Salgó ’77 vegyes mesterverseny.

Kéthetes küzdelemsorozat után befejeződött Eresztvényben a Salgó ’77 vegyes mesterverseny. Az utolsó forduló is izgalmas volt, hiszen két SKSE mesterjelölt is ott állt a 9 pontos mesteri norma küszöbén. Frinknek nem sikerült a teljesítés, mert Meleghegyi - folytatva töretlen lendületét -, őt is legyőzte. Tóth László sötéttel döntetlent ért el, s ezzel első ízben teljesítette a mesteri normát. A forduló érdekessége, hogy Hardicsay nem tudott nyerni Ponyi ellen. Szirmai pedig újabb győzelmével biztosította az egyik díjas helyet. A XIII. forduló eredményei: Bakos - Káposztás 0,5-0,5, Szirmai - Szokács 1-0, Sulyok - Tóth L. 1,5-0,5, Ponyi - Hargitay 0,5-0,5, Meleghegyi - Frink 1-0, Klepej - Eigler 0,5-0,5, Tóth J. - Gál 1-0.
A verseny végeredménye: 1. Meleghegyi Csaba (Vasas) 11 pont, 2. Káposztás Miklós (Vasas) 9,5 pont, 3. Tóth László (SKSE) 9 pont, 4. Frink Ferenc (SKSE) 8,5 pont, 9. Klepej József (SKSE) 4,5 pont, 10. Sulyok Sándor (SKSE) 4,5 pont, 11. Szokács László (SKSE) 4,5 pont, 13. Gál Gábor (SKSE) 3,5 pont, 14. Ponyi Attila (SKSE) 3,5 pont.
A győzelmet teljesen megérdemelten Meleghegyi Csaba, a Vasas NB I-ben játszó szakosztályának első táblás játékosa szerezte meg. Végig nagy erővel és töretlen kedvvel játszott. Egyaránt otthonosan mozgott a támadó és a pozíciós játszmákban. A Klepejtől elszenvedett veresége sem vetette vissza. Káposztás Miklóst nem kell bemutatni, hiszen negyedszer indult a Salgó-versenyeken. Ezúttal is elmélyülten játszott és hihetetlen szívóssággal küzdött minden pontért. A verseny nagy nógrádi sikere Tóth László „dobogós” helyezése. Első ízben teljesítette a mesteri normát, és ha ideje engedi, akkor a másodszori teljesítés is sikerülni fog. Ezúttal is bizonyította, nemcsak a legképzettebb, de a legjobb megyei játékos. A SKSE egyik éltáblásának, a pásztói agrármérnöknek sokan gratuláltak. Frink hosszú kihagyás után ült asztalhoz, és talán ő maga is meglepődött, hogy ennyi pontot összegyűjtött. A szerencsével sem állt hadilábon, de szerencse ide vagy oda, majdnem a normateljesítés is sikerült. Szirmai a verseny derekán győzelmekkel tört az élcsoportba. Jól, a tőle megszokott mély pozíciós játékot nyújtotta, ezúttal eredményesen. Hardicsayt sokan az élre várták, hiszen igen magas Élő pontszáma van (2400). Néhány váratlan döntetlen kedvét szegte és nem küzdött teljes erővel. Eigler a „remis király” címet megszerezte ugyan, de partit nem tudott nyerni, s ez nem éppen pozitív teljesítmény. Bakos is rapszodikusan játszott, ha kedve volt, „beleszállt”, ha nem, akkor megelégedett a remivel.
A többiek közül Klepej a győztes elleni szép játszmával hívta fel magára a figyelmet. Meleghegyi egyedül tőle kapott ki. Sulyok és Gál, úgy nézett ki, erejét már kiadta az országos vidék, illetve ifjúsági bajnokságon. Nem tudtak játszmát nyerni. Tóth József, a szimpatikus diósgyőri mester, mint mondotta, visszavonul a sakktól, s ha ez igaz, eredményére nem szívesen fog emlékezni. Ponyi Attila igyekezett, de a körülményeket figyelembe véve - délelőttönként munkába járt -, többre nem tellett erejéből. E sorok írója az utolsó hat játszmából mindössze fél pontot szerzett, mert nem tudta kiheverni, hogy az egyik partiban jobb állásból vereséget szenvedett.
Az ünnepélyes díjkiosztáson megjelent Szunyog Tibor, a MTSH elnöke is. Dóczy Miklós, a verseny főbírója ismertette a végeredményt, majd Hankó János, a megyei sakkszövetség elnöke értékelte a versenyt, s adta át a díjakat. A szövetség elnöke elmondta a többi között, hogy igen eredményesen szerepeltek a SKSE mesterjelöltjei, hiszen az eddigi négy vegyes mesterverseny közül az idein küzdött a legjobban a mesterek ellen, s a megszerezhető 48 pontból 23-at értek el. Külön örömét fejezte ki Tóth László sikeres szereplésének. Elmondta azt is, hogy az idei küzdelemsorozat is jól szolgálta a megye élsakkozóinak fejlődését, s a verseny újabb lendületet adhat a Nógrád megyei sakkozásnak. A versenyzők nevében Káposztás Miklós mondott köszönetet a nagyszerű rendezéséért, a nyugodt körülményekért. Szunyog Tibor méltatta a verseny jelentőségét és ezzel búcsúzott: viszontlátásra a Salgó ’78 vegyes mesterversenyen.