A SKSE női tőrcsapata az I. osztályban!

Melegítenek a vívónők. Nyolc csapatból vannak félszázan. A budapesti sportcsarnok nagytermében a II. osztályú CSB kezdődik, az egyik legizgalmasabb szám a női tőrcsapatverseny. A tét nagy: a győztes az I. osztályba jut. A Csepeli Vasas a nagy esélyes. Tavaly a legjobbak között voltak, és nem titkolják, szeretnének visszajutni. Biztosak is a dolgukban. Ez látszik már a bemelegítéskor, de kitűnik a megjegyzésekből is. Rutinos gárda, titkos esélyesnek számít az Ózdi Kohász együttese, de az Egri Dózsa is. Mindkét csapat törzstagnak számít a II. osztályú CSB-n. A Haladás VSE már szerepelt az I. osztályban. A csapat ásza Pál Éva, a junior VB-t is megjárta. És ki merné lebecsülni a szolnokiakat? A MÁV-ban vív Németh Ilona, az örökös világbajnok. Hogyan veszi fel a versenyt az először idejutott SKSE fiatal tőrcsapata a nagyokkal? Van-e esélye a dobogóra a tarjáni lányoknak?
Vertich Tamás, az együttes edzője számol, kalkulál, bizakodik, lelkesíti a lányokat. Nemcsak itt a sportcsarnokban, de már fél éve a szarvasi edzőtáborozás után szuggerálja a lányokat: itt az alkalom, meg lehet és meg is kell mutatni, hogy nem hiába teltek el kemény munkával az évek. Ők öten, a SKSE vívónői a kezdésre várnak, az első ellenfélre, a Szombathelyi Haladásra. Oláh Krisztina, a csapatkapitány, az együttes kiválósága születésnapját ünnepli. Bártfai Katalin, a Bolyai Gimnázium érettségire készülő diákja is I. osztályú, de itt vannak az aranyjelvényesek is. Somogyi Éva, a gépiparis végzős diák és a három 17 éves, a két madáchos, Torják Ágota, Szaniszló Gabriella, és Magyar Ágnes a közgazdaságiból.
Jól indul a CSB. Oláh Krisztina Pál Éva ellen vív, fej-fej mellett folyik a küzdelem, s a tarjáni vívónő 5-4-re nyer. A győzelem szinte jeladás a többieknek. Megy is minden, mint a karikacsapás. A végeredmény: SKSE - Szombathelyi Haladás 9-5. Oláh és Torják (3-3), Bártfai (2) és Szaniszló szerzi a győzelmeket. A Szolnoki MÁV következik. Németh Ilona megpróbálja feltartóztatni a tarjáni lányok rohamait. Egyedül marad, egyedül kevés. Az eredmény: SKSE - Szolnoki MÁV 9-5, és ugyanazok szerzik a győzelmeket egy kis változással, mert Oláh és Bártfai (3-3), Szaniszló (2) és Torják neve mellé írják a győzelmeket. Már biztos a négyes döntőbe jutás, és a figyelem egy kicsit, csak egy percre, a másik pástra terelődik. Kik lesznek az ellenfelek? Itt a favorit a Csepel, az Ózdi Kohász, a Bakony Vegyész és a Tata csapata verekszik. Izzik a levegő, sorsdöntő találkozó előtt állnak a tarjáni lányok. Az Egri Dózsa az ellenfél, a csoportgyőzelemért folyik a küzdelem és az eredményt a győztes, magával viszi a négyes döntőbe. Óriási küzdelem folyik a páston. Az eredmény: 2-2, 4-2 a SKSE javára, majd 4-4, 5-4, 5-5 és 7-7, amikor már csak két asszó van hátra. Oláh Krisztina az idősebbik Devánszkyval mérkőzik, ragyogóan összpontosít, és 5-3-ra nyer. Kevés! Nyerni kell Torják Ágotának is, mert a SKSE találataránya rosszabb, ha 8-8 az eredmény. Hogyan nyerjen, mikor még soha nem tudta legyőzni Devánszky Mártát a korábbi versenyeken? Úgy néz ki, ismétlődik a hagyomány, mert az egri lány 4-3-ra vezet. Torják koncentrál, támad, megvan az egyenlítés:4-4. Vertich tamás tanácsokat ad: addig szúrja az együttes találatokat Ági, míg az ellenfél egyszer mellé nem szúr. Persze Devánszky is ehhez tartja magát. Torják azonban nem, gondol egyet, megszegi az utasítást, kivéd egy támadást és visszaszúr, a találat jó, 5-4-rei az asszót, s ezzel 9-7 a végeredmény. Már biztos dobogós a SKSE!
