Hatból négy arany a Kohászoké.

Hótakaró borítja a SKSE pályát. A futópályán Vincze István, a SKSE sífutója vág nyomot a hóba, lassan már másfél órája futja sítalppal a lábán a köröket. Még hárman, a fiatalabb évjáratból, ott küszködnek Vincze nyomában. Figyelik, lesik, próbálják utánozni. Vadas Istvánnak, a sífutók edzőjének a műhelyben akadt dolga. Bolla Laci lécén igazított, csavarozott, s amint elkészült, már küldi is a fiút a többiek közé. Nincs megállás, ha már itt a hó. Bizony ezekben a hetekben nincs boldogabb ember a síelőknél. Nehéz visszaszámlálni, mikor volt utoljára az ideihez hasonló kitűnő idő a téli sportokra. Így aztán a hét valamennyi napja edzéssel telik el, a SKSE síszakosztályának tagjainál, s hét végeken pedig a Mátra várja őket.
- Nagyszerű hó van a Karancs oldalán és Salgón. Onnan jövök, már alig látok, annyi kört mentem - mondja köszönésünkre Vincze István. A szorgalma közismert a kitűnő tarjáni sífutónak, aki most társaival együtt a közelgő országos felnőtt bajnokságra készül. - Hol van Kadlót Zoli? - nézünk szét, keressük a fiút, a háromszoros serdülőbajnokot. - Zolinak nem kell bejönnie, Ponyi-pusztán lakik, ahol kitűnő a terep. Ott dolgozik ma, szorgalmas fiú - mondja edzője, Vadas István.
Csípős az idő, lehet 5-6 fok hideg. A klubházban ülünk, melegedünk, s beszélgetünk a négy aranyéremről. Jól indult a síszezon tarjáni szempontból. A hat serdülő bajnoki szám közül négy Salgótarjánba került és csak kettőt engedett át a SKSE a fővárosiaknak, a Vasasnak. A bajnokságok mellett két második hely és egy harmadik emelte a tarjáni serdülő síelők rangját. Kadlót Zoltán 3 kilométeren, Kékesi Erzsi 2 kilométeren nyert bajnokságot. A 3 kilométeres csapatversenyt a Kadlót, Bolla, Farkas, Budai összeállítású SKSE gárda nyerte és duplázni is tudtak a 4x2 km-es váltóban.
- Mi tagadás, nem nagyon akarták elhinni az ellenfelek, hogy ennyit tudnak a mieink. Kicsit irigykedtek. Különösen Kékesi győzelme érintette érzékenyen a Vasas csapatát, mert a fővárosi lányok voltak az esélyesebbek - mondja Sulyok János szakosztályvezető. - Az igazság az, hogy csak a Vasas sífutói jelentették az ellenfelet, voltak veszélyesek ránk. Ezzel máris azt mondtam, nem volt túlságosan erős a mezőny. Természetesen ez semmit nem von le a gyerekek teljesítményéből - jegyzi meg tárgyilagosan Vadas István.
A SKSE két szakvezetőjével arról a jó kapcsolatról beszélgetünk, amely a síszakosztály és a Malinovszkij úti iskola között évek óta kialakult, és minden évben csak erősödik. Az országos serdülő bajnokságon szerepelt Kohász csapat valamennyi tagja a Malinovszkij úti iskola tanulója. Itt Rákóczi István testnevelő tanár hozta össze, választotta ki ezt az ütőképes gárdát, és adta azt az egyesületnek. A SKSE-nél nem titkolják, hogy Kadlót Zoli, Kékesi Erzsi és társaik lesznek majd a jövő sífutói, akikre alapozni szeretnék a nagy múltú tarjáni egyesületet. - Csak a legjobbakat tudom mondani róluk - folytatja Sulyok János. - Nem volt hiába a bizalom előlegezése. A lányok fiúk ugyanis részt vettek edzőtáborunkon, több versenyen indultak. Jó eredményeikkel meghálálták a bizalmat.
A serdülők, Budai Laci kivételével, valamennyien nyolcadikosok és a hétvégén, Zircen a XII. Téli úttörő olimpián szeretnének dobogóra kerülni, sikert hozni iskolájuknak, Nógrádnak a sífutó számokban. Az ifjúságiak és a felnőttek országos bajnoksága még hátravan. - Milyen lesz a folytatás? - tettük fel a kérdést Vadas Istvánnak. - Az országos ifjúsági bajnokság a hó végén, 28-29-én kerül lebonyolításra. Ekkor lesznek a futószámok, amelyekben 10-12 versenyzővel érdekeltek vagyunk. Őszintén el kell mondani, hogy az aranyéremre kevés esélyünk van, mert a favorit majdnem minden számban a Vasas. Természetes, hogy minden lehetséges, nem indul esélytelenül két leánycsapatunk, a Martinkó Marietta, Zsidai Judit, Oláh Andrea alkotta I. korosztályú együttes és a II. korcsoportban szereplő Kékesi Erzsébet, Fancsik Zsuzsanna, Szlivka Zsuzsanna összeállítású gárdának is van dobogós esélye. Papp Zoltán, a juniorok között mindenképpen a legjobbak között van. Tőle, bár nem illik elkiabálni, bajnoki címet várunk. A felnőtt versenyek január 30-31-én lesznek ugyancsak Galyatetőn. Nehéz jósolni. A Vasas, a Honvéd esélyesebb, mint a mi csapatunk, de még egyszer megpróbáljuk, minden beleadunk. A női mezőny február 2-án rajtol. Itt 3x5 km-en, a váltóban lehet dobogós esélyük Balázs Erikáéknak. Ha nem is első helyekkel, de helyezésekkel szeretnénk bizonyítani, hogy szorgalmasan készültünk - összegzi az esélyeket Vadas István.
- A magyar bajnoki számok mellett egy sereg versenyen is ott lesznek síelőink - veszi át a szót Sulyok János. Fellapozza vaskos dossziéját, s a lapokon menetrend szerinti pontossággal meg van az idei tél síprogramja. - Van egy másik nagy kötelezettségünk is. Bizonyítani, hogy a vidék legjobb síszakosztálya vagyunk! Erre Bánkúton lesz lehetőség, ugyanis a Bükkben, február 4-7. között rendezik az országos vidékbajnokságot. Itt tarolnunk kell! Ugyancsak februári esemény, 10-13. között az országos serdülő biatlonbajnokság, ahol nem szeretnénk dobogón alul adni a részvételt. A felnőtt biatlonisták is Bánkúton mérik össze erejüket, három számban vagyunk érdekeltek, március 5-8. között, az országos bajnokságon. Papp Zoltán, az Északi IBV-n indul a magyar csapat tagjaként február 11-13. között a Szovjetunióban, Leningrádban. Szó van arról is, a szövetség ígérte, hogy versenyzőink megkapják az egyik szocialista országban rendezendő verseny részvételi jogát - tájékoztat csak a legfontosabb eseményekről Sulyok János.