A megyében a legjobb – Telt táblán fogta el a vezért.

Történjen bármi, az év legjobb Nógrád megyei sakkozója biztos, hogy Klepej József, a SKSE 40 éves mesterjelöltje. Miért? Ebben az évben ő volt az egyedül Nógrádból, aki beverekedte magát az országos középdöntőbe! Aki valamelyest ismeri a sakkversenyek rangját, az tudja, hogy egy olyan mezőnyben indulni, ahol nagymester, négy nemzetközi mester és 22 mester játszik a 11 mesterjelölt mellett, nem kis dolog. Nem a játék, odáig eljutni, hogy játszhasson az ember. Nézzük Klepej József útját. Nógrád ez évi bajnokságán 2-3. lett holtversenyben. Ezzel kvalifikálta magát az országos vidéki döntőbe, amikor is az ország minden részéből 73 versenyző játszott 11 fordulós svájci rendszerben az 1-6. helyért, amely a középdöntőbe jutást jelentette. A tarjáni versenyző kiválóan szerepelt, mert öt győzelem és öt döntetlen mellett mindössze egyszer kapott ki és 7,5 ponttal az ötödik helyen végzett. Következett a középdöntő a már felsorolt minősítési összetételben. A 38 versenyző, ugyanannyi volt egy másik csoportban, 14 játszmát váltott svájci rendszerben. Erről beszéljen Klepej József.
- Öt pontot sikerült összegyűjtenem. Négy meccset nyertem, Kétszer döntetlenül játszottam, nyolcat elveszítettem. Ez összesen öt pont. Ha még két pontot szerzek, teljesítem a mesteri normát. Persze, utólag könnyű okosnak lenni. Ez volt az első igazi nagy versenyem. Kevés volt a felkészülési idő. Egy hónapon át, tréningeztem. Zavart, hogy más volt az időbeosztás, mert 3,5 óra alatt kellett 40-et lépni, majd óránként 16-ot. Nem volt partnerem, akivel elemezhettem volna. Négy játszmám maradt függőben, és közülük kettőt jobb pozícióból rontottam el, a folytatásban. Mégis a tizedik forduló volt a kritikus pillanat, amikor dr. Korpás mester ellen nyert állásból veszítettem. Ez a vereség nagyon bántott, zavart és már nem tudtam újítani a hátralévő négy meccsen - tömörít a visszapillantásban a Kohász mesterjelölt.
Szégyenkeznie nem kell, mert a legyőzöttek között van Koszorús mester, akit 15 lépés alatt vert meg, ezt a partit közöltük, telt táblán fogta el a vezért. Lengyel Béla és Balogh Béla mesterektől is elvett fél-fél pontot Klepej József. Egyetlen játszmát nem fejezett be 40 lépésen belül a fanatikus szívósságáról ismert tarjáni laboráns. Több mint 21 éve igazolt versenyzője a salgótarjáni kék-fehéreknek. A SKÜ-ben dolgozik, laboráns, szocialista brigádvezető. A megyei sakk-szövetségben ő az elnökhelyettes. Ezt az évet, mondhatni szabad idejének jó részét, végigversenyezte. Az 1972-es jubileumi városi bajnokság után megnyerte az idei küzdelemsorozatot is. Második lett a Kenyeres-emlékversenyen. Villámversenyekre is beszállt, kedvvel fejtette a feladványokat. A sakk teljes embert kíván. Klepej Józsefet hiába faggattam, mi a kedvenc időtöltése, a sakkon kívül van-e hobbija? Mindenhonnan a 64. mezőre jutottunk el. Pozíciós játékosnak tartja magát, ugyanakkor mégsem az, mert otthonosan mozog a késhegyre állított támadó stílusú játszmákban is. Különben is azt vallja, hogy egy nagyobb versenyen, mint a középdöntő is volt, „formabontóan” kell játszani.
Ha nem versenyez, könyveket olvas, játszmákat elemez. Tal és Fischer partikat játszik, Keresz az eszményképe, háromszor nyert megyebajnokságot, ötször végzett a 2-3. helyen. Az örök ranglistán Oláh, Balázs és Kenyeres mögött a negyedik helyen áll. Még valamiben senki sem tudta megelőzni. A SKSE 13. éve szerepel a NB II-ben, és Klepej József 1960 óta egyetlen találkozójáról sem hiányzott. Eddig 158 játszmát játszott a Maróczy CSB-ben és ebből 77,5 pontot szerzett! Kiváló teljesítmény. Három alkalommal a SKSE legjobb pontszerzőjének bizonyult és úgy néz ki, ebben az évben is megszerzi ezt a büszke címet, mert 10 játszmából 7,5 pontja van. Ez pedig a negyedik táblán nagyon jó eredmény.
Nem lenne teljes a kép, ha nem mondhatnánk el, a jó eredményekhez fontos a nyugodt légkör. Klepej mesterjelöltet segíti felesége, családja is, hogy jó eredményeket érjen el. – Jövőre vegyes-mesterverseny lesz Salgótarjánban. Szeretném a mesteri normát teljesíteni – mondja a jövő teveiről az idei év legjobb megyei sakkozója.