Aki a fiúkat is megveri…

Félvállról veszik a gyerekek az edzést. Kevesen jönnek, akik itt ragadnak, egy hónap után továbbállnak. Kevés a kitartás, a szorgalom. Ebben a sportágban az eredményekért naponta meg kell küzdeni. Az edzéseken kezdődik minden… Itt tartott az edző gondolatban, amikor megszólalt a lány. - Lehet itt atletizálni? - Komolyan gondolod? - Igen. Szeretnék kijárni. - Gyere, állj be a többiek közé - mondta az edző és utána nézett a tizenkét éves csitri után. Nem kis növésű, elfér a többiek között - gondolta.
Másfél év telt el azóta, hogy Bartha Angéla kijött édesapjával a SKSE stadionba és jelentkezett Kiss Imre edzőnél. Beszéljenek az eredmények, érmek, csúcsok. Bartha Angéla versenyek egész sorát nyerte meg a SKSE színeiben. A megyei bajnokságok mellett tavaly és az idén ötször nyert területi versenyt. Szombathelyen a serdülő B-kategóriájú országos vidékbajnokságon három első helyet szerzett! A 100 m-es síkfutásban 12.4-el beállította a megyeim felnőtt csúcsot. Az eredmény természetesen ifjúsági és serdülő rekord is. A 80 gátat 12,2-es megyei serdülőcsúccsal nyerte. (A felnőttek 100 gáton futnak.) Távolugrásban 516 centiméterrel győzött, visszavágott a szolnoki Fazekasnak, aki az úttörő-olimpián megverte. A távolugrás megyei felnőtt, ifjúsági és serdülő csúcsát 558 centiméterrel tartja Bartha Angéla. Csúcstartó 60 méteren és négypróbában. Utóbbi számban 2600 pont az ifjúsági aranyjelvényes szint. Bartha Angéla legjobbja 2907 pont!
Az országos négypróba bajnokságon 2. lett a Kohász üdvöskéje. Nem sikerült az első hely, mert eltolódott a verseny, nyaralásból utazott a fővárosba Bartha Angéla miután félszázan indultak ebben a számban, távolugrásban csak egy rohamot engedélyeztek. Még így is majdnem sikerült az arany. Érmek egész sorát nyerte már Angéla, csúcsokat tart, bejárt egy sereg magyar várost, sőt a szlovákiai Zólyomban is versenyzett, de magyar bajnokságot még nem tudott nyerni. Nem véletlenül kezdjük itt a beszélgetést.
- Talán szeptemberben sikerül. - Mikor, hol indulsz, milyen számban? - Budapesten lesz az országos döntő. Három számban indulok. - 100, 80 gát, távol. Melyiket szereted jobban? - Nem tudok választani. - Nincs kedvenc szám? - Mindig, amelyik jól megy. - A tantárgyak között sincs rangsor? - Van: testnevelés, kémia. - Mennyi volt az átlagod? - Tavaly 4,8 voltam. Az idén már nem lesz átlag. - Mennyit edzel naponta? - Hetente háromszor járok ki a pályára. - Más elfoglaltság? - Zongorázom, szolfézsra járok. - Ez mit jelent naponta? - Egy óra gyakorlás. - Könyv, mozi, televízió? - A tévé elől nem lehet elzavarni.
- A lányoknál mindig látok kabalát. - Nekem nincs. - Melyik éremnek örültél a legjobban? - Szombathelyen a három aranynak. - És a csúcsnak? - Annak a legjobban, de azt nem akartam elhinni. - Azt mondják, megvered a fiúkat? - Nem mindenkit. - Ennyire jól futnak a srácok? - Jól. - A terveidről mit mondasz? - Az országosra gondolok. A legnagyobb tervemről nem merek még szólni… - Kezdődik az iskola. - Igen. Salgótarjánban a Rákóczi úti iskolába járok, most kezdem a 8. osztályt. - Tarjáni lány vagy? - Igen, itt születtem 1959. december 6-án. - Mikuláskor? - Igen, és nem egyedül. Ott fut az öcsém, az a szemüveges srác, Emil. Ikertestvérek vagyunk! - mondja nevetve és kezdi a bemelegítést.
Kiss Imre toldja meg a beszélgetést: - Angéla nagyszerű adottságokkal rendelkezik. Minden együtt van nála ahhoz, hogy nagy eredményeket érjen el. Szorgalmával, küzdőképességével sincs baj. Nagy ígéret, az utóbbi évek legnagyobb tehetsége.
Tanítványa most kanyarodik a célegyenesbe. Az országos bajnokságra készül, aranyat szeretne.