Túl a bűvös magasságon…

Fel-le sétál a zöld gyepen Gibicsár István. Lazít, melegít. Félszemmel figyeli a magasságot, az ugrókat. Klubtársai birkóznak a 192-vel. Már csak ketten vannak. Gödöllőről érkezett a jó hír, hogy Gibicsár István, a SKSE 19 éves atlétája, a területi ifjúsági bajnokságon 196 cm-el győzött! Ezzel beállította az általa tartott megyei csúcsot és megszerezte az aranyjelvényt! Négy centiméter hiányzott a bűvös 2 méterhez, amely eddig még Nógrád megyei magasugrónak nem sikerült. Ki lesz az első, aki túljut a bűvös magasságon?
- Utolsó éves ifjúsági versenyző vagyok. Három éve foglalkozom komolyan magasugrással, Zagyvapálfalván kezdtem atletizálni. Miklós Bertalan volt a testnevelő tanárom. Később Szepesi Antal dolgozott velem, most pedig Angyal János az edzőm. Gödöllőn 15-en indultunk. Meleg volt, amit nem szeretek. Úgy indult a verseny, nemhogy aranyjelvény, de még helyezés sem lesz. Levertem a 180-at! Másodszorra ugrottam a 184-et és mozgott a léc! Nem is számítottam arra, hogy csúcsot ugrok. Amikor harmadszorra sikerült a 196 és megvolt az aranyjelvény, már nem is érdekelt a 200 centiméteres magasság. Már nem tudtam koncentrálni. Télen nagyon sokat dolgoztam. Többet, mint az előző két évben együttvéve. Meg sem állok az idén 204 centiig! Szeretnék elsőként ugrani 2 métert! - mondja Gibicsár Pista, az újdonsült csúcstartó. Közben szünet nélkül mozog. Lekerül a melegítő, sikerül a következő magasság.
A 19 éves atléta, aki Bartha Angéla mellett az idei évad második aranyjelvényese a SKSE-ben, 192 centi magas, 74 kiló. Tavaly érettségizett a Bolyai Gimnáziumban és most felvételire készül Egerbe, a főiskolára, testnevelés-földrajz szakra. Június 20.-ra várja a „behívót” a felvételire.
Nézzük a versenyt. A magasság 194! Czuder Tamás, aki még serdülő, korában befejezte a versenyt. A katonaságtól leszerelt egykori csúcstartó, Kaffka Károly még nincs formában. Nem indult Telek Tibi, akit nagy tehetségnek tartanak. Ott van ugyanakkor Garamvölgyi Ferenc, aki már felnőtt, és eddig minden magasságot elsőre ugrott. Óriási az üdvrivalgás. Ritka pillanat, nagy öröm a SKSE pályán. Amíg Gibicsár Istvánnal beszélgettünk Garamvölgyi Ferenc, szép csendben átugrotta a 2 métert és ezzel új megyei csúcsot állított fel. Legalább 20 atléta gratulál Ferinek. Elsőként edzője Angyal János. Jön Orlik Ferenc, a megyei szövetség küldötte, hogy három helyen pontos mérést végezzen, meg van-e a magasság. Izgalmas pillanatok. Mérés, majd közli a szövetség embere: megvan a csúcs!
- Addig nem hagyom abba, amíg 2 métert nem ugrok. Ugye megmondtam! - ezek az újdonsült csúcstartó első szavai s ezek után természetes, hogy őt faggatják. - Húszéves vagyok. Balassagyarmaton érettségiztem a Balassi Gimnáziumban. Rozmán Vilmos testnevelő tanár szerettette meg velem az atlétikát. Salgótarjánba érettségi után kerültem, amikor a szakmunkásképző intézetbe jelentkeztem, elektroműszerésznek. Egy éve már, hogy itt lakom. A munkásszállást a SKSE biztosította. Csikós Ernő a mesterem a központi műszerészműhelyben, ahol most a gyakorlatom töltöm. Vizsgázni nyáron fogok. Szeretnék itt maradni, tetszik az üzem - mondja szinte egy szuszra Garamvölgyi Feri, és arca sugárzik a boldogságtól.
Már gimnazista korában is ugrott 195-öt. A területi versenyeken győzni ugyan nem tudott, de mindig dobogón volt. Most egyszerre öt centit javított legjobbján, ez mindjárt a bűvös magasság. Az első nógrádi, aki túljutott a 200 centiméteren. Nevet. Mosolyog. Fogadja a gratulációkat. A melegítő alatt még mindig a Balassiból hozott mez van. Figyeli Gibicsár Istvánt, aki megpróbálja beállítani a csúcsot. Csend. Gibicsár koncentrál. Nekifut. Dobbant és ugrik. Ő is flopp stílusban. Leesik a léc. Az ugró felkel. Bosszús. Aztán odamegy Garamvölgyihez, kezet ráz vele, veregeti a vállát, gratulál. Majd legközelebb…