A SKSE sakkozóinak tavaszi mérlege.

Befejeződtek az országos sakkcsapatbajnokság tavaszi idényének küzdelmei. Az OB II Keleti csoportjában szereplő SKSE az előkelő 4. helyen zárta a tavaszt és 52 százalékos teljesítménye arra enged következtetni, hogy a bajnokság végén a 6. helynél nem adják alább a tarjáni sakkozók. A Keleti csoport állása: 1. Szolnoki MTE 8 mérkőzés, 5 győzelem, 3 vereség, 65,5 pont, 4. Salgótarjáni KSE 8 mérkőzés, 4 győzelem, 4 vereség, 58 pont.
A SKSE sakkozói ebben az esztendőben a vártnál jobb teljesítményt nyújtottak. Megszakadt az a hagyomány is, hogy az együttes „őszi csapat”, jobban bírja a hajrát, Kétségtelen voltak megingások a tavasz során, vereség hazai pályán a Szentestől, kisiklás ugyancsak itthon az Izzó ellen, ám nem várt bravúrokra is képes volt az együttes. A NB I-re aspiráló Statisztika egyetlen vereségét a SKSE-től szenvedte el! Sikernek számít a három mesterrel felálló Bp. Postás legyőzése is, csakúgy, mint a Vasútépítők kétvállra fektetése, nem beszélve a Ganz-MÁVAG otthonában aratott kétszámjegyű eredményről. Ez a győzelem volt a tavasz fordulópontja, ugyanis ezt megelőzően három vereséggel állt a Kohász-csapat a táblázaton. Mindent egybevetve elmondhatjuk, hogy a mérkőzésenkénti több mint 7 pontos átlag és a váratlan bravúrok jelzik, ősszel nem lesz baj, és ha egy kicsit „odafigyel” a csapat, esetleg megtarthatja előkelő helyezését. A Tűzoltó Dózsa visszalépése folytán 13-ra csökkent a csapatok száma, s így minden fordulóban valaki szabadnapos. A SKSE ősszel pihen, s ez nem hátrány, mert a csapatok teljesítményét figyelve az állásból könnyen kiszámítható, hogy a Miskolci MEDICOR és a Bp. Postás előzheti meg a tarjániakat. A kérdés, hogyan sikerül átmenteni a formát őszre, amikor október 2.-től sorrendben a Szolnoki MTE, a Miskolci MEDICOR, a Szegedi VSE és a Miskolci Spartacus lesz az ellenfél.
A SKSE tavasszal 19 játékost szerepeltetett. Közülük hatan valamennyi találkozón, öten pedig 7 mérkőzésen játszottak. Az előző évekhez képest az úgynevezett olimpiai táblákon (az 1-4. helyen) mérsékeltebb teljesítményt nyújtottak a játékosok. Sulyok Sándor az első táblán kitűnően rajtolt. Győzött Salánki (Szentes) ellen, majd remizett Perecz mester és Kluger nemzetközi mesterrel, de aztán a többi játszmában már csak egy fél pontra futotta erejéből. Gál gyenge rajtot vett, s éppen fordítva, a hajrában jutott el a 3 pontig. Mindkét fiatal játékos biztos, hogy javít az ősszel, csak nagyobb ambícióval kell küzdeniük. A további táblákon Tóth László, Szokács és Klepej 50 százalékos, elfogadható teljesítményt nyújtott, bár erejükből többre is telik.
A középtáblákon több jó teljesítményt találunk, s ebből kitűnik, hogy itt van a csapat igazi ereje. A sort az együttes két kitűnő sportembere, a 60 éven felül járó Váradi Oszkár és Balázs József nyitja. Mindketten 5,5 pontjukkal a csapat legjobb pontszerzői! (Váradi százalékosan is a legjobb, hiszen 7 mérkőzésből gyűjtötte pontjait.) Játékuk, küzdeni tudásuk, és nem utolsó sorban lelkesedésük, példa lehet a fiatalok előtt. Kánya Zoltán a csapat újdonsült mesterjelöltje 5 pontjával nagyon biztos tagja az együttesnek. Ugyanez mondható el Ponyi Attiláról, aki Kányához hasonlóan 5 pontot szerzett. Akadnak természetesen gyengébb teljesítmények is, ám ezekről, miután négy fordulóban a javítás lehetősége még adva van, kár lenne szólni. Nagyon jól sikerült az idén a „kisegítő” emberek beugrása. Simkó Jenő, Gordos Sándor, Balla Ferenc és Szarvas Sándor, utóbbi ötből 3 pontot hozott, bizonyította, hogy számíthat rá az együttes. A SKSE tavaszi teljesítményének értékét növeli, hogy egyszerre két 14 éves sakkozót, a Madách Szakközépiskola két elsős diákját, Klenóczki Sándort és Hoffmann Pált is „mélyvízbe” dobta. Ha számszerű eredményben még nem, bár Hoffmann 50 százalékot teljesített, jelentkezik tehetségük ereje, hosszabb távon mindenképpen kamatozik a megszerzett rutin.
Végezetül Tóth Pál szakosztályvezetőtől kértünk nyilatkozatot: - Rossz rajt után magára talált az együttes és úgy gondolom erejéhez mérten szerepelt. A nyár az őszi fordulókra történő felkészülés jegyében telik el. Gál és Ponyi az országos vidékbajnokságon, Sulyok pedig az országos ifjúsági bajnokságon indul. Hét versenyzőnk ül asztalhoz a Salgó ’77 vegyes mesterversenyen július 31. és augusztus 14. között Eresztvényben. Tartalékcsapatunkat az idén is elindítjuk a megyei bajnokságban, hogy minél több fiatal játékban legyen. Ha ősszel, mint ígérte, Frink Ferenc, Tóth József és Gordos Sándor is sorompóba áll, akkor talán még a nyolcas átlagot is sikerül elérnünk a hátralévő négy mérkőzésen. Ez pedig a 4-6. hely valamelyikét jelenti - mondta a SKSE szakosztályvezetője.