A SKSE sakkozóinak mérlege az OB II-ben.

Egy hét múlva megindulnak a sakkórák, az ország 42 legjobb sakkcsapatának versenyzői asztalhoz ülnek. A SKSE sakkozói - az OB II mondhatni alapítói -, páratlan sorozattal dicsekedhetnek, hiszen január 30.-án, sorrendben 18 éves szereplésüket kezdik meg az országos bajnokság Keleti csoportjában. Tavaly, az 1976-os évben az előkelő 7. helyet szerezte meg a kohász együttes, de ami a megszerzett 97,5 pontot illeti, az felülmúlt minden eddigi szereplést. Az OB II Keleti csoportjának 1976. évi végeredménye a következő volt:
1. Debreceni Spartacus 13, 10, 0, 3, 112 pont, 2. Szegedi VSE 13, 10, 0, 3, 108,5 pont, 3. Miskolci MEDICOR 13, 10, 1, 2, 106,5 pont, 7. Salgótarjáni KSE 13 mérkőzés, 6 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség, 97,5 pont. Kis szerencsével a SKSE akár az 5. helyet is megszerezhette volna, ám a nyújtott teljesítmény így is minden elismerést megérdemel. (A Honvéd Petőfitől vereséget szenvedett a SKSE és a két csapat közötti sorrendnél ez döntött.) Mint a táblázatból kiderül, több mint 50 százalékos teljesítményt értek el a SKSE játékosai, ami már igen jónak mondható az OB II-ben.
Az értékelésnél mindjárt elmondhatjuk, lényegesen egységesebb volt 1976-ban az együttes, mint a korábbi években. A csapat kulcsjátékosai és a fiatalok egyenletes, jó formát mutattak, a várt teljesítményt nyújtották. A győzelmek közül mindenképpen első helyre kívánkozik a Vasútépítő és a DVTK csapata ellen aratott 9,5-4,5 arányú győzelem. A fővárosiaknál Sax Gyula, nemzetközi nagymester mellett Szabolcsi mester, míg a vasgyáriaknál a dr. Perecz László, Tóth József mester kettős játszott az 1-2. táblán. Mindkét csapatot valósággal sokkolták a tarjániak, s tetejébe a DVTK-t otthonukban győzték le. Arra sem volt korábban példa, hogy két együttesre is két számjegyű vereséget mérjen a Kohász. A Kecskemét ellen 11-3, az IM Iklad ellen 10-4 volt az eredmény. Jó teljesítménynek számít a Tűzoltó Dózsa és a BKV Előre elleni győzelem. Tavaly a vereségeket szoros mérkőzésen szenvedte el a SKSE, tulajdonképpen nem volt nagyarányú vereség, s ez nagyban hozzájárult, hogy az együttesnek nem volt az év folyamán kiesési gondja. A rajt előtt igen erősnek látszott a mezőny, az is maradt végig, s így még értékesebb a középmezőnyben elfoglalt helyezés. A hagyományos őszi jó szereplés ezúttal is megvolt. Tavasszal 8 találkozón 55 pontot gyűjtött a csapat, majdnem 7 pontos átlagot teljesítve, ősszel pedig 5 találkozón 42,5 volt a megszerzett pontok száma. Utóbbi több mint 8 pontos átlagnak felel meg mérkőzésenként!
A csapatban 22 játékos szerepel, s az egyéni teljesítményeknél Tóth László és Váradi Oszkár neve kerül az első helyre. Előbbi 9,5 ponttal a csapat legjobb pontszerzőjének bizonyult. Játékát a megszokott elmélyültség, kombinatív készség jellemezte. Váradi Oszkár korát meghazudtolva, rendkívül élesen, győzelemre törően játszott. Százalékosan a legjobb eredményt érte el, 11 partiból 9 pontot szerzett! Úgy gondoljuk, ehhez nem kell kommentár. Sorrendben három 7,5 pontos versenyző következik, Szokács, Klepej és Tóth Pál, akiket Sulyok Sándor, Kánya Zoltán és a csapat örökifjú versenyzője, Balázs József követ 6,5-6,5 ponttal. Balázs József sakkszeretete példaképül kell, álljon a fiatalok előtt. Elismerést érdemel Ponyi Attila 5,5 pontos teljesítménye a 2. táblán. Pár évet kihagyott, nem szerepelt az OB II-ben, s visszatérése mindenképpen pozitív. Csak dicsérni lehet Sulyok Sándor mellett a csapat másik ifjú-sági versenyzőjét, Kassai Sándort, aki ősszel már nem szerepelhetett, mert katonai szolgálatra vonult be. Nyolc mérkőzésből 5 pontot szerzett. Ősszel Klenóczki Sándor került „mélyvízbe” és a Madách Gimnázium és Szakközépiskola első évfolyamos tanulója derekasan helytállt. Ötven százalékot teljesített, megszerezte első győzelmét is az OB II-ben. Néhány beugrás (Szarvas, Balla) jól sikerült, ugyanakkor akadtak mérsékelt teljesítmények is.
Jó eredménynek számít az 1-5. tábla 50 százalékos teljesítménye. Ugyanígy a középtáblákon szerepelt öt versenyző jó munkája, összesen 39 pontot szállítottak. A legtöbb győzelmet Tóth László és Váradi Oszkár érte el (9-9), míg Balázs József és Gál Gábor érte el a legtöbb döntetlent (11-10). Az őszi fordulók során Klepej, Tóth L., Balázs és Váradi veretlen maradt.
A SKSE sakkozói az 1976-os évben is tovább öregbítették a salgótarjáni munkássakkozás jó hírnevét, szereztek elismerést az országban. Az idei küzdelmekben az OB II Keleti csoportjában 8 vidéki és 6 fővárosi együttes kezdi meg a küzdelmet január 30.-án. A tarjániak sorsolása kedvezőnek mondható, hétszer játszanak itthon, hatszor utaznak. A szakosztály célkitűzése, tartani a helyezést a középmezőnyben, s ha lehet, egy hellyel előbbre lépni.