Kitartok a síelés mellett…

Neve: Martinkó Marietta. Születési helye, ideje: Salgótarján, 1959.V.5. Foglalkozása: a Madách gimnázium II. osztályos tanulója. Magassága: 165 centiméter. Súlya: 58 kilogramm. Klubja: SKSE. Edzője: Girtl László. Öt évvel ezelőtt még a szánkózók mezőnyében indult a téli olimpián, ahol 14. lett. Nem sokkal később már a síelők között találtuk Martinkó Mariettát.
- Tulajdonképpen Rákóczi István és Czimer János testnevelő tanároknak köszönhetem, hogy síelő lettem. Megkedveltették velem ezt a sportot. - Szépnek találja? - Aki szereti a természetet, az annál inkább ragaszkodik a síhez. Így vagyok ezzel én is. Csodálatos élményt jelentett a csehszlovákiai edzőtáborozás. A vastag hótakaróval borított hegycsúcsok, fák, megkapó látványt nyújtottak. Itt sokkal nagyobb is a sísport népszerűsége. - A hazai körülmények között nehéz előrelépni. - Sajnos, nálunk nincsenek hosszan tartó hóviszonyok. A magyar sísport nem csoda, hogy nem tud betörni az élvonalba. Én a magam eredményeivel elégedett vagyok, bár jobb is lehetnék.
Martinkó Marietta a kezdet kezdetén a hasonló korúaktól legtöbbször vereséget szenvedett. Azóta azonban sokat fejlődött. Bizonyítja ezt az 1972-ben, sífutásban szerzett serdülő magyar bajnoki cím. A vidékbajnokságon tagja volt a váltóban győztes csapatnak is. 1973-ban az ifjú-ságiak II. csoportjában országos bajnokságot nyert. - Legnagyobb ellenfelem gyakran klubtársam, Balázs Erika. Persze, a pesti és a miskolci sífutókkal is nagy küzdelmeket kel vívni. - Más sportot is űz? - Kosarazok, kézilabdázok. Szeretem a labdajátékokat. Az edzőm szerint abba kellene hagyni, mert a síelés rovására megy. - Hogyan készül a versenyidényre? - A szabadban tartott futóedzések jelentik a legfontosabb részt a felkészülésben. Mellette gimnasztikázásra, súlyzózásra, stílusjavításra is sor kerül. Az évad december végén kezdődik. Az, az érzésem, nehéz lesz a korábbi évekhez hasonlóan jól szerepelni. - Tanulás és sport összeegyeztethető? - Eddig még sikerült. Remélem, ezután sem lesz különösebb problémám a tanulással.
- Tervei? - Szeretnék továbbtanulni, de ez még elég távoli. Nem is gondolkodtam eddig rajta. - Hogyan tölti szabadidejét? - Leggyakrabban olvasok, otthon segítek valamiben. Szívesen járok a József Attila Megyei Művelődési Központ Disc Jockey klubjába is. - Mit vár a sísporttól? - Tagja vagyok a magyar utánpótlás válogatott keretnek. Nagyon szép lenne kijutni az innsbrucki olimpiára. De, ha nem sikerül, akkor sem keseredek el. Továbbra is kitartok a síelés mellett - mondja végezetül Martinkó Marietta.