Aranyjelvényes sportoló – Megszerettem a vívást.

Neve: Szaniszló Gabriella. Születési helye, ideje: Szeged, 1959.IX.26. Magassága: 168 centiméter. Súlya: 54 kilogramm. Foglalkozása: Bolyai Gimnázium I. éves tanulója. Klubja: SKSE SI. Edzője: Buchinger György.
Nehéz visszaadni ennek a kislánynak kedves egyszerűségét, üde lényét, eredeti egyéniségét. Amikor beszél, olyan érzése támad az embernek, mintha hozzáfiatalodott volna. Szinte vele együtt kell végigélni a néhány év történetét, örömét, kevésbé derűs pillanatait. - Kezdetben nem volt szó aktív sportolásról. A szüleim azt szerették volna, hogy edzett, egészséges gyerekké nevelődjek. Egyszóval sokat mozogjak. Ezért külön tornára jártam.
Azóta eltelt néhány év. Szaniszló Gabriella ez alatt nemcsak bepillantást nyert a vívók világába, hanem főszereplője lett a pástokon lezajló, sokszor idegtépő, feszültséget tükröző csatáinak. Édesapja vitte el a vívópalánták közé, akikkel Vertich Tamás edző foglalkozott. - Kezdetben nagyon lusta voltam. Ha lehetett, igyekeztem ellógni az edzéseket. Később aztán rájöttem, hogy magamnak csinálom, s ettől kezdve szorgalmasabb lettem.
Akkoriban még nem sokat tudott a versenyzés szépségeiről, a munka, az alapozások sokszor fárasztó hétköznapjairól. Mire rájött, hogy itt keményen kell dolgozni, a vívást megszerette. Talán voltak pillanatok, hogy a fárasztó edzések közben pihenésre gondolt. De legyőzte a gyengeségét és boldogan végezte a feladatokat. Az első sikerélmény nem váratott sokáig magára. Két évvel ezelőtt az úttörő-korosztályban megnyerte a megyei tőrvívóversenyt. Tavaly Ózdon a II. osztályú versenyen ifjúsági aranyjelvényes sportoló lett. Egerben negyedik, az országos serdülőbajnokságon figyelmetlensége miatt a középdöntőben esett ki.
A verseny izgalma, hangulata tovább él benne. Maga előtt újra és újra lepergeti az eseményeket. Hol hibázott? Min kell javítania legközelebb? - Amíg el nem kezdődik a verseny, ideges vagyok. Menet közben már megnyugszom. Ha pedig sikerül eredményesen szerepelnem, még jobban tudatosul bennem, hogy érdemes dolgozni. A víváshoz egyébként szorgalomra, akaratra van szükség. A vívás a villanásszerű mozdulatok sportja, ezért a gyorsaságnak nagy szerepe van.
Amikor Tatán járt edzőtáborban, figyelte, leste a felnőttek minden mozdulatát. Különösen Szárai Márta vívása, stílusa tetszett meg neki. - Úgy érzem, gyorsaságban tovább kell javulnom. Az edzéseken tanultakat jól végrehajtom, de a versenyeken nem merek kockáztatni. Ezen változtatnom kell.
Szaniszló Gabriella újabb feladatok elő tekint. Szorgalmasan készül az évjárati körzeti versenyre. Budapesten szeretne bekerülni az országos döntőbe. A tanulás és a sport nála, jó összhangban van. Nemcsak az eredményekért harcol. A sport a mozgás öröme igazi, nélkülözhetetlen életelemévé vált.