Kadlót Zoli a futáshoz pártolt.

Két évvel ezelőtt, Zircen az úttörő olimpia sí számaiban a legnagyobb meglepetést egy salgótarjáni fiú szolgáltatta. Kadlót Zoli a Malinovszkij úti iskola tanulója futásban legyőzte az esélyesnek kikiáltott Kovács Zsoltot és hazahozta az aranyérmet. Azóta sok minden történt a győztessel. Gimnazista lett és teljes egészében átpártolt az atlétikához. Nem is bánta meg, mert most, amikor készül a számvetés Kadlót Zoltánt, idei eredményei alapján a STC egyik legeredményesebb serdülő atlétájaként emlegetik. Nézzük miért? Az országos mezei bajnokságon Dunakeszin a serdülők 5000 méteres távján 4., csapatban társaival (Baloghgal, Szabóval, Baárral) aranyérmet nyert. A STC 4x5000 méteres serdülőváltójának is tagja - mindenkit legyőztek a Népstadionban -, országos bajnokok lettek. Az új lóversenypályán - ugyancsak Budapesten a futó CSB-n -, Kadlót Zoltán nyerte a több mint 3000 méteres távot és még egy ezüstérmet is kapott, csapatban második lett az STC. Ha ehhez hozzávesszük az országos serdülőbajnokságon, 1500-on (4:06,2) és 3000-en (8:53,6) elért 3. illetve második helyezését, akkor érthető, miért emlegetik nevét oly gyakran a szakemberek, az atlétika barátai.
- Salgóbányára jártam iskolába, majd onnan Tarjánba, a Malinovszkij úti testnevelés tagozatos iskolába kerültem, Rákóczi Istvánhoz. Ő szerettette meg velem az atlétikát. Először az ügyességi számokban, magasban, távolban versenyeztem, csak később lettem futó - mondja Kadlót Zoli. Három éve Hertelendy Béla tanítványa. Fejlődése egyenletes, töretlen. Már tavaly dobogóra került 3000 méteren és 1500-on is csak hajszállal engedte át a bronzérmet. Mint edzője mondja, céltudatos, kemény, szorgalmas munka jellemzi tanítványát az edzéseken. A hosszabb távokat kedveli, jó küzdőszellem, elszántság érződik futásán verseny közben. Úgynevezett „iramfutó”, a hajrá nem erős oldala, bár…
- A váltóbajnokságon, 1500-on végig nagy harcot vívtunk a tatabányaiakkal. Utolsóként én kaptam a botot, előnyünk is volt, mégis féltem kicsit a tatabányai Szalaitól, aki tavaly ezen a távon megvert. Sikerült tartanom az előnyt, sőt a hajrában még rá is tettem pár métert. Erre a győzelemre emlékszem legszívesebben - válaszol azonnal a STC 16 éves futója, amikor arról faggatom, melyik volt a legérdekesebb győzelme. Időeredményei azt mutatják, hamarosan aranyjelvényes lehet. 1500-on tavaly 4:19,5-ről az idén 4:06,2-re javult, míg kedvenc távján, 3000-en a tavalyi 9:05-ös időt 8:53,6-ra dolgozta le.
- Jövőre nagyon nehéz dolgom lesz, elsőéves ifistaként. Ha egyéniben nem is jönnek be a helyezések, csapatban, a váltóban szeretnék nyerni. Jól együtt vagyunk a fiúkkal, gyakran járunk moziba, ismerjük egymást - folytatja Kadlót Zoli, a Hertelendy csapat tagja. A Madách Gimnázium és Szakközépiskola testnevelés tagozatos osztályába jár. Amikor a tanulásra terelődik a szó, Zoli ebben is javítást ígér, mint a futószámokban. Kevés ideje van. Heti hét edzés, szabad időben tanulás, olvasás, disco. És a sí, mert ehhez sem lett hűtlen az egykori úttörőbajnok. Kiegészítő sportágként télen síel. - Csak legyen hó! - mondja sóhajtva. Búcsúzik, mert várják társai. Indulnak bemelegíteni.