Kék-fehérben tizennégy év a páston…

A TF-n befejeződtek a vizsgák. Nyolc tárgyból vizsgázott sikeresen. Szülői értekezleten volt, ahol a Kohász sportiskola vívópalántáinak szüleivel a szarvasi táborozást beszélték meg. Vertich Tamás, a TF harmadik évfolyamát kezdi el szeptemberben. Edzőszakon tanul, jövőre végez. Vívóedző lesz. A SKSE színeiben versenyez, párbajtőrben. Első osztályú versenyző. 23 éves és 14 évvel ezelőtt ismerkedett meg a vívással. Mielőtt folytatnánk a beszélgetést a szerény, szimpatikus fiatalemberrel, nézzük dióhéjban, mit kell tudni a vívásról. Először is azt, hogy szúró- és vágófegyverekkel, - kard, tőr, párbajtőr -, folytatott kézi harc. Másodszor sportszerű küzdelem, melyben a cél a szabályok által meghatározott módon küzdve, az ellenfél testén találatot, tust elérni. A modern vívás három fegyvernemet ismer, mint ahogy ezt már fel is soroltuk. A tőr és a párbajtőr csak szúrófegyver, a kard egyben vágófegyver is. Maradjunk a párbajtőrnél. A küzdelem párbajtőrben 24 méter hosszú, 1,8-2 méter széles páston folyik. Érvényes találati felület a párbajtőrben a vívó teljes alakja.

Elmondhatjuk, hogy Vertich Tamás a legnehezebb fegyvernemben versenyez, mert itt a fizikai és pszichikai felkészülés rendkívül fontos. Nincsenek ugyanis merev kötöttségek, mint a másik két fegyvernemben, és nem lehet egy támadást anélkül elindítani, hogy az ellenfél ne szúrna azonnal közbe. Kilencéves volt, amikor betévedt a MüM intézet tornatermébe egy vívóversenyre. Ott ragadt, megkedvelte, megszerette a sportágat. Első edzője Füreder Gábor volt, aztán a középiskola első éve után Buchinger György. A BVSC-nél edz, mestere Bognár Gábor, a SKSE színeiben versenyez. Pesten is hű maradt a kék-fehér színekhez. Vertich Tamás kezdetben, tőrben és párbajtőrben is versenyzett. A párbajtőrt választotta. A miértre egyszerű a válasz, ebben ért el jobb eredményeket. Az első olyan vívó Nógrádban, akinek fő fegyverneme a párbajtőr.

A legszívesebben az 1968-as junior vidékbajnokságra emlékszem vissza. Keszthelyen volt a verseny. A negyedik helyet szereztem meg, és bekerültem az országos bajnokság döntőjébe, ahol a legjobb nyolc közé jutottam. Itt csak az 1-4. helyet vívták le. Az eredmények alapján tagja lettem a magyar junior válogatottnak - mondta első sikeréről Vertich Tamás.

Junior versenyek, vidékbajnokságok, harc a páston, edzés, edzés után. A kemény munka eredménye 1971-re beért. Az Újpesti Dózsa I. osztályú párbajtőrversenyén Vertich Tamás I. osztályú minősítést szerzett. Ezt a minősítést azóta is tartja, évenként meg kell védeni, és erre az évre is biztosította. Ózd, 1972. május 13-14., vidéki vívóbajnokság. Párbajtőrben országos vidékbajnok Vertich Tamás (SKSE) 7 győzelemmel.

- Nagyon nehéz verseny volt. Több mint harminc vívó között jutottam a döntőbe. Egy vizsgám még hátra volt a TF-n és ezért is ideges voltam. A selejtezőből csak nehezen jutottam tovább. A döntőben minden úgy ment, ahogy elterveztem. Nyugodt voltam. Három esélyest tartottak nyilván. Pakai, Ardai és Danics, akik győzni akartak, ismételni, és akiknek illő volt, vagy legalábbis lett volna első helyen végezni. Nekem sikerült.

Vertich Tamás 1970-ben, 21 éves korában került a Testnevelési Főiskolára. A SKSE ösztöndíjasa. Vívást tanul. Elméletben és gyakorlatban. Délelőtt a TF-n edz, délután a BVSC-ben, péntek-szombat kivételével. Vasárnap versenyez. A kemény munka híve. - Ha végzek, Salgótarjánba jövök. A SKSE sportiskolásait szeretném oktatni, és testnevelést tanítani valamelyik iskolában. A gyerekeket megnyerni a vívásnak. Érdekes és elgondolkodtató, hogy aki nálunk vív, az iskolában testnevelésből négyese, vagy rosszabb jegye van. Testnevelésből nekem is négyesem volt, csak az utolsó évben kaptam jelest.

Tervei között szerepel, megmaradni I. osztályú párbajtőrözőnek és még egyszer nyerni az országos vidékbajnokságon. Az ismétlés eddig csak Buchinger Györgynek sikerült. Ezért tartják Buchingert jó vívónak. De ő már edző, a folytatás Vertich Tamásra vár.