokságból 10-et szereztek meg. Az országos ifjúsági bajnokságban Gömöri Emma egy II. és egy IV. helyet, Varga Antal egy VII. helyezést ért el. Gömöri Emma tagja volt a magyar atlétikai ifjúsági válogatottnak, és Ploestiben a diszkoszvetésben elért 39.11 m-es eredményével a Magyar Népköztársaságnak a II. helyet szerezte meg. Szűcs Mária az országos falusi spartakiád során a 100 méteres síkfutásban II. helyezést, míg a távolugrásban első helyezést ért el. Ha a megyei és városi csúcsokat szemléljük, akkor is kitűnik a Vasas atléták eredményes munkája.

Megyei csúcsok közül a felnőtt férfiversenyzők 11 csúcsból 6-ot, a női felnőtt versenyzők 7 csúcsból 6-ot, míg a férfi ifi versenyzők 9 csúcsból 7-et, az ifi női versenyzők pedig 9 csúcsból 7-et tartanak. A városi csúcsok közül 38-ból 32-őt tartanak a fiúk, s 23-ból 20-at a nők. A megyei ifi válogatott keretnek ez idő szerint 34 nő közül 12, 33 férfi közül 14 vasas atléta a tagja. A fejlesztési terv 72 minősített sportolót írt elő a Salgótarjáni Vasasnál. Ezt az alábbiak szerint teljesítette a szakosztály: I. osztályú 2 fő, II. osztályú 9 fő, III. osztályú 41 fő. Összesen 80 főt minősítettek az elmúlt évben a vasas atlétáknál, s így 111 százalékra teljesítették az előirányzatot. Az atlétikai szakosztály vezetői sokat dolgoztak, jól dolgoztak, de lehetett volna még jobban is dolgozni. Most kibővítik a vezetőséget, újabb két személy bekapcsolásával még nagyobb fejlődést fog elérni a szakosztály. Az idősebb, régebbi versenyzők mellé lassan már feljönnek a fiatalok is. Varga, Bihon, Nemes, Gömöri, Honti, Simonyi mellé feltört Kaposvári, Deák, Mojzes, Martinkó, Szűcs, Jecsmenik, akik szép eredményeket értek el. Borsivitz, Erdődi, Fridrich és a többiek eredményei egyre javulnak. Az edzőknek alapos munkáját, a szovjet nevelési módszerek alapján kell végezniük. A nevelés terén is sokkal nagyobb munkát kell végezniük, mint az elmúlt évben. Meg kell követelni a sportolóktól az edzéseken való pontos megjelenést és lelkes munkát.”