Hajszálnyira a bajnoki aranytól.

Nem úgy sikerült az 1977-es év a SKSE vívóinak, ahogy szerették volna. Joggal elégedetlen a vezető edző, Vertich Tamás, amikor az ifjúsági magyar bajnokság előtt még nem szerzett olimpiai pontot a szakosztály. A remények utolsó hordozója lett a magyar bajnokság döntőjébe jutott Torják Ágota.
- Ha valaki azt mondja a bajnokság előtt, hogy bejutok az első hat közé, előre kiegyeztem volna az eredményben - emlékezett vissza a SKSE tőrvívója. - A döntő után mégis elégedetlen voltam. Pedig, de rosszul indult! Horty (Csepel) ellen kezdtem, vereséggel. A két Vörös Meteor versenyző következett, Petre és Szőcs Andrea. Újabb vereségek! Már minden veszni látszott. Talán éppen azért, mert nem volt semmi vesztenivalóm, megnyertem a többi asszót.
Végül negyedik lett a tarjáni vívónő. Tulajdonképpen ekkor ébredt rá, hogy még az aranyérem sem lett volna elérhetetlen. Petre Györgyi 7 győzelemmel végzett az első helyen. Az utána következő három, így Torják Ági is, hat győzelmet ért el. Köztük a találatarány döntött, s Áginak volt a legrosszabb. Ha tehát a három vereség közül az egyiken győzött volna, már újra vív az első helyért. Akkor ma őt emlegetnék ifjúsági magyar bajnokként. Hogy mennyire nem lett volna hiú ábránd az arany, arra rávilágít a bajnokságot követő Budapest - Vidék válogatott találkozó.
- Az országos bajnokságon kialakult ranglista alapján állították össze a két csapatot. A fővárosiak győzelme egy pillanatig sem volt kérdéses. Mi vidékiek messze elmaradtunk tőlük. Sok jó vívó között gyakran előfordul, hogy akár a legjobbak is elvéreznek az előcsatározások során. Mégis a reális erőviszonyokat tükrözi, hogy a szentesi Deákkal csak ketten kerültünk be a kilences döntőbe. A vidékiek jó része a mezőny után kullog. Ezen a találkozón is legfeljebb megszorítani tudtuk őket. Egyetlen vereséget szenvedtem, azt is 5-4 arányban. A magyar bajnok Petrét 5-0-ra vertem meg!
- Milyennek könyvelhető el az 1977-es év? - Az ifjúsági bajnokság 4. helye tulajdonképpen nem rossz eredmény. Egészében véve viszont nagyon balszerencsés év volt. Hátizom szakadással kezdtem. Ezért csak április elején tudtam bekapcsolódni a komoly munkába. Háromhetes edzés után mit várhattam a felnőtt magyar bajnokságtól? Novemberben a lábam tört el, nemrég pedig a kezem rándult meg. A hosszú kihagyás után nem csoda, hogy nem sikerült megvédeni az 1976-ban kivívott I. osztályú szintet.
Torják Ágota négy éve mindig aranyjelvényes. Egy I. osztályú minősítés után érthető, hogy ezt már nem könyveli el sikernek. Mert ezt 1977-ben is teljesítette.