A hosszútávfutó bajnoksága…

Még fél óra, és rajthoz áll húsz versenyző, hogy megbirkózzon a 10000 méterrel. Ők a közvetlen utánpótlás. Valamennyien 20-22 évesek. Egyelőre a bemelegítés folyik a Népstadion edzőpályáján. Szünet nélkül mozog húsz futó, s közben méregeti is egymást. Ki lesz a bajnok? Itt van Gyovai, az MTK-VM-ből, aki az országos mezei bajnokságon már legyőzte a tarjáni Vargát. Nagy esélyt adnak a kazincbarcikai Siető Dánielnek, hiszen tavaly már a felnőttek között is megnyerte az 5000 métert. És Czinkovszki a Honvédból? Időeredményei őt is a legjobbak közé rangsorolják.
Ki nyer? Ki mondhatja magáénak, hogy a legjobb futó a 20-22 évesek között? Varga János, a nógrádi hosszútávfutás első számú embere nyugodt. Edzőjével beszélget, Hertelendy Béla talán az utolsó utasításokat adja tanítványának. Elkel a jó tanács, a biztatás, mert az előjelek nem kedvezőek. Három országot is megjárt a SKSE hosszútávfutója, amíg eljutott a Népstadionba. Még a tavasszal Belgiumban versenyzett, ahová a magyar szakszervezeti futó-válogatott tagjaként jutott el. Szép siker, hogy a 160 fős mezei versenyen az előkelő 9. helyen érkezett célba. Jugoszlávia volt a következő állomás, ahol utcai futóversenyeken indult Zágrábban és Ljubljanában. Itt már sérülten versenyzett! A jobb lábán izomhúzódást szenvedett és három hetet ki kellett hagynia. Nem lehetett azért vitás, hogy ott a helye a magyar utánpótlás válogatottban a NSZK ellen. Taktikai győzelem 5000 méteren! - újabb siker.
Vajon elég-e itt, a Népstadionban a taktika? Érződik-e majd a kényszerpihenő? A bajnokság előtti héten Hertelendy Béla kemény edzésadagot írt elő. Varga panaszkodott, de fogcsikorgatva rótta a köröket. Nincs idő meditálásra, rajthoz szólítják a versenyzőket.
Elindult a mezőny! Egy bolyban elől 5 futó, de a többiek is tartják az iramot. Varga ott fut az élbolyban. Hertelendy már nézi a futókat. Első bajnokságát nyerné tanítványa. Négyéves munka gyümölcse érhet be itt a Népstadion rekortánján. Sikerül-e? Varga kissé mereven mozog. Mereven, de azért szorosan ott fut Gyovai mögött, aki az iramot diktálja, nem engedi át a vezetést egy percre sem. Úgy néz ki, ereje is van. Egyenletes tempóban fut. Nyújtja a lépést. Izzadnak a versenyzők. Meleg van. Öt kör és vége. Meglódul Gyovai. Valósággal kilő a bolyból, mintha azt mondaná: ki jön utánam, ki tud velem lépést tartani? Csak Varga tud! „Rajta van”, észre vette, hogy Gyovai mire készülés nem engedi lerázni magát. A többiek már feladták, legalább is az első két helyet. Még négy kör, még három, még kettő… És az élen nincs változás. Gyovai elől, mint egy mozdony, fújtat, s mögötte Varga egy lépést sem tágítva. Most az utolsó kör következik, és Hertelendy kiált valamit, mert kívülről úgy látszik, Varga nem bírja, feladja, nem bírja az iramot. Vagy mégse? Gyovainak imbolyog a feje, mintha tagoltabb lenne a mozgása is. Elfáradt? El, mert Varga, mint a nyíl, suhan el mellette a célegyenesnél. Még ötven méter, még negyven, még harminc és a célszalagot Varga János, a SKSE 20 éves hosszútávfutója szakítja át.
Elsőként Gyovai gratulál. Aztán a klubtárs, Szilágyi, aki 11.-ként érkezett célba. Jön Hertelendy Béla is. Meghatódva, örömmel az arcán, nyújt kezet tanítványának, a magyar bajnoknak. Boldog a győztes is. - Kitől tartott a legjobban? - Nem féltem senkitől. - Számított a bajnoki címre? - A dobogóra igen. Legbelül azért éreztem, nyerni is tudok. - Legközelebbi tervei? - Egyéni csúcsokat futni. - A versenyek? - A legfontosabb az országos bajnokság. Majd az olimpia után.
A villáminterjú után már az idő is olvasható az eredményjelző táblán. 30:35,6, egyéni csúcs! A tarjáni autószerelőnek sikerült az, amit hosszú éveken át csak Mecser Lajos mondhatott magáénak Nógrádból, magyar bajnokságot nyert! Kemény, átdolgozott évek vezettek a dobogó legmagasabb fokáig. Megérte a fáradtság!