Előbbre léptek a mozgásban, a testedzésben.

A Salgótarjáni Kohászati Üzemek tömegsportbizottsága a napokban elkészítette az év mérlegét. Az ünnepélyes keretek között megrendezett eseményen Sebők János, a tömegsportbizottság elnöke beszélt az idei tapasztalatokról. Többek között hangoztatta, a mozgás, a testedzés fontosságának a dolgozók mind nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. Egyre többen felismerik a testedzés szükségességét. A fenti megállapítást a gyár tömegsporteredményeinek összegezésével erősítette meg. A kohászati üzemek tömegsportbizottsága 1977-ben a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 60. évfordulója, a vasasszakszervezet megalakulásának 100. évfordulója jegyében szervezte a mérkőzéseket, versenyeket. További lendületet adott a testkultúra ápolásának az Edzett ifjúságért mozgalom. Az idén csakúgy, mint korábban, a versenyek rendezéséhez, a tömegek mozgósításához adottak voltak a feltételek.
Az üzemek dolgozóinak, szocialista brigádjainak részvételével sok tömegsportverseny zajlott le a tavaszi, nyári, sőt a kora őszi hónapokban is. A versenysorozatot szocialista brigádoknak kiírt asztalitenisz bajnoksággal indították. Ebben a bajnokságban 16 szocialista brigád vett részt. A rendezvénysorozat az üzemek közötti asztalitenisz bajnoksággal, valamint a szocialista brigádok kispályás labdarúgó bajnokságával folytatódott. Az utóbbi összecsapásokban 30 szocialista brigád mérte össze tudását. Asztaliteniszben, továbbá kispályás labdarúgásban a területi döntőig jutottak el a SKÜ szocialista brigádjai. Utána 9 gyáregység csapatának részvételével megkezdődött a továbbra is nagy népszerűségnek örvendő nagypályás labdarúgó bajnokság. E mellett részt vett a gyár a városi kispályás labdarúgó bajnokság I. osztályában, ahol a SKÜ együttese biztosan szerezte meg az első helyezést. A csapat dicséretére válik, hogy három év alatt alig-alig szenvedett vereséget, s évenként bajnokságot nyert a III., a II., majd az I. osztályban.
A vasasszakszervezet fennállásának 100. évfordulója alkalmából a SKSE stadionban rendezték meg a már hagyományos Vasas Kupa küzdelmeket. E rangos megyei sportvetélkedőn a SKÜ dolgozói hírnevükhöz méltóan szerepeltek. Ezúttal nyolc sportágban mérték össze tudásukat a résztvevők és ebből hatban a gyár dolgozói harcolták ki az I. helyezést, valamint az összetett verseny győztesének járó vándorserleget. Így öt sportágban, lövészet nem volt, ott lehettek a gyár dolgozói a Vasas Kupa országos döntőjén, melyet a fővárosban rendeztek meg szeptember 10.-én.
A városi, később a megyei munkahelyi spartakiád versenyein becsülettel helytálltak a vállalat dolgozói. Férfi kézilabdában a dobogó legmagasabb fokára kerültek, tekében pedig a 3. helyezést harcolták ki. A tömegsportévadban ismét bebizonyosodott, hogy a vállalat dolgozói közül sokan előszeretettel lépnek a tekepályára. Ez a sportág valamikor igazi munkás sport volt, így nem véletlenül kedvelik a dolgozók. Még annak az árán is, hogy tekepálya hiányában Somoskőújfalun játszották le a mérkőzéseket, ahol viszont automata pálya van. A modern pályán nyolc csapat mérkőzött, töltötte el célszerűen szabad idejét, miközben szórakoztak, kikapcsolódtak.
Tekintélyes azoknak a dolgozóknak a száma is, akik a különböző sportnapokon, üzemek közötti versenyeken a sportlövészetnek hódoltak. Az üzemi lőversenyek lebonyolításában a MHSZ vállalati szervezete, lövészklubja nagyon sok segítséget nyújtott. Az idei rendezvények szervezésében ki kell emelni az üzemfenntartás gyárrészleget, ahonnan a dolgozók nagy része bekapcsolódott a különböző sportvetélkedőkbe. Ezek közül kiemelkedik a fegyveres erők napja alkalmából rendezett ünnepség, majd a házibajnokság, ahol nők és férfiak több mint 300-an vetélkedtek, mozogtak. Az elmúlt évekhez képest emelkedett a rendezvények száma, de növekedett azoknak az aránya is, akik mind rendszeresebben kapcsolódnak a tömegsportmozgalomba. Összesen 6500 dolgozó vett részt a tömegsportrendezvényeken.
A különböző összecsapásokon 1200 dolgozó sportolt rendszeresen. Ehhez 200 ezer forint költségvetés állt rendelkezésre ebben az évben. A tömegsportbizottság jó munkáját dicséri, hogy alig-alig maradtak el mérkőzések, versenyek, s ami különösen, jó, mind sportszerűbb keretek között zajlottak a küzdelmek. Végre megértik a gyár dolgozói, hogy nem a mindenáron való győzelem a fontos, hanem a részvétel, a mozgás, a rendszeres testedzés. Ebben viszont léptek előre. E munkát a jövőben a sportegyesület, a KISZ, a MHSZ közös együttműködésével, tovább lehet és kell fejleszteni.