Céltudatos nevelőmunkával kimozdultak a holtpontról.

Jó néhány évvel ezelőtt híresek voltak a SKSE birkózói. Aztán egy időre elszürkült a szakosztály munkája. Cserélődtek az emberek, az edzőre hárult a sokirányú tevékenység. Ilyen körülmények között évekig megállt a Kohászoknál a birkózó élet. Az elmúlt év elején azonban valami elkezdődött, melynek pozitív hatása máris érződik. A szakosztályban megnövekedett a fiatalok száma, szakmai képzésük módszeresen folyik. A sportkör elnöksége, valamint a birkózó szakosztály vezetősége arra törekszik, hogy a kiemelt, olimpiai sportág újra a régi fényében csillogjon. Nyilván ehhez alapvető változások szükségesek. Így a növekvő anyagi támogatáson túl bővíteni kell az edzések számát, fejleszteni a szakember ellátottságot. Ezekkel együtt emelni a képzés színvonalát, a technikai feltételeket.
A szakosztály már 1975-ben hozzálátott a fiatalok módszeres képzéséhez. Többen ott voltak a megyei edzőtáborban, kiválasztó versenyt is rendeztek, amelyen eddig nem látott számú úttörő lépett szőnyegre. Függetlenített edzőt állítottak be Barna Péter személyében, aki 1976. január 1.-től tölti be funkcióját. Ezzel egy időben a SKSE-nél megkezdődött a birkózók sportiskolai képzése. A szakosztály vezetőség az 1975-76-os évadra nevelési programot dolgozott ki. A programot ismertették a fiatalokkal. A nevelési terv céljának megfelelően havonta összejöveteleket, klubnapokat tartanak. Ezeken a rendezvényeken előadások hangzanak el az egyesület fejlődéséről, történetérő, a bázisvállalatról, annak technológiáiról, szerepéről. A szakosztály vezetősége ezzel is hozzá kíván járulni a munkára neveléshez, a vállalat utánpótlásának neveléséhez. A klubnapokon szólnak a KISZ-szervezet szerepéről, a világifjúsági találkozók történetéről, és számos olyan témáról, amelyek mind-mind hozzájárulnak a birkózók szocialista szellemű neveléséhez. Természetesen, ezeken az összejöveteleken szakmai filmbemutatók, közös játékok is szerepelnek.
Ha már itt tartunk, szólunk arról is, hogy a jelenlegi serdülőgárdát továbbfejlesztve 1977-ben ütőképes ifjúsági együttessel részt kíván venni a szakosztály a csapatbajnokságban. A birkózók abban is reménykednek, hogy helyet kapnak az átadásra kerülő sportcsarnokban, ahol növelhetik az edzések számát. Ugyanis, a heti két edzéssel ma már nem lehet felvenni a versenyt egyetlen sportágban, egyetlen csapattal sem. Az elmúlt évben a tarjáni serdülő birkózók a különböző versenyeken szép sikereket értek el a kötöttfogásúak mezőnyében. Turcsányi, Galamb, Győri, Fodor, Mosonyi tehetséges versenyzők, akik közül a nehézsúlyú Mosonyi a magyar bajnokságon 4. helyezést szerzett. Ezzel három olimpiai pontot hozott. Megkezdték tehát az olimpiai pontok gyűjtését is a tarjáni birkózók. Remélhető, hogy ebben a sportágban a közeli években mérhető lesz a fejlődés.
A SKSE elnöksége, valamint a felsőbb szervek támogatásával, bátorításával megkezdődött ebben a sportágban is a sportiskolai képzés. Erre nagy szükség van! E szép küzdősport így remélhetőleg nem tűnik el a porondról, hanem továbbra is a megye fejlődő sportéletét szolgálja. Az 1976-os évben, a SKSE fennállásának 75. jubileumát ünnepli. Ebből az alkalomból rangos verseny színhelye lesz Salgótarján. Persze a tarjáni birkózók a lehetőségekhez képest a legtöbb versenyen részt kívánnak venni. Annál is inkább, mert igazán a versenyeken lehet rutint szerezni. A soron következő magyar bajnokságon pedig az eddigieknél jóval, jobb eredményekkel szeretnék bizonyítani, hogy a megyeszékhelyen „él” a birkózás.