Az egriek teljesen letörnek. A csapat vezetője betegségre, sérülésre hivatkozik és nem is indulnak a lányai a négyes döntőben. Így marad a másik csoport két továbbjutója, a Csepeli Vasas és az Ózdi Kohász. Utóbbi félelmetes ellenfélnek tűnik, hiszen három vívónője is 180 centi magas, mindamellett, hogy fiatal és szívós a csapat valamennyi tagja. Nagyszerűen indul a találkozó, 5-2re vezet a SKSE, amikor a másik pástra hívják, „leváltják” a zsűri elnökét, jön az új elnök, és hogy, hogy nem 5-5 lesz az eredmény, majd 6-5, 7-6 az ózdiak javára, sőt, 7-7 után a győzelem kapujában vannak, 8-7-re vezetnek. Már a gratulációkat fogadja a sportköri elnök, a módszertani előadó, biztosak az edzők is a győzelemben, hiszen a bal kezes, 180 cen-tis Dobronovszky 4-1-re vezet Oláh Krisztina ellen, és már csak egy tus kell. Csoda történik? Nem. A tarjáni lánynak nincs vesztenivalója, megérzi, hogy az ellenfél ideges, sőt, egyre idegesebb, ahogy csökken a különbség. Szinte hihetetlen, 4-2, 4-3, 4-4 és egy pisszenés nincs a teremben, olyan ideges mindenki. Még egy pillanat, aztán olyan egetverő kiáltásban tör ki a kohászok vívócsapata, hogy majd leszakad a csarnok teteje. Oláh Krisztina viszi be a győztes találatot, s ez, azt jelenti, hogy 8-8 a mérkőzés, de jobb találataránnyal a SKSE győz. Már csak egy akadály van hátra, a Csepeli Vasas.
Késő délután van, mindenki fáradt. A bajnoki címet eldöntő találkozó pástját székekkel veszik körül. Itt vannak a pestiek, sportszerűek az ózdiak, elsőként gratuláltak és most teljes szívvel a SKSE-nek szurkolnak. Vertich Tamás, a csepeliek edzőjével beszélget, amikor Torják Ágota hozza a hírt: 2-0-ra vezetünk. Aztán 3-1, 6-4, nagy taktikai és idegcsata, a csepeliek mindent megtesznek, de a tarjáni lányokat nem lehet feltartóztatni. Oláh és Bártfai (3-3), Torják (2) és Szaniszló szerzi a győzelmeket a 9-5ös végeredményhez. Egymás nyakában a tarjániak. Sírnak a lányok, gratulálnak a vezetők, edzők ellenfelek. Leírhatatlan a boldogság. A II. osztályú CSB bajnoki aranyérmeit a tarjáni vívónők kapják! A bajnokság azt jelenti, hogy jövőre az I. osztályban, az ország legjobb nyolc csapata között léphet pástra a SKSE. Az ellenfelek? Újpesti Dózsa, MTK-VM, BVSC, Honvéd, Vasas, BSE és az OSC vívói. A teljes magyar élgárda és vidékről a SKSE. Itthon szinte alig hiszik el az eredményt, amely az év, túlzás nélkül mondhatjuk, legnagyobb nógrádi sportsikere.
Az eredmény nemcsak a technikán, a taktikán, a vívótudáson múlt, hanem inkább azon, a lányok tudtak egymásért küzdeni. Még a találatarányra is figyeltek. Összetartott a társaság. Nehéz, kemény munka van az eredmény mögött - mondta Vertich Tamás, a siker után. Az eredmény a SKSE, Nógrád megye sporttörténetének aranylapjaira kerül.