Ketten a kohászlányok közül.

Gáspár Zsuzsa négy éve vív. Tavaly sportiskolás bajnokságot nyert. Az idén az úttörőházak bajnokságának győztese lett. Edzője, Sándor Lajos véleménye szerint, jó reflexű, küzdőképes versenyző. Technikai téren ugyan még sokat kell fejlődnie, de a két eredmény önmagáért beszél. Leülünk beszélgetni. Szóba kerülnek az eredmények. - A sportiskolás bajnokságon elért első hely nagy meglepetés volt. Még álmomban sem gondoltam arra, hogy esetleg nyerhetek. Ahogy jöttek egymás után a mérkőzések, éreztem, megy a vívás, és lehet valamit keresni. Az utolsó három asszó előtt már csak a helyezésekért vívtak. Én már biztos első voltam - mondja Gáspár Zsuzsa, és a másik sportélménnyel folytatja. - Egészen más volt az úttörőházak bajnoksága. Erős mezőny gyűlt össze. Mivel már volt eredményem, figyeltek rám. Újravívás után lettem első, és az utolsó összecsapás is nagyon sikerült. Nagy technikai fölénnyel, biztosan nyertem. - További célok? - Jó lenne az aranyjelvényes szintet ismételni, és eredményesen szerepelni a csapatversenyeken is. Még három évem van a salgótarjáni gépipari szakközépiskolában, utána szeretnék a TF-re jelentkezni, szakedzőire - válaszolt.
- Én voltam az, aki leesett a gerendáról - mondja Somogyi Éva, amikor érdeklődtünk, hogyan került kapcsolatba a vívással. - Leestem a gerendáról, eltörött a kulcscsontom. Mire felépültem, a volt társak közül már jó néhányan a vívóknál jelentkeztek. Nekem is tetszett ez a sportág, mentem is. Ennek most már hatodik éve.
Az edzője, Vertich Tamás is nyilatkozott: - Tökéletes technikai tudása ellenére három évnek kellett eltelnie, hogy aranyjelvényes legyen. Nagyon hullámzó a figyelme, és elsősorban ez akadályozza egyenletesebb fejlődését. Az igazi nagy eredmények eddig elmaradtak.
- Szerencsém sem volt a vívásban! - folytatta Éva. - Persze az is igaz, hogy nem egy esetben „betyárbecsületből” adtam el az aranyjelvényes szintet. Sima 4:0-s győzelmek után úgy gondoltam, úgy is ott lehetek az 1-2. helyen, és ez minősít. A nagy taktikázásnak az lett a vége, hogy nem léptem előre.
A közelmúltban lezajlott országos ifjúsági csapatbajnokságon a lányok a 4. helyen végeztek és a legeredményesebben Somogyi Éva szerepelt. Csupán egyetlen mérkőzést vesztett el. Tizenhét éves. Úgy véli, még sokáig mindent alárendel a sportnak, a vívásnak. Amikor kinn jártunk a Mártírok úti iskolában a vívóknál, Éva nem volt az edzésen. - A kulcscsontom törött el, mellette még a csuklóm is. Kétszer műtöttek, de csak másfél hetet hagytam ki, amíg a kórházban voltam.
Begipszelt kézzel járt az edzésekre.