A „balkezes” Gabi.

Neve: Szaniszló Gabriella. Életkora:17 év. Munkahelye: a Bolyai János Gimnázium III. éves tanulója. Sportága: vívás. Egyesülete: SKSE. Edzője: Vertich Tamás. Minősítése: aranyjelvényes versenyző.
- Mielőtt még valaki kajánul elmosolyodna, Szaniszló Gabriellával tisztázzuk gyorsan, mit is jelent a „balkezesség”? - Nem az ügyességemre vagy az ügyetlenségemre vonatkozik, hanem arra, hogy fordított alapállású vívó vagyok. - Jelent ez valami előnyt? - Balkezes vívó, mint általában balkezes ember is, kevés van, és ezért sokan úgy vélik, nekem könnyebb a dolgom. Bevallom, bizony ugyanolyan nehéz egy-egy asszót megnyerni, mint bárki másnak és ahhoz, hogy eredményesen versenyezzek, sokat kell edzenem. - Hogyan, mikor választottad ezt a sportágat? - A SKSE sportiskolája felvételt hirdetett 1969 őszén. Kíváncsi lettem, vajon milyen lehet a vívás? Egyik délután édesapámmal elmentünk és beiratkoztam. Azóta is majd minden szabadidőmet a vívóteremben töltöm.
- Emlékszel első versenyedre? - Igen. Az első verseny nagy élmény, melyet nem lehet elfelejteni. Balassagyarmaton indultam 1972 tavaszán először versenyen, és sikerült megszereznem az első helyet. Nagyon boldog voltam. Ugyanilyen nagy élmény volt, mikor 1974-ben meghívtak Tatára, a serdülő edzőtáborba. Nagyon nagy szerencsénk volt, mert éppen ott tartózkodott a világbajnokságra készülő vívó válogatott is, és így közelről nézhettük végig edzésüket, amelyek után még nagyobb lelkesedéssel végeztük a kiadott feladatokat. - Legutóbb hol versenyeztél? - Ózdon voltunk egy II. osztályú versenyen, ahol sikerült bekerülnöm a döntőbe. Ötödik lettem, és ezzel megvédtem a minősítésemet.
- Harmadikos gimnazista vagy. Hogyan tudod összeegyeztetni a tanulást és a vívást, hiszen mindkettő időigényes? - Elég nehéz, és bizony néha-néha előfordul, hogy becsúszik egy-egy rossz jegy. - Valóban csak egy-egy rossz jegyről lehet szó, mert a szakosztályon belül évente kiadják a „Jó tanuló - jó sportoló” címet… De erről inkább te mondj pár szót. - Négy évvel ezelőtt adták ki szakosztályunk vezetői először a díszes serleget, melyet minden évben az a vívó kap, akinek a tanulmányi eredménye és a versenyeredményei a legjobbak. Nekem két alkalommal ítélték ide ezt a címet. - További terveidről mit mondanál? - Szeretnék sikeresen leérettségizni, és mint vívó, még eredményesebben szerepelni!