A bajnok és a tanára.

A Malinovszkij úti iskola igazgatói szobájában ülünk Rákóczy István testnevelő tanárral, a téli úttörő-olimpiai sikerek egyik kovácsával. Az előzményekről és az érmek történetéről kérdezzük.
- Ennek az általános iskolának a testnevelés tagozatos osztályaiból nyolcan vettek részt a seregszemlén - mondja -, két fiú Nagybátonyból, egy pedig a Gagarin iskolából került közénk. Mindannyian STC sportiskolások. Vincze István edzővel és Szlivka Gyula kollégámmal irányítottuk a felkészülésüket. Voltunk velük 12 napig Donovalyban, a szlovákiai síparadicsomban, a két ünnep között pedig Salgóbányán edzettünk. - Nem ment ez a tanulmányi eredmények rovására? - Galbács Jutka, Bereczki Brigi és Bea, meg Pálmai Gyöngyvér hatodikosok, s egy igen jó tanulmányi átlagú osztály legjobb tanulói közé tartoznak. Az ő átlaguk közelebb van a 4,5-höz, mint a négyeshez. A két nyolcadikos kislány, Telek Olga és Hronyecz Tünde sem vall szégyent. Ők egyébként tavaly olimpiai bajnokok voltak, az idén viszont a kisebbek szerepeltek jobban. Meg kell mondanom, hogy az edzőknek is könnyebb az értelmesebb gyerekekkel dolgozni.
- Milyen volt a hangulat Kékestetőn a nógrádiak táborában? - Tizennégy éve viszem a tanítványaimat az úttörő-olimpiákra, s azóta talán most jött össze a legjobb társaság. Az első nap után, amikor elkezdték „nagykanállal enni” az olimpiát, s jöttek az érmek, azt mondogattuk egymásnak, még három, még két nap van hátra, holnap is bizonyítani kell, nem szabad elengedni magunkat. Versenyek után pihentek, de nem lazítottak a gyerekek, a kevésbé fáradtak közül ketten bementek a faluba délután, hoztak a többieknek, amit kértek. És minden éremnek, minden pontnak együtt örültek, segítve és biztatva egymást, megállás nélkül. - Ezzel az olimpiával vége is a téli idénynek? - Nem, még február végéig lesznek különböző egyesületi versenyek, ezeken vesznek részt a tanulóink. Aztán ismét visszatérünk az atlétikához, végül is az a fő sportáguk.
Rákóczy István 1953 óta tanít a Malinovszkij úti iskolában, s a tanítványai rajonganak érte. Pedig a tagozatos osztályok heti öt testnevelés órája elég megerőltető. A pedagógus nem kivételezhet, csak titokban lehet kedvenc tanítványa. Nem csoda, hogy Rákóczy tanár úr a leglelkesebben Galbács Jutkáról beszélt, akire valóban büszke lehet. Rendkívül sokoldalú, már kilenc olimpiai aranyérme van, és még öt ilyen úttörő seregszemlén vehet részt…
- Összesen mennyi érmet nyertél eddig? - kérdeztük. - Hát azt fejben már meg sem tudnám számolni - felelt a bajnok, aki egyébként meglepően vékonydongájú, barna, mosolygós arcú kislány. - Melyiknek örültél a legjobban? - Talán a mostani biatlon győzelemnek. Ebben a számban tavaly télen csak 18. lettem, szüleimet is nagyon meglepte ez a siker. Én is alig akartam elhinni. - Melyik a kedvenc sportágad? - A téli sportok közül nem tudnék választani, az atlétikában mondjuk a távolugrás. A hosszú távú futószámokat nem szeretem, mert időnként szúr az oldalam közben. Tavalyelőtt Győrben 56 métert dobtam kislabdával, 4,80-at ugrottam és az 50 méteres futásban is jól szerepeltem a nyári úttörő-olimpián. Tavaly Tatán már magasabb korosztályba kerültem, idősebbek közé, itt nehezebb volt érmet nyerni. Télen Bükkszentkereszten is akadt még egy vetélytársam, aki megelőzött sífutásban. Az idén viszont szinte minden „bejött”. Alig győztem hazacipelni a sok győzelmi ajándékot.
- Otthon mit szóltak? - Bár anyu és apu egyáltalán nem sportol, most már régen belátták, hogy igaza volt annak idején az óvó nénimnek, aki testnevelés tagozatos iskolába javasolt. Van egy ötéves öcsém is, persze hogy örült a sok óriási játékállatnak, a brummogó maciknak, a teknőcnek és Oroszlán Orsolyának. És őszintén szólva ilyenkor érzem én is, hogy megéri naponta hatkor kelni, hétre jönni az edzésre, és délutánonként még több órát gyakorolni a tornateremben, vagy a szabadban. - Jut azért idő a tanulásra is? - Előfordul, hogy csak este tudok hozzáfogni, de nem akarom elhanyagolni, lerontani az eddigi eredményeimet. A sportolás csak másodlagos, fontosabb nála a tanulmányi eredmény. Félévkor 4,8 volt az átlagom, csak egy hármas és négyes csúszott be az ötösök közé. Ahogy megjöttünk a téli olimpiáról másnap volt a bizonyítványosztás. Nagyon örültem az eredménynek.