Megmutatni a legjobbak között is.

Tizenketten mosolyognak a képről. Tizenkét futó, s a felvétel négy évvel ezelőtt készült a SKSE pálya melletti erdőrészben, edzés közben. A Hertelendi-futócsapat - így emlegették a fiúkat, akik indultak a serdülőbajnokságokon és helyezéseket is hoztak a Népstadionból. Azóta sok víz lefolyt a Tarján-patakon. A fiúk egy része elkerült a városból, másrészük abbahagyta az atlétikát. Kadlecsik Kornél még fut Szombathelyen, ahová tanulmányai kötik, Szabó Gábor pedig átpártolt a síelőkhöz, s mint az eredmények mutatják, sikerrel. Egy fiú maradt csak a tizenkettőből hírmondónak. De ez az egy Varga János, aki éppen ezekben a napokban szerezte meg a Budapest-bajnoki címet 1500-on, fedett pályán, maga mögé utasítva 16 középtávfutót.
Hertelendi Béla tanítványa három év óta aranyjelvényes sportoló. Ebben az esztendőben tölti be 20. életévét, tehát junior korosztályú. Autószerelőként dolgozik a Salgótarjáni Kohászati Üzemekben. Angyal Jánosnál ismerkedett meg az atlétikával. Hertelendi Bélával négy éve dolgozik együtt. Legjobb eredményei a következők: 800-on 1:55,8, 1500-on 3:54,5, 3000-en 8:21,8, 5000-en 14,35 másodperc. Utóbbi három eredménye megyei ifjúsági csúcs! Varga János szőke, vékonydongájú fiú, 177 cm magas. Zagyvarónán lakik, onnan jár munkahelyére és az edzésekre. Enyhe nosztalgia van a hangjában, amikor a tavalyi eredményekről faggatjuk. Maga elé néz a kispadról, amelyen ülünk a Malinovszkij úti Iskola tornatermében, ahol a SKSE atléták edzése folyik.
- Nem úgy sikerült a tavalyi év, ahogy terveztem. Lemaradtam az athéni ifjúsági EB-ről. A szinteket nem tudtam teljesíteni. Hiányzott pár másodperc. A téli felkészülésem is gyengébben sikerült a tervezettnél, a szint sem volt alacsony. Így itthon maradtam - mondja a fiatal atléta, aki 1974-ben már IBV versenyen is indult Drezdában, és az előkelő 6. helyen érkezett célba 3000 m-en. A tavalyi év jól kezdődött, hiszen Dunakeszin 2. helyet szerzett az ifjúságiak mezei futóbajnokságán és hogy nem sikerült az athéni utazás, talán ez is „segítette”, hogy két nagyon értékes helyezést szerzett egyesületének az ifjúsági bajnokságon. Először 1500-on 3:55,8-cal III., majd 5000-en 14:34-el II.-ként érkezett célba.
Varga János legyint egyet. Mint kiderül, az időeredményeknek szól. - Ezektől már sokkal jobb időt is futottam! Egyszerűen fáradt voltam, kifutottam magam a magyar bajnokságig. Ennyit tudtam! A pont jól jött az egyesületnek, de ismétlem: nem voltam elégedett magammal. - Hány versenyen indult tavaly? - Ha jól számolom 30-35 alkalommal léptem salakra. - Mennyit edz naponta egy középtávfutó? - Minden nap négy órát edzek. Nem kivétel a vasárnap sem, bár ilyenkor hosszútávokat megyek. Zagyvarónáról Ceredre szoktam kifutni az országúton. - Mit tervez 1976-ra? - Nincs különösebb tervem, hacsak az nem, hogy bizonyítsak a felnőttek között is. Az utánpótláskeretnek tagja vagyok. Szeretném megállni a helyem az erősebb korcsoportban is, és az időeredményekből lefaragni valamit. Egyéni terveim közül hagy említsem meg, hogy szeretnék továbbtanulni, és újra jelentkeztem Győrbe a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolára - mondja Varga János. Elnézést kér, beáll a többiek közé, végzi a gyakorlatokat.
Nehéz éve lesz. Szénégető, Laposa és a többiek, a legkeményebb ellenfelek katonák ugyan, de a nyári versenyekre már salakra állnak. Varga János szorgalmát, akaraterejét ismerve biztos, hogy megmutatja a legjobbak között is, hogy a megye legjobb futója közép- és hosszútávon. Hertelendy Béla, a kitűnő tarjáni atléta edzője így nyilatkozott tanítványáról: - Tehetsége a legszebb reményekre jogosít. Nehéz éve lesz Jánosnak, mert meg kell szoknia, hogy keményebb versenyek következnek, ennek megfelelően az edzések intenzitását is növelni kell. Siető Dániel, Golács Miklós, Szénégető István, Laposa Ferenc, Horváth Béla és a többiek nagyon nehéz ellenfelek. Igaz, Varga nyert már ellenük, és ha szorgalma töretlen lesz, még nagyon sokat hallunk róla.
Hallottunk! A Budapest-bajnokság önmagáért beszél! Nincs megállás, mert két hét múlva a magyar fedett pályás bajnokságon is nehéz ellenfelek lesznek. Aztán jön a mezei bajnokság, most már a 9 kilométeren.