Atlétika – Sokszor leesik a léc…

Átöltözött és beállt melegíteni harmincnyolc éves fejjel a fiatalok közé. Szólították. Ott állt a dobókörben, s kezéből elrepült a kalapács. Az ötödik helyre repült. Ez hat pontot jelentett Nógrád megyének a Béke Kupa viadalon. - Gratulálunk! Köszönöm, csak segítettem. - Az eredmény? Erről talán ne beszéljünk - mosolyog Szepesi Antal, és elnézést kér, mert Kaffkának magyaráz valamit, Tóth Katinak pedig az elugrásról ad tanácsot.

Salgótarjánba 1956-ban jött, tíz évvel ezelőtt végezte el a Testnevelési Főiskolát, és 12 éve sportol, edzősködik a SKSE színeiben. Nem tudnánk olyan atléta számot mondani, amelyben ne indult volna. Jó pár éve az atlétika egyetlen ága érdekli, és ez a magasugrás. Komka Magdi a keze alatt nőtt fel, s érett csúcstartóvá, magyar bajnokká. - Életem nagy pillanata volt, amikor az 1970-es magyar bajnokságon a dobogó legmagasabb fokán, és az ezüstérmes helyen is tarjáni kislány állt. Komka győzött, Bíró Éva pedig a második helyet szerezte meg. Magdival még akkor is együtt dolgoztunk, amikor 184-gyel új csúcsot ugrott. Azóta egy centit „rátett” - emlékezik Szepesi edző.

Azóta sok víz lefolyt a Tarján-patakon és Komka edzője Fejes Zoltán lett. Bíró Éva is a fővárosba távozott, az Újpesti Dózsa színeiben versenyez. Mint hírlik, ide készül Komka Magdolna is, akit az egyesület mellett érzelmi szálak is kötik a fővárosba. - Sajnos egy ideig Kaffkára sem számíthatunk, mert rövidesen bevonul - toldja meg az edző azt a véleményünket, hogy milyen kár a tarjáni lányokért. Igen. Katonának készül a 19 éves Kaffka, aki ebben az évben 192 cm-t ugrott, s ezzel tartja a megyei csúcsot.

- Ki lesz Komka utódja? - Azt én is szeretném tudni, keresem. Tóth Katalin vasárnap 152 cm-t ugrott. Rendszeres látogatója az edzéseknek Nagy Edit. Fiatalok még és talán őket is utódként lehet említeni. Tóth, ha télen dolgozik, tavasszal 160-at ugorhat. De ő csak egy a sok közül. Az igazság, hogy most keresem azokat a fiatalokat, akik a jövő ugrói lesznek. Jó a kapcsolatom az iskolák testnevelő tanáraival. Tőlük várom a jelzést, hogy van tehetség, érdemes foglalkozni valakivel - mondja Szepesi Antal, aki fiatalokat vár a SKSE pályára, fiatalokat, akikből magasugrók lesznek. Újra kezdi, új tanítványokkal. Akik voltak, akikkel bizonyított, elkerültek Salgótarjánból. Így helyes, ez a fejlődés útja. Szepesi nem enged, keresi-kutatja a tehetségeket. Biztos, hogy megtalálja, de addig, míg egy újabb Komka jön, sokszor leesik a léc a SKSE pályán.