Havas sportról rekkenő hőségben.

A kinti rekkenő hőség behatolt az öltöző épület klubtermébe is, ahol a STC síelői a minap ünnepi számvetésüket, szakosztályi értekezletüket tartották. A kiadós edzés után a Kohász stadionban találkoztak e közkedvelt téli sportág szerelmesei. S így bármennyire is furcsán hat, de most értékelték az elmúlt évad eredményeit. Éppen ezért nem csupán a meleg hatására, hanem az eredmények összegezése folytán is forró volt a hangulat a teremben ülők körében. Futók és lesiklók, serdülő, ifjúsági, valamint felnőtt versenyzők foglaltak helyet a teremben. A gazdag számvetésre eljött Szalai László, a Magyar Sí Szövetség tagja, az alpesi ágazat elnöke, Sztremi László, a MHSZ Nógrád megyei vezetőségének titkárhelyettese, valamint Szepesi Antal, a STC elnöke. Dr. Korchmáros Tamás, a síszakosztály elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd összegezte az elmúlt évad tapasztalatait, eredményeit.
A lelkes sportvezető kiemelte, hogy az újonnan átszervezett síszakosztálynál, a vártnál előbb beérett a munka gyümölcse. Ezt erősíti az a tény is, hogy három korcsoportban - serdülő, ifjúsági, felnőtt -, sikerült magyar bajnoki címet szerezni. Külön köszönetet mondott azért, hogy a STC elnöksége lehetőséget biztosított csehszlovákiai havas edzésekre, táborozásra. Bár hazatérve környékünkön nem voltak jók a hóviszonyok, mégis sokat segített a külföldi edzőtáborozás. Később a Mátrában folytatták felkészülésüket, amely végül is az eredményes szerepléshez jó alapot nyújtott. A hat magyar bajnoki cím, a négy első osztályú, valamint négy aranyjelvényes sportoló egyben azt is tanúsítja, hogy ez a lelkes szakosztály szinte erejét és tudását felülmúlva érte el sikereit. A sikerekben nagy része van Vincze Istvánnak, aki az elmúlt hónapokban nagy felelősséggel, hozzáértéssel, teljes szívvel irányította a síszakosztály aprajának, nagyjának szakmai felkészítését. Az egykori élvonalbeli sífutó most, mint edző is bizonyította: képes ennek a nagyon nehéz megbízatásnak is magas szinten eleget tenni.
A síszakosztály elmúlt évadban elért eredményei alapján a sportegyesületnél rangos helyet foglal el. A működő 17 sportszakosztály közül a síelők a 3. helyen állnak. Ebben természetesen szerepet játszott a mind jobb anyagi helyzet is, amelyet a városi kiemelt sportkör biztosít ennek az ágazatnak. A szakosztály elnöke beszámolt arról is, hogy a jövőben több szakember beállításával megerősítik e sportágat. Így szerződést kötöttek Vadas Istvánnal, a sífutás nagy öregjével, egykori válogatottal, aki korábban már évekig betöltötte ezt a funkciót. A futóknál Verebélyi József, az alpesi szakágban Mohai László végzi majd az intézői teendőket. A síszakosztály technikai vezetője pedig Pálmai József lesz a jövőben. Ugyancsak segíti a szakosztály tevékenységét Palkovics Tibor, az alpesi szakág jól ismert alakja.
A szakosztály elnöke számvetését követően Szepesi Antal, a STC elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Hangoztatta, hogy eddig is igyekeztek minden segítséget megadni a síelőknek, sőt a jövőben még hatékonyabban támogatják majd a futók és alpesiek szereplését. Azt kérte azonban, hogy a versenyzők is, bizonyítsanak a jövőben az eddiginél is jobb eredményeikkel, és emelkedjenek fel a nemzetközi mezőnybe. Szalai László, a Magyar Sí Szövetség megbízásából köszöntötte az ünnepi szakosztály-értekezlet résztvevőit. Kiemelte, hogy nagy örömmel vesz részt ezen s számvetésen, ahol igen sok a tehetséges fiatal. A szakosztály vezetősége által megkezdett út és irányvonal helyes, ezen kell tovább haladni. Szükség van, azonban a kapcsoltok erősítésére, az eddiginél is jobb együttműködés kialakítására. A sí szövetség nevében támogatásáról biztosította a STC szakosztályának tevékenységét, annál is inkább, mivel Salgótarján és környéke igen alkalmas e sportág gyakorlására. A felszólalók között volt még Vincze István, aki mind a külső szerveknek, mind a versenyzőknek köszönetét tolmácsolta a támogatásért, a lelkes munkáért. Külön elismeréssel szólt azokról a szülőkről, akik a legnehezebb időszakokban is jó hozzáállásukkal nyújtottak támogatást gyermekük sportolásához. Hangoztatta: a sí ma már nem idénysport, hanem egész évet igénybe vesz, mivel nyáron is készülnek a téli évadra. Éppen ezért kérte a versenyzőket, hogy ebben az időszakban is lelkiismeretesen látogassák az edzéseket. Végül Nagy Sándor testnevelő tanár szólalt fel, és kollégái nevében támogatásáról biztosította a STC síszakosztályát.
A gazdag számvetést követően az eredményes szereplés kézzelfogható bizonyítéka következett. A legjobbaknak átnyújtották a magyar bajnoki érmeket és a pénzjutalmakat. Így többek között sífutásban a felnőtt női váltó - Kékesi, Telek, Hronyecz T. - nyert magyar bajnoki címet. A lányoknál ifjúsági egyéni magyar bajnoksággal dicsekedhet Kékesi Erzsébet. A serdülő korcsoportban a leánycsapat és váltó - Bereczki Beáta, Bereczki Brigitta, Pálmai Gyöngyvér, Galbács Judit - ért el magyar bajnoki címet. Az ifjúsági lányoknál a Kékesi, Telek, Hronyecz összetételű csapat állhatott a dobogó legmagasabb fokára. A férfi ifjúságiaknál I. korcsoportban Kadlót Zoltán aranyjelvényes szinttel rukkolt ki. Ugyanebben a korcsoportban, csapatban a Kadlót, Bolla, Horváth összetételű együttes 3. helyezéssel dicsekedhet.
Az alpesi számokban is kitettek magukért a STC versenyzői. Műlesiklásban, óriás műlesiklásban, valamint összetettben a felnőtteknél Gótzy Antal nyert magyar bajnokságot. Összetettben Csiszár István 3. lett. Óriás műlesiklásban, csapatban a dobogó 2. fokára állhatott fel a Gótzy, Csiszár, Ondré trió. Öröm volt hallani a díjkiosztás után, hogy igen sok fiatal hódol a síelésnek. Közülük Mohai Szabolcs, Krajer Csaba és mások neve már többször is elhangzott. A kisebbek közül Czimmer, Edőcs, Solymosi, Nagy és mások válhatnak jó síelővé a szakemberek véleménye szerint.