Hármasugró tehetség.

Megnyerő külsejű, 188 centiméter magas, 72 kilogramm testsúlyú, szőke, nyúlánk fiatalember. Alig egy éve kezdett atletizálni a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium IV. osztályos tanulója, Novák Gyula. Sportolni mindig szeretett. De korábban inkább a kézilabdának, majd a sokak által közkedvelt labdarúgásnak hódolt. Lukács Imre testnevelő tanár vette észre, hogy ennek a fiúnak inkább a magasugrás, vagy a hármasugrás menne jobban. A testnevelő tanár javaslatára felcsapott atlétának. Az atletikus termetű fiatalember néhány próbálkozás után távolban 6,54, míg hármasugrásban 13,21 métert ért el. Bizony, indulásnak nem rossz! Azóta már több verseny van a szerény, halk szavú fiú mögött és éppen a közelmúltban 13,80 méteres teljesítményével aranyjelvényes szintet ért el hármasugrásban.
- Igen jó fizikai felkészültséggel, a távol-, valamint hármasugráshoz nagyszerű erényekkel rendelkezik Novák Gyula - mondja az egyik edzésen Lukács Imre atlétaedző. - A legjobbkor figyeltünk fel rá, és indítottuk el azon az úton, amely úgy érzem felfelé ívelő lesz, s elviszi újabb nagyszerű csúcsok felé.
Jövőre hármasugrásban 15 méter körüli teljesítményt ígér az edző, s ami még örvendetesebb, erre bólintott az atléta, a hármasugró Novák Gyula is. Nem lesz könnyű a fiatalembernek, hiszen közeleg az érettségi is, ahol számot kell adni négy év anyagából. Novák Gyula azonban nem fél a nehézségektől, hiszen akaratereje eddig is túlvitte számos nehézségen. Hosszan elbeszélgettünk az egyik napon a SKSE stadionban, az edzések színhelyén. Megtudtuk, hogy a sikeres érettségi után Novák Gyula szakmát akar tanulni. Olyan szakmát, amely mindenkor biztosítja a tisztességes megélhetést, s egyben jó alapot ad a családtervezéshez. Emellett benne él a tudat, hogy az atlétikában, ahol most már leszúrta a vándorbotot, meghonosodjon és a távol-, valamint a hármasugrásban sikereket érjen el. Megyénkben hosszú évek óta nem volt hasonló tehetségű hármasugró. Reméljük, hogy Novák Gyula rászolgál a bizalomra, és újabb csúcseredményekkel öregbíti Nógrád hírnevét.