Nehéz ősz vár a STC sakkozóira.

Az elmúlt 19 év alatt - 1960-tól játszik a NB II-ben a tarjáni csapat -, talán még egyetlen alkalommal sem volt olyan nehéz helyzetben Salgótarján sakkcsapata, mint ebben az évben. A STC sakkozóinak a bennmaradásért kell küzdeniük, s hogy ez sikerül-e, arra az őszi 5. forduló adja meg a választ. A tavaszi 8 találkozó után a következő a helyzet a NB II Keleti csoportjában. 1. BEAC 73,5, 2. Bp. Postás 71,5, 3. Asztalos SE 66,5 11. STC 8 mérkőzés, 4 győzelem, 4 vereség, 48 pont.
Ősszel tehát óriási harc várható a STC és a Makói Spartacus között. A tarjániak azzal előzik meg a Csongrád megyei csapatot, hogy legyőzték 8-6-ra és egyenlő pontszám esetén, az egymás elleni eredmény dönt. Nézzük, kivel játszanak a riválisok. STC: Debrecen (i), Asztalos SE (o), Vasútépítő (i), Békéscsaba (o), Szolnok (i). Makó: Asztalos SE (i), Vasútépítő (o), Békéscsaba (i), Szolnok (o), Szeged (i). Nehéz jósolni. Mindkét csapat kétszer játszik otthon, háromszor idegenben játszik, ráadásul 4 csapat megegyezik az ellenfelek közül. A Szeged és a Debrecen nagyjából azonos játékerőt képvisel ebben az esztendőben. A kérdés csupán az, melyik együttes tud több pontot lecsípni az ellenfelektől.
Hogyan lehet, hogy a STC négyszer nyert, a Makó pedig csak egyszer, s mégis a kiesés elkerüléséért küzd a tarjáni csapat? - kérdezhetnénk. A válasz egyszerű: miután a sakkban a megszerzett pontok - a győzelmek és döntetlenek - számítanak, a STC a négy győzelem ellenére is rosszul áll, mert kétszámjegyű, mondhatni katasztrofális vereségeket szenvedett, míg a makóiak szoros mérkőzéseken maradtak alul. A tarjáni együttes az Utasellátótól (12,5-1,5), a Bp. Postástól (11-3) és a Szegedtől (10-4) szenvedett súlyos vereséget. 9-5-re kapott ki a BEAC-tól. És régi tanulság, ha három kétszámjegyű vereség bejön, akkor egész évben küzdhet a csapat, hogy ledolgozza a nagy hátrányt. Még szerencse, hogy a biztos kieső ÉLGÉP csapatát 11,5-2,5-re lehengerelte a STC (sajnos ellenük majdnem mindenki nyert) és jó teljesítményt nyújtott az Izzó és a Miskolc ellen (mindkettőt 7,5-6,5-re legyőzte), nem is beszélve a Makón aratott 8-6-os győzelemről. Ez utóbbi kulcsa lehet a bennmaradásnak, hiszen, ha egyforma pontot ér el a két csapat, akkor nevet a Stécé, búcsúzik átszállóval az újonc Makó.
A viszonylag gyengébb szereplés mivel magyarázható? - kérdezősködhetnénk tovább. Nehéz egy mondattal válaszolni, de talán elsősorban az erősorrend összeállítása nem sikerült az idén taktikusan. Több olyan versenyző, aki egyébként dicséretesen magasabb minősítést szerzett, került éltáblára és még nincs NB II-es csapatrutinja. Mások, akik először kóstolgatják a NB II ízét, gyengélkedtek. Így fordulhat elő, hogy az 1-7 táblán mindössze három versenyző érte el az 50 százalékot, és mindössze négy versenyző van, a NB II-ben szerepelt 18 játékos közül, aki túl is lépte azt. Szóljunk eredményükről részletesen is. Első helyre kívánkozik Czakó Béla neve, aki ebben az esztendőben ünnepli 60. születésnapját. Kitűnően játszik, mert 5 partiból 4,5 pontot szerzett, ami százalékosan magasan a legjobb teljesítmény. Őt követi Klenóczki Sándor, a csapat ifjúsági játékosa, aki ebben az esztendőben is meghálálta a bizalmat, 8 partiból szerzett 5 pontjával. Gallai János teljesítménye is dicséretes, ő 8 játszmából 4,5 pontot mondhat magáénak. Szabó Ervin 3 játszmából szerzett 2,5 pontja azt jelenti, hogy játékára, „góljaira” ősszel nagy szükség lesz. Nézzük ezek után a teljes listáét az eredményekkel. (Elől a játszmaszám, majd a szerzett pontok száma következik.)
Frink 1-0, Tóth L. 8-2,5, Palla 6-0,5, Tóth P. 7-2,5, Szarvas 8-2, Ponyi 8-4, Gál 7-3,5, Kánya 8-4, Gallai 8-4,5, Szabó 3-2,5, Simkó 7-2,5, Kassai 8-3,5, Miklós 3-0,5, Ágoston 4-2, Czakó 5-4,5, Surányi 6-2, Klenóczki 8-5, Hoffmann 8-3,5.
Félidőben azt szokták mondani, ősszel még mindenki javíthat. Így vélekednek a STC szakosztályánál is, ahol bíznak abban, hogy a csapat jól szerepel az ősszel és elkerüli a kiesést. Tudják azt is ugyanakkor, hogy ehhez bravúr kell, komoly felkészülés és nagy akarás. Ez utóbbi nem egyszer átsegítette már a nehéz helyzetekben a STC sakkozóit.