Bajnoki pontok értéke.

Lassan véget ér az 1978. évi atlétikai idény. Már csak egy verseny, az országos maratoni bajnokság van hátra. Csepelen, a hónap végén rendezik meg. A STC atlétái nem indulnak Csepelen, számukra a bajnoki pontverseny befejeződött. A megyeszékhely atlétái remek eredményekkel rukkoltak ki, elsősorban a serdülő fiúk révén. A B kategóriás szakosztály az elmúlt évek 111, majd az eddigi legjobb 190, és a tavalyi 146,5 pontjával szemben, az idén 215,5 pontot termelt. Ebből a serdülő fiúk 146 (!) pontot értek el, mellyel a vezető 196 pontos DVTK mögött az előkelő második helyen végeztek. Megelőzve Tatabányát (117), a Bp. Honvédet (92), a SZEOL-t (75) és még 72 szakosztályt. A legeredményesebb serdülő versenyzők: Tari László 26.83, Kadlót Zoltán 23.15, Czuder Tamás 19.83, Balogh Gyula 12.15, Baár Gábor 8.25, Híves Attila 8 pont.
Az ifjúsági fiúk is előbbre léptek az elmúlt évhez képest. A legeredményesebb versenyzők: Zándoki 12 ponttal, Novák 10 és Bene 6 ponttal. Összesen 44 pontot értek el, mely kielégítő szereplést takar. A felnőtt férfi korosztályban lehetett volna eredményesebb a szereplés. De a két tehetséges versenyző, Varga és Szilágyi az országos II. osztályú bajnokságon önmagát alulmúlva sikertelenül szerepelt. Kétszáz pontot értek el a fiúk, a leányok 15,5-öt. Amennyire dicsérhető a fiúk teljesítménye, annyira siralmas a leányoké. Ahol a fiúkat ilyen magas szinten tudják felkészíteni, nem lehet ennyire mellőzni a leányokat. A leányok közül Szabó Bernadett volt a legjobb pontszerző 5 ponttal. A leányok tehetségesek, amit az is bizonyít, hogy a SI ellenőrző versenyen kiegyensúlyozott teljesítménnyel méltó partnerek voltak. A STC versenyzői, fiú és leány serdülői azon a napon (szeptember 17.) olyan teljesítményt produkáltak, mely az országos ellenőrző versenyen a harmadik helyet eredményezte.
A SI ellenőrző verseny a serdülő korosztály felmérésére szolgál. Ez a verseny, továbbá a bajnokságok, szembetűnően a fiúknál bizonyítják, tehetségekkel nem állunk rosszul. Segíteni kell a fiatalok kiválasztását, biztosítani kell megfelelő felkészülésük körülményeit, és ha ezt rendszeresen és tervszerűen végezzük, megyénk atlétikája jelentős mértékben járulhat testkultúránk fejlődéséhez.