Figyelemre méltó SKSE helyezések.

Az országos fedett pályás atlétikai bajnokság első napján történt. A bemondó, a 4x100 m-es női váltófutás eredményhirdetésére szólította a csapatokat. A Nyíregyházi VSC-ből azonban csak hárman álltak fel a dobogó második fokára, az ezüstérem fő részese, Szabó Ildikó nem jelent meg a díjkiosztáson. Akik nem ismerték tette konkrét okát, talán arra gondoltak, hogy a távolugrásban aranyérmet szerzett versenyzőnőnek derogált a második hely. Egyszerűen az történt, hogy a váltó lefutása után azonnal rohant - a Keleti pályaudvarra. Mivel a második napon már nem volt érdekelve, így szombat este hazautazott Nyíregyházára.
Nem véletlenül kezdtem soraimat az immár ismételten világklasszis erényeket csillogtató Szabó Ildikóval kapcsolatos néhány sorral. Kétségtelen tény ugyanis, hogy ez a bajnokság, döntően az ugrók teljesítményei alapján minősíthető jónak. A férfi és a női magasugrók és a női távolugrók közül is kiemelkedtek a gyengébb nem képviselői. Szabó Ildikó 660 centimé-teres eredményéhez meg hasonlónak lehet nevezni Kelemen Endre 221 centiméterét, a többiek teljesítménye azonban vitathatatlanul a távolugrók javára billenti a mérleget. Nem véletlenül jegyezte meg Fejes Zoltán, a magyar atléta-válogatott vezető edzője az izgalmas távolugró vetélkedő láttán: „Jók lesznek ezek a lányok, mindhárman!”
Valóban jók lesznek! Sőt, mi több, már most is nagyon jók, mármint távolugrónak. Szabó Ildikó félelmetesen jó átlaga - 647 centiméter -, talán még többet mond, mint a 6,60 méteres, győzelmet jelentő ugrása. Nekifutása rendkívül dinamikus, talán az ugrások íve lapos kissé. Bizonyos, hogy benne van a 680 centiméter ígérete. Társnői is komoly konkurenciát jelentenek számára. Milassinné Ziegner Anikó biztos hatnegyvenes ugróvá érett, aki ráadásul gyors is, amit a 60 méteres síkfutásban elért győzelme is bizonyított. A római Európa bajnok, Bruzsenyák képességeit aligha kell bárkinek is bizonygatni. Fokozatosan javul, kisebb sérülése ellenére is eljutott a 636-ig. Ez pedig féléves kihagyás után biztató visszatérést sejtet.
Kelemen Endréről is feltétlen említést kell tenni. Ez a vitán felül nagyon tehetséges atléta, minden évben produkál egy-két alkalommal 220, vagy afölötti magasugró eredményt. Nagy versenyeken azután rendre csődöt mond. Jó lenne, ha az idén változtatna az eddigi gyakorlaton. Női vonalon hasonló a helyzet Rudolf Erikával, aki óriási ingadozással versenyez. Jelenleg például átugrotta a186-ot, s a 188 is majdnem sikerült. Hajlékonysága, alkati adottságai predesztinálják a még jobb eredmények elérésére. Futásban sokkal kevesebb okunk van az örömre. Lázár Magda duplázása dicséretes, nyolcszázon azonban majdnem meglepte őt Lipcsei. A fedett pályás specialistának kikiáltott Zsinka viszont ezúttal is magabiztos versenyzéssel, fölényes győzelmek eredményeként vihette haza a két bajnoki aranyérmet. Ő a fedett pályás EB-n is meglepetést okozhat.
És mit hozott a bajnokság a SKSE két, rajthoz állt atlétájának? Alighanem Bartha Angéla szereplése elé tekintettek nagyobb várakozással odahaza. Angéla nem is okozott csalódást, hiszen mindkét távon - 60 méteres síkfutás, gátfutás -, az előkelő negyedik helyet szerezte meg. Szepesi Antal tanítványa további helyezésről maradt le azzal, hogy nem fogadták el nevezését a 200 méteres távra. Hertelendi Béla, a versenyzőket felutaztató edző azonban így is elégedetten nyilatkozott a látottakról: - Angéla jól versenyzett. Sorra megjavította egyéni legjobbjait. Amennyiben betegsége nem jött volna közbe, úgy elsősorban síkfutásban a bronzérmet is megszerezhette volna. Varga Jánosról is elismerően kell szólnom. A 3000 méteres síkfutásban mutatott bátor, okos és eredményes szereplése kapcsán. A negyedik helynél is többet ér az időeredménye, amely egy év alatt 12 másodperces javulást mutat.
Vargával közvetlenül a számára nagy sikert hozó 3000 méter után váltottam néhány szót. A még erősen lihegő versenyző láthatóan nagyon örült az elért 8:24,4 percnek, amely egészséges önbizalmat adott neki. Terveit dicséretes merészséggel így fogalmazta meg: - Ezerötszázon ugyan ötödik lettem, de az eredmény nem elégített ki. Háromezer méteren sokkal jobban vigyáztam, ez a táv egyébként is fekszik nekem. Legjobb lenne, ha ez a szám szerepelne a szabadtéri bajnokságon is. Ennek hiányában elsősorban az ötezerre készülünk, ahol 14 perc 10 másodpercet várok magamtól. Az biztos, hogy rendkívül jó az állóképességem. Remélem, hogy a hetenként lefutott 180 kilométer nyáron az eredményekben is megmutatkozik.
Hogyan értékeljük a SKSE atlétáinak szereplését az országos fedett pályás atlétikai bajnokságon? Három negyedik és egy ötödik helyezésük mindenképpen figyelemre méltó. A fővárosiaknak is észre kellett venniük, hogy Salgótarjánnak két, komoly eredményekre képes atlétája van. Remélhetőleg mihamarabb még többen lesznek.