Városi kispályás bajnokság - Újra a SKÜ a bajnok.

Salgótarján város 1978. évi kispályás labdarúgó bajnokságára rekordnevezés érkezett. 54 férfi és 8 női csapat jelentette be részvételét a bajnoki küzdelmekben. Sajnos, a bajnokság végére a csapatok száma 54-re csökkent, mert néhány csapatnál nem mérték fel a lehetőségeket, mások egy-egy vereség után elkedvetlenedtek. Így néhány csapat feloszlott, mások visszaléptek. A visszalépett és törölt csapatok veszélyeztették bajnokság zavartalanságát. Ugyancsak fennakadást okoztak azok is, akik a kijelölt időpontban nem álltak ki, vagy a versenykiírás ellenére a mérkőzések időpontját a VLSZ tudta nélkül módosítgatták. A ki nem állás különösen a II. osztályban volt divat. Néhányan megfeledkeztek arról, hogy a kispályás labdarúgó bajnokság tömegsport jelleggel a rendszeres mozgás, sportolás céljából üzemel. Az elsődleges célja nem a mindenáron való győzelem, mely néhány csapatnál alkalmanként durvaságig fajult. Nem múlt el ez a bajnokság sem súlyos sérülés nélkül, egy játékos lábát törte és azóta is keresőképtelen.
Ugyancsak sok probléma merült fel a játékvezetéssel kapcsolatosan is. A kiküldött játékvezetők nem jelentek meg a mérkőzés helyén, ezért gyakran alkalmi játékvezetők vezették a mérkőzéseket. Néhány játékvezető pártos magatartásával, mások a szabályok nem megfelelő ismeretével, erélytelenségükkel ártottak a játéknak. A jegyzőkönyveket későn vagy egyáltalán nem juttatták el a VLSZ-nek. A csapatvezetők nem támogatták a VLSZ tájékoztatási munkáját, mert a mérkőzések eredményét a mérkőzés után a felhívás ellenére sem voltak hajlandók közölni. A városi labdarúgó szövetségnek a csapatok pihenőjét arra kell felhasználnia, hogy a bajnokságot részletesen elemezze és jövőre, a hiányosságokat megszüntesse.
Az első osztályban a SKÜ csapata megvédte bajnoki címét. Egyenletes, jó játékkal, az előző évekhez viszonyítva kevesebb góllal, magabiztosan, négy pont különbséggel nyerte a bajnokságot. A bajnokcsapat tagjai: Vári István, Berta Tibor, Gáspár Sándor, Szeberényi Tibor, Pálmai József, Putnok László, Smelkó Sándor, Antal Lajos, Tajti János, Sebők János, Szolnoki József, Lisztóczki István, Lovász János. Csapatvezető: Kaposvári Márton.
Az előző évhez viszonyítva sokat javult a szénbányák csapata, mely végig harcban volt a bajnoki címért. A bajnok SKÜ csapatát nem tudták legyőzni, ezért négy pont hátránnyal a második helyet szerezték meg. A szembetűnő javulás oka a nagyarányú fiatalítás, hiszen az új játékosok, - Jeck, Kmetty, Szőke, Gecse -, nemrég még a NB I-ben rúgta a labdát.
Remekül helytállt az első osztályban is a tavaly még II. osztályú ZIM csapata és bronzérmes lett. A korábbi években jobb napokat látott Petőfi és STÉSZ erejéből csak a 7. és 8. helyre futotta. A VEGYÉPSZER csak statisztált a bajnokságban. A II. osztályban is egyenletesen és jól szerepelt a tavaly még III. osztályú Távfűtés csapata és biztosan lett bajnok. Csak jobb gólkülönbségével lett második az AGROFIL a BRG előtt. Nem sikerült dobogóra kerülnie a Mélyépítőknek. Az MSZMP-KISZ a mérkőzések elhalasztásával tűnt ki. A tavasszal jól szerepelt VSZV-KISZ az utolsó helyre esett vissza. A III. A osztályban a Számítóközpont veretlenül lett az első. A III. B osztályban a Kohász KISZ a bajnok, megelőzve az Ingatlant. Az ÁFÉSZ csak jobb gólkülönbségével a harmadik. A III. C osztály bajnoka a Síküveg KISZ. Az egész bajnokság negatív csúcsát a Kozmosz állította fel, 164 gólt kapott.
Az első ízben kiírt női bajnokságon látszott a kísérleti jelleg. A ZIM női csapata az első vereség után visszalépett, a VEGYÉPSZER női csapata sorozatban nem állt ki, így a VLSZ törölte a bajnokságból. (Szembetűnő a VEGYÉPSZER csapatinak gyenge szereplése.) A STÉSZ női csapata nehezen lendült játékba, de a sokak által ismert kiváló labdarúgó szakember, Turán István vezetésével egységes csapattá kovácsolódtak és imponáló gólkülönbséggel (41:11) megnyerték a város első női bajnokságát. A bajnokcsapat tagjai: Sándor Tiborné, Szabó Sándorné, Molnár Zsuzsa, Asbóth Gabriella, Mateidesz Orsolya, Bakos Ágnes, Toldi Miklósné, Szőke Lászlóné, Budavári Istvánné, Csincsa Jánosné, Kukoricza Zsuzsa, Rostás Lászlóné, Polencsák Katalin. Edző: Turán István.
Az esélyes Kereskedelmi és Vendéglátó Szakiskola csapata kétszer nem állt ki, így második lett. Jól szerepeltek a Pénzügyi és Számviteli Főiskola lányai is és harmadikok lettek. A mérkőzések jegyzőkönyveinek hiányosságai miatt a VLSZ góllövő listát nem hirdet.
A városi kispályás labdarúgó bajnokság végeredménye: I. osztály: 1. SKÜ 20 mérkőzés, 16 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség, 64:24 gólarány, 54 pont. 2. Szénbányák 50 pont, 3. ZIM 40 pont. III. B osztály: 1. Kohász KISZ 16, 14, 1, 1, 65:25, 44 pont, 2. Ingatlan 31 pont, 3. ÁFÉSZ 28 pont.