Öt sportágat űzött, mégis a sakkot választotta.

Nemcsak a nap sugaraitól lehet izzadni. A keddi nap kétszeresen meleg volt Frink Ferencnek. - Egész délelőtt izzadtam az írásbelin. Iparvállalati könyvvitelből írtunk három órán át a főiskolán. - Nehéz volt? - Nagyon nehéz. - Hogy áll a vizsgákkal? - Hat vizsgán túl vagyok, illetve csak ötön, mert van egy utóvizsgám jövedelemszabályozásból, de ennek is hamarosan újra nekimegyek. - Ha ez is sikerül? - Akkor elmondhatom, hogy eltelt a második félév a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán. Egyébként levelező tagozatra járok, iparszakra - mondja Frink Ferenc.
Szemüveget visel, huszonhárom éves, tősgyökeres tarjáni fiú. A Bolyaim Gimnáziumban érettségizett, a kohászati üzemekben dolgozik, két műszakra jár, fizikai munkás, a DEXION üzemben festő. Nem panaszkodik, mert jól keres. Tavaly december 31-én nősült, ez év áprilisban bajnok lett. Megnyerte NÓGRÁD megye 1974. évi sakkbajnokságát, mégpedig imponáló fölénnyel, 11 partiból 9,5 ponttal.
- Ez is felért egy vizsgával? - Hárommal is. Fej-fej melletti küzdelmet vívtunk Lengyellel, és csak úgy sikerült nyernem, hogy az utolsó fordulóban én győztem, ő pedig kikapott klubtársamtól, Tóth Lászlótól. - Melyik volt a legnehezebb parti? - Ifjú Sulyok ellen meg kellett szenvednem a döntetlenért. - Hogyan lett sakkozó? - Kilencéves voltam, amikor egy szimultánon döntetlent értem el a magyar származású Lillienthal, szovjet nagymester ellen. Akkor szerettem meg a sakkot. Ifjúsági bajnokságot négyszer, középiskolás bajnokságot háromszor nyertem Nógrádban - mondja a fiatal bajnok, akinek ez a győzelem volt a legnagyobb sikere sakkpályafutása során Nógrádban. - Eszményképe? - Szpasszkij és Fischer, utóbbinak csak a játéktudása. A magyarok közül Ribli Zoltán az, akit sokra tartok.
Az idei megyei bajnok pár éve veszi csak komolyan a sakkot. Hihetetlen, de tekézett, atletizált, röplabdázott, kosárlabdázott. Tájékozódási futásban is nyert megyei ifjúsági bajnokságot, mint ahogy egyszer tekében is feliratkozott az első helyre. Otthonos a labdarúgásban, egyéni rekordja „dekázásban” 914! A sport minden területén „otthon” van. A Ki tud többet a sport-mozgalomról szellemi vetélkedő városi döntőjét többször megnyerte. Több sportágat űzött, mégis a sakkot választotta. Miért? - Mert ezt szeretem a legjobban. Az igazsághoz tartozik, hogy közrejátszott egy betegség is, ami miatt a szellemi sportnál maradtam - vallja a tarjáni mesterjelölt.
Csapatában, a SKSE-ben ebben az esztendőben az éltáblán játszik a NB II-es Maróczy CSB-ben. Az együttes nehéz helyzetben van. Frink Ferenc nyolc játszmából három pontot gyűjtött. Nem a legjobb százalék, de ehhez tudni kell, hogy az első táblán majdnem mindig mesterjátékossal került szembe. - Vígh mester ellen nyertem, Kapu és Káposztás ellen remiztem. - Mit tervez a megyei bajnok? - Szeretném elvégezni a főiskolát, ez az elsődleges. Sakkban? Hamarosan indulok egy vegyes mesterversenyen. Szeretnék a mesteri cím közelében végezni, de az se lenne baj, ha teljesíteném a normát. Szeretném az élő pontszámomat (ez a sakkozók besorolási pontja) növelni, és mindent megteszek azért, hogy a csapatom bennmaradjon a NB II-ben - mondja Frink Ferenc, a sakkbajnok.