Jó eredményeket ért el a SKSE.

A Salgótarjáni Kohász Sportegyesület az elmúlt évben ünnepelte fennállásának 75. jubileumát. Az egyesület elmúlt évi munkájának mérlegét vonták meg az éves közgyűlésen. Tóth Károly megnyitó szavai után Girtl József, az egyesület elnöke emelkedett szólásra. Bevezetőben kiemelte, hogy a SKSE 1976-ban is az alapszabályzatban rögzítetteknek megfelelően végezte tevékenységét, mind a verseny-, mind a tömegsportban. Az elmúlt évben az olimpia, valamint az egyesület jubileumi évfordulója pozitív hatást gyakorolt a szakosztályok tevékenységére. Cél volt, hogy az évfordulók figyelembevételével szerényen, de jó eredményekkel ünnepeljék, a több mint hét évtizedes sportfejlődést. Sikerült is számos tekintetben előbbre lépni. Utalt arra, hogy 8 verseny és 1 tömegsport szakosztály működött, amelyekben színvonalas munka folyt. Az elmúlt évben 14 országos bajnoki címet szereztek a SKSE sportolói. Emellett számtalan dobogós helyezés fémjelzi a szakmai munka eredményét. Az egyesület 1975-ben 38 olimpiai pontot szerzett, ezzel szemben az elmúlt évben 58 olimpiai pontot mondhatott magáénak a SKSE. A felkészítést 28 edző irányította. Ebből 6-an főfoglalkozásúak. Jelentős változás következett be az egyesület taglétszámában is. Ezerötszázról 2146 főre emelkedett a sportolók, a pártoló tagok száma.
A sportkör elnöke ezután szakosztályonként elemezte a munkát. Kiemelte, hogy a legnagyobb szakosztály az atlétika, amely nagyszerű eredményekkel hívta fel magára 1976-ban a figyelmet. Ebben a szakosztályban 41 olimpiai pontot szereztek. A birkózók sokat fejlődtek, az elmúlt évben és a tömegesítés mellett már minőségi fejlődés is érzékelhető volt. Ezt tanúsítja a 8 olimpiai pont. A férfi kosárlabdázóknak az átszervezés miatt nem voltak kiesési gondjaik, így elsősorban a csapatkeresésre fordították a figyelmet. Megemlítette, hogy időközben a SKSE-hez kerültek a SBTC kosarasai. Ennek a csapatnak jelenleg jól megy a játék, s kedvezőbb feltételek mellett még az is elképzelhető, hogy feljusson a NB I-be.
A labdarúgó szakosztály működésével kapcsolatban megjegyezte, ennek van a legnagyobb hatása a dolgozók számára, az egész egyesület működésére. Az együttes közepes eredménnyel fejezte be az elmúlt évi szereplését. Jelenleg jó helyen áll a csapat, a cél, hogy elkerüljék a kiesést. A sakkozók tevékenységéről megállapította, 17 eredményes esztendőt hagytak maguk mögött a NB II-ben, és 1976-ban az utóbbi évek legnagyobb sikerét érték el, hiszen kiesési gond nélkül a 7. helyen végeztek. Jó lenne, ha ebben az évben megfelelően kiépítenék a szakosztály vezetőségét. A téli sport kedvelőiről, a síelőkről elmondotta a sportkör elnöke, hogy a kevés létszámú, de lelkes szakosztály tagjai eredményesen működnek. Az elmúlt évben öt országos bajnokságot nyertek. A téli szereplésük is erősíti, hogy még mindig a SKSE a vidéki síelés listavezetője.
A teniszezők visszaléptek ugyan a NB III-ból, mivel nem volt megfelelő létesítmény, időközben azonban ilyen irányú gondjaik megoldódtak. Így a jövőben újra a NB III-ban szerepelnek, ahol megfelelő helyezést várnak e szép sport kedvelőitől. A vívókat elemezve megjegyezte, hogy sokat fejlődtek az elmúlt évben. Ez nem az olimpiai pontokban nyilvánul meg, hanem abban, hogy a női tőrcsapat bejutott a NB I-be. A jövőben viszont annál nagyobb feladatot jelent a legjobbak között való helytállás. A növekvő feladatok miatt szükségesnek tartják a szakosztály-vezetőség bővítését.
A sportkör elnöke a továbbiakban a sportiskola működéséről szólt. Megállapította, hogy az atlétikai, vívó, valamint birkózó-szakosztályokban jól illeszkedik a sportiskolai képzés a sportkör felnőtt szakosztályainak munkájához. Erről tanúskodnak a sportiskolások eredményei. Ezután a tömegsport mozgalmat összegezte. Kiemelte, hogy ilyen eredményes esztendeje még nem volt a tömegsportnak. Tíz sportágban, mintegy ötezren vetélkedtek a különböző összecsapásokon. Girtl József ismertette a létesítményekkel kapcsolatos gondokat, majd szólt a pénzügyi helyzetről. Végezetül az idei feladatokat határozta meg.
Az elnöki beszámoló után Lakatos Béla, a számvizsgáló bizottság elnöke terjesztette be jelentését a közgyűlés elé. Ezután élénk vita kezdődött. Többen kritikus hangnemben szóltak a körülményekről, a létesítmény- és felszerelés-ellátottságról, az anyagi helyzetről. Ezért Szunyog Tibor, a MTSH elnöke (amikor szólásra emelkedett), kifogásolta, hogy igen pesszimista az egyesületnél a hangulat. Pedig a jó eredmények biztatóak az egyesület fejlődése szempontjából. Arra kérte a jelenlévőket, hogy a nagy múltú egyesület fejlesztéséért, minőségi sportja eredményeinek javításáért dolgozzanak lelkesen. A jelenlegi helyzetet fel kell használni a további előrelépésre. Erre azonban csak akkor nyílik lehetőség, ha összefognak az aktívák, támogatják a sportkör elnökségének elképzeléseit, a felsőbb sportszervek határozatainak megvalósulását.
A vitában szó esett még arról is, hogy a Malinovszkij úti Általános Iskola (amely sporttagozatos) nem nyújt kellő támogatást a sportegyesület utánpótlásának neveléséhez. Számos kérdésről esett még szó, végül az elnökség beszámolóját egyhangúlag elfogadta a közgyűlés.