Több, mint reménységek.

Jó barátnők. Összetartoznak. Két csinos kislány. Mindketten aranyjelvényes vívók, gimnazisták. Sándor István mellett ők azok, akikben a vezető edző többet lát, mint reménységet. Ki a nagyobb tehetség? Kati, aki a juniorbajnokságon negyedik lett? Vagy Ágié a nagyobb jövő? Már pedig, ha a szakember nem tud különbséget tenni, mi sem bocsátkozhatunk jóslatokba.
Bártfai Katalin öt éve jegyezte el magát a tőrvívással. Előzőleg tornával próbálkozott, de úgy vélte, vívásban nagyobbak a lehetőségei. A Bolyai Gimnázium növendéke, és mint elmondja, nem mindig könnyű az iskolai elfoglaltság és a vívás összeegyeztetése. Ennek ellenére jó tanuló.
Heti öt alkalommal a Mártírok úti Általános Iskolában fáradhatatlanul dolgozik. A beszélgetés napján elnéztem, hogy egy mozdulatot százszor is megismétel, mert jó tőröző akar lenni. Homloka izzadt, gyakran lekerült a sisak, de makacs elszántsággal küzdött, hogy az adott elem vérévé váljon. Egy éve aranyjelvényes versenyző. Az edzője mondta róla: - Technikailag, taktikailag mindent tud, amit egy vívónak tudni kell. A gyorsaságán van még javítani való. Meg kell találni számára a stílust, amivel Kati a legeredményesebbé válhat. Klasszikus vívó.
- Tízéves koromtól, tehát öt éve vívok - kezdi a beszélgetést Torják Ágota. - Katihoz hasonlóan én is tornával kezdtem. Egy edzés alkalmával társam leesett a gerendáról, megsérült. Megijedtem. Az unokatestvérem már akkor is vívott és nekem nagyon megtetszett a sportág. Így maradtam meg a vívásnál. Már elválaszthatatlan tőlem.
Torják Ágota jelenleg a Madách Gimnáziumba jár. Jó tanuló. Fő erőssége a matematika, a fizika és a kémia. Két éve aranyjelvényes. Az idén másodosztályú versenyen csak újravívás után lett második, tehát egy apró akadály választotta el az első osztályú szinttől. Vertich Tamás, az edzője így vallott róla: - Ági az év felfedettje! Nemcsak az egyéniben ért el nagy sikert, hanem a csapattalálkozók során is kitett magáért. Huszonegy asszóból 19(!)-et nyert meg és ezzel Oláh Krisztina után a legeredményesebb versenyzőnk volt. Taktikailag érett, akcióit jó érzékkel és bátran alkalmazza.