Öt éve várunk erre a hóra.

Tíz aranyérem az országos bajnokságról. Győzelmek, érmek tucatja a vidékbajnokságról. Hatan a válogatott keretben! Ezek jellemzik a SKSE síelőinek egyéves teljesítményét. A hóról, a síelésről, a tarjániak versenyeiről beszélgettünk Sulyok Jánossal, a megyei sí szövetség elnökével, aki egyben a tarjáni kék-fehér szakosztály vezetője.
- Mikor érkeznek a kohászok Csehszlovákiából? - Egy hét még hátravan az edzőtáborozásból, amelyen 14 versenyző vesz részt. - Milyen elvek alapján történt a kiküldetés? - Azok jöttek számításba, akik az elmúlt évadban jó helyezéseket értek el és várhatóan az idén is. Természetes a válogatott kerettagok, Vadas, Vincze, Benkő és a lányok közül Balázs Erika, Barnucz Erzsébet és Martinkó Marietta. - Benkő meggyógyult? - Egészséges, rendbejött korábbi sérülése, és ő is a csapattal tartott. - Mi a további program? - A környező hegyeket, lankákat „szálljuk meg”, aztán jönnek a versenyek.
- Úgy hallottuk, a válogatottakra külföldi túrák is várnak. - Igen. Benkő István január 2-18. között Jugoszláviában és Olaszországban versenyez. Két biatlonistánk, Vadas és Vincze, a válogatottal Ausztriában és Jugoszláviában áll rajthoz január 2-18. között. Speciális edzések, versenyek következnek. - Ha már a versenyeknél tartunk, lesz-e még ebben az évben jelentős sífutóverseny? - A Mátrában vagy, nálunk minden a hótól függ, Budapesten az Újpesti Dózsa rendezésében országos rangsoroló verseny lesz december 30-án. Januárban aztán „teljes üzem” lesz a sísportban. - Hallhatnánk ezekről a versenyekről bővebben? - Az újév első hónapjában tíz jelentős országos versenyen indulnak sífutóink. Ezek közül kiemelkedik a hónap végén, január 26-27-én a Mátrában sorra kerülő nemzetközi verseny, amelyen csehszlovákiai, NDK-beli, román és osztrák síelők is indulnak.
- A SKSE-nek van-e külföldi meghívása? - Az idén is részt veszünk január 18-20. között, sorrendben már negyedszer a szlovákiai Szliácson sorra kerülő XXVIII. Bezronkov Memoriál elnevezésű emlékversenyen. Sajnos, nem a legerősebb csapatunkkal, mert mint már említettem, Vadas és Vincze külföldön tartózkodik majd. Meghívásunk van Romániából, ahol Pojanán február 1-3. között tíz kilométeres egyéni és 4x7,5 kilométeres váltó biatlon bajnokságot rendeznek. Úgy néz ki, hogy a szövetség a SKSE versenyzőit küldi ki erre a nemzetközi találkozóra. - Verseny versenyt követ. A megyei szövetség versenynaptárából hallhatnánk-e néhány érdekesebb rendezvényt? - Azzal kezdeném, hogy január 2-6. között szövetségünk, a megyei úttörő szövetséggel karöltve Eresztvényben téli sítáborozást rendez, amelyen félszáz úttörő vesz részt, a megye legtehetségesebb síelői, azok a pajtások, akik Nógrád színeit képviselik az országos úttörő-olimpián. Az idei évadban két megyei bajnokságot kell rendeznünk, mert a legutóbbi elmaradt a mostoha hóviszonyok miatt. Országos rangsoroló versenyre kerül sor Salgón február 2-3. között, és a megyei szövetség rendezi az 1974. évi serdülő sífutó bajnokságot február 9-10.-én ugyancsak Salgón.
- Mikor kerül sorra a magyar bajnokság? - A Mátrában rendezik február 8-13. között az alpesi számokat, február 14-21. között pedig a futószámokra kerül sor. Szeretnénk megismételni a legutóbbi sikert, bár tudjuk, nehéz lesz újítani, mert fenik a fogukat az ellenfelek. - Olcsó sport a síelés? - Nem állítanám. Drágák a lécek, külföldről szerezzük be.
- Ha valakinek kedve támad a sportághoz? - Jelentkezzen nálunk, mert 25-30 fiatalt fel tudunk szerelni, foglalkoztatni - mondja Sulyok János, a megyei szövetség elnöke. - A SKSE nagy erővel készül a síévadra, hiszen Vadas István nemcsak versenyez, de edzi is a legjobbakat. A fiatalokkal Hegyi István foglalkozik, az úttörőkkel és a serdülő korosztályúakkal pedig Girtl László. A több mint negyventagú Kohász szakosztály reménykedve tekint az év elé. Ők „hivatásos” versenyzői a hónak, ám rajtuk kívül nagyon sokan csatolják fel a síléceket a pihenőnapokon és indulnak a környező hegyekbe. Így elmondva, minden szép, ám nálunk minden a hótól függ. Ez az évad jól indult, öt éve várunk erre a hóra - mondja búcsúzóul a szövetség elnöke.