Varga János: Örömömben kifutottam a stadionból.

„Délután nagyon hűvös időben peregtek a számok, de szerencsére csak néha eredt el az eső. A hatalmas, 5000 méteres mezőnyben szinte minden élvonalbeli futónk elindult. Fancsali és Babinyecz váltotta egymást az élen 3 km-ig. Utána azonban Mohácsi lassította, majd az őt felváltó Kerékgyártó sem élénkítette az iramot. A boly összetömörült, Mohácsi újra átvette a vezetést, de nem mert megindulni, így a csengetéskor még tízen voltak szorosan együtt. Az utolsó kétszázon azután hazai 5000-es versenyen még nem látott tömeghajrá kezdődött. A célegyenesbe fordulva először Török előzte a vezető Kerékgyártót, de aztán frissen előretört Horváth Béla és a bajnok Kispállal a nyomában ismét legyőzte az idősebb futókat. A kényelmes negyedik kilométer ellenére újra tízen futottak 14 percen belül, közülük Kocsis, Varga és a maratoni Szekeres F. első alkalommal.”
A tudósítás az utóbbi évek legizgalmasabb 5000 méteres versenyéről szól, amelyet a Népstadionban vívtak az atlétikai Magyar Népköztársasági Kupa CSB-jének II. fordulójában. Ez a verseny tarjáni szempontból különösen emlékezetes marad, hiszen a bűvös 14 perces határ átlépői között ott van Varga János is, a SKSE utánpótlás bajnoka, most már I. osztályú, kitűnő atlétája.
- Egyenletes, nekem való iramban futottuk végig a távot. A hajrá olyan izgalmas volt, hogy tizedmásodpercek döntöttek. A kilencedik helyen végeztem, és amikor befutottunk, nem tudtam, milyen időt értem el. Kifújtam magam, kinéztem Szabó Miklósra, az utánpótlás válogatott szakfelügyelőjére. „Ha jobban hajrázol, esetleg meg lett volna az I. osztály!” mondta. Hertelendy Béla sem tudott jobbat mondani. „Talán megvan, de inkább nem. Nem vagyok benne biztos.” Persze, mindketten kézzel mérték az időt. Felvettem a melegítőt, eltelt legalább fél óra, amikor egyszer csak hallom a hangszórót, közlik az eredményem: 13:57,6! Örömömben villámgyorsan kifutottam a stadionból. Az edzőpályán tettem néhány levezető kört - emlékezett a versenyre Varga János, a SKSE 20 éves atlétája.
Nagy volt az öröm itthon Salgótarjánban. A versenyt követő napon a SKSE stadionban az atléták edzésén mindenki gratulált a szimpatikus versenyzőnek, aki ebben az esztendőben az eddig elért sikerekre, most nagyszerű teljesítménnyel feltette a koronát. Férfi I. osztályú versenyzője Mecser Lajos távozásával nem volt megyénk atlétikájának! Most Varga János eredménye azt jelenti, nagyon is figyelni kell rá, mert a csúcstartó nyomdokaiban jár. Eredménye nemcsak első osztályú szintet jelent, de új egyesületi és megyei utánpótlás csúcsot. Fejlődése szembetűnő, hiszen tavaly 14,35 volt a legjobbja, amelyet még az idén az utánpótlás bajnokság megnyerése után megjavított 14,17-re, majd következett a bűvös 14 perces határ átlépése. Közben indult Pécsett a bolgárok elleni válogatott utánpótlás viadalon és ott volt Győrben is, az olimpiai reménységek versenyén. Edzője Hertelendy Béla, akivel negyedik éve dolgozik együtt, érthetően boldog volt, neki is sokan gratuláltak, és a következőket mondta tanítványáról: - Ez az év nagyon jól sikerült Jánosnak. A felkészülés időszakában nagyon szorgalmas volt és már az idény kezdetén látszott, hogy jó formában van. Ezzel az időeredménnyel a korábbi években magyar bajnokságot nyerhetett volna. Ez azt is jelenti, hogy lendületbe jött a hosszútávfutó gárda. Megjegyzem, Mecser Lajos sem futott ilyen időt 20 éves korában! - mondja a SKSE edzője és hozzátette még, hogy Varga minden jelentősebb hátralévő versenyen rajthoz áll.
- A magyar utánpótlás csúcsot 13:48,6-tal éppen a népstadionbeli verseny győztese, a ferencvárosi Horváth Béla tartja. Megpróbálom megjavítani. Még két évem van rá - tette hozzá mosolyogva Varga János, s aztán indult a többiekkel, Vadas Istvánnal, Máté Csabával és Szilágyi Jánossal, a fákkal borított Dolinka mögötti lankákra. Eredménye az erősödő tarjáni atlétika nagy sikere. Az I. osztályú minősítés nemcsak rangot jelent, de még jobb eredményekre kötelez. Varga János szorgalmát ismerve a beígért csúcsjavítás biztos, hogy meglesz.