Nemcsak aranyjelvényes!

Neve megjelent a Népsportban, mert Budapesten az országos mezei futóbajnokságon a 17 évesek között több mint száz induló versengéséből a 6. helyen érkezett célba. Varga János másfél éve atletizál. A MüM 211-es intézet autószerelő tanulója, a SKSE aranyjelvényes versenyzője. Társaival ott fut a salakon. Egymás után váltott vezetéssel Oláh István, Kadlecsik Kornél, Szabó Gábor, Szőke Attila, Szilágyi Tibor, Bacsó Gyula és Varga János. A csendet időnként Hertelendi Béla edző töri meg, aki utasításokat ad tanítványainak. Együtt dolgoznak a tarjáni fiúk, a középtávosok, a jövő bajnokai. Megvárom, míg lefutják a kört, és aztán Vargát faggatom.

- Egy testnevelés óra után Fodor Béla tanár úr beszélt velem, s az ő „rábeszélésére” jöttem ki a pályára. Mint sportiskolás, Angyal János edző keze alatt dolgoztam, most pedig Hertelendi Béla irányítja a munkámat - mondja Varga János, aki 175 centiméter magas, 58 kilogramm súlyú, ahogy mondják: ideális futóalkattal rendelkezik. Egész télen keményen dolgoztak a Hertelendi-csoport tagjai. Nemrégiben vannak csak itt a pályán, pár héttel ezelőtt még a környező hegyek lankáin fújtattak fel s alá.

- Nagyon készültem a mezei futóbajnokságra. Ezt megelőzően megnyertem a városi és a megyei versenyt, és részt vettem a csepeli idénynyitó versenyen, és egy mezein Gödöllőn - sorolja ez évi versenyeit a kék-fehérek aranyjelvényese. Eredményei is kiválóak, hiszen Csepelen 125 induló közül nyolcadikként érkezett célba. Gödöllőn 30 induló közül második lett. Igen ám, de ezeken a versenyeken nem csak a serdülők futottak, hanem velük együtt az ifjúságiak is. Így igen nagy értéke van a helyezéseknek.

Varga János tavalyi eredményei közül kiemelkedik a Miskolcon elért eredmény, amikor 1000 akadályon 2:49,2-t futott, s ezzel teljesítette az aranyjelvényes szintet. Pályaversenyt nyert 800-tól 3000 m-ig a területin. Az országos vidéki serdülő bajnokságon, Tapolcán, 1500-on 4:11,5-tel 3. lett. Az országoson 3000 m-en 9:16-tal futott megyei csúcsot. Mégsem a csúcsoknál, az aranyjelvénynél időzünk most a fiatal sportolóval, hanem egy másik versenynél, amely legalább olyan izgalmas volt.

A szakmunkástanulók részére meghirdetett „Szakma Kiváló Tanulója” tanulmányi versenyben Varga János megnyerte nem csak az intézeti, hanem a megyei versenyt is. Budapesten a megyék győztesei és hat fővárosi tanuló mérkőzött az országos döntőben és az írásbeli után már csak 15-en maradtak „állva”. Következett a gyakorlati feladat, egy sebességváltót kellett összerakni, s ekkor újabb öt tanuló mondott búcsút. Most már csak tízen voltak versenyben, köztük Varga János.

- Két csoportba osztották a résztvevőket, egyik csoportnak egy tehergépkocsit, a másiknak egy Zsigulit kellett vizsgálni, a hibát elhárítani. Én a Csepelen dolgoztam. Ez az „akadály” is sikerült, jelest kaptam és bekerültem a legjobb hat közé. A szóbeli következett, amely sajnos, csak 3-asra sikerült, és ha csak egy jeggyel kapok jobbat, akkor már felszabadultam volna - szerénykedik, pedig 25 induló közül a 6. helyen végezni egy országos döntőben, nem kis dolog. Az iskolában a matematika a kedvenc tárgya. Az átlagos tanulmányi eredménye 4.2. Hetente hatszor edz, sokszor csak késő este érkezik haza. Ha marad ideje, szívesen jár moziba, olvas.

Edzője mondja róla: - Ideális versenyzőtípus, ebben az évben a pályabajnokságokon értékes helyezéseket szerezhet. Mi pedig hozzátehetjük, a tanulásban is az elsők között marad Varga János, aki ebben az évben szabadul.