Példát mutat a szertáros.

Salgótarjánban a Rákóczi úti Általános Iskola tanulójaként került kapcsolatba a sporttal. Ma már 38 éves, de a mozgást, testedzést most sem nélkülözi. Telek Gyula, aki fiatalon került a SKSE birkózóihoz, mely szakosztályban közel tíz évig versenyzett, nem csupán „koptatta” a szőnyeget, hanem szép sikereket is elért. Lég-, pehely-, majd könnyűsúlyban nyerte a területi versenyeket. Aztán volt második az országos vidékbajnokságon. A magyar bajnokság küzdelmeiben negyedik helyezést harcolt ki. Közel egy évtizedes birkózó pályafutása után újabb sportágat választott.
A Salgótarjáni Kohászati Üzemek szerszámkovácsa, a népszerű „Szuszi” sportpisztolyosként tűnt fel és lépett lőállásba. Nagyon megkedvelte e sportágat is. A MHSZ keretében szintén szép sikereket ért el. Itt is mintegy tíz éven át szerepelt, versenyzett. Legszívesebben arra az időszakra emlékezik, amikor a Décsei, Katkó, Matuszka összetételű csapattal országos vidékbajnokságot nyertek, majd csapatban harmadik helyezést szereztek a magyar bajnokságon a sportpisztolyosok között. Bizony szép emlékek ezek. Sok időt, fáradságot követelt a húsz év, de megérte, hiszen nagyszerű barátokat talált a sportolók között, s bejárta az egész országot, és a sikerélmények, amelyeket nem lehet pótolni, sem megfizetni.
Telek Gyula két gyermek édesapja, akik szintén nagyon fiatalon eljegyezték magukat a sporttal. Azonban még ő sem hagyta abba. Bár az aktív sporttól térdsérülés miatt búcsút vett, az üzemi bajnokságokban, továbbá egyéb rendezvényeken mindig ott találjuk. Játszott és játszik nagy és kispályás labdarúgásban, bekapcsolódik a tömeges lövészetekbe, s ugyanakkor a MHSZ honvédelmi napjain bírói, vagy egyéb minőségben tevékenykedik. A sportpisztoly után a puskát nem volt könnyű megszoknia. Ám Telek Gyula a sport szerelmese, megbarátkozott ezzel az eszközzel is. Nyert már több kispuska lövészversenyt, és eljutott a honvédelmi lövészkupa országos döntőjébe.
A kemény kötésű szerszámkovács a STC megalakulása óta a serdülő III. és az ifjúsági II. labdarúgó csapat szertárosa. Szinte mindennap ott találjuk a stadionban. Így a szertáros nem csupán a gondjaira bízott fiatalokkal törődik, hanem mint a sport megszállottja, számos üzemi és más sportrendezvénybe is bekapcsolódik. Telek Gyula olyan sportember, aki azon fáradozik, hogy ő maga is példát mutasson a mai fiataloknak. Hiszen a sport nem öncélú, hanem társadalmi, egyben nemzeti ügyünk is. A nagyszerű sportember tehát közös, társadalmi ügyet szolgál.