Elérheti a bűvös 200 centimétert.

Ez igen, ez már nagy ugrás! – mondták Tarjánban, amikor a 30-as évek derekán a Knapiczius testvérek 160 cm-t ugrottak. Az északi megyék közötti versenyeken 1942/43-ban feltűnt egy diák magasugró. A salgótarjáni színekben induló Mojzes Sándor 170 cm-t ugrott, nem is egyszer. A felszabadulás után, amikor egymást érték a versenyek, erősödött, izmosodott az atlétika. Salgótarjánban több jó magasugró volt. Gaál Ferenc az öttusa szövetség jelenlegi főtitkára, 165 cm-t tudott. Prouza Ottó, a Vasas és a magyar röplabda sport kiválósága, kitűnő atléta is volt. Diák korában, több számban versenyzett, és különösen helyből tudott ragyogóan ugrani. Jól ugrott a későbbi hármasugró rekorder, Tomapi Olivér is magasat, és Légrádi József is elérte a 165-öt. A pálma mégis az 1950-es években Mojzes Sándoré, a kiváló edzőé és sokoldalú sportolóé. Klasszikus stílusban, bukó gurulóval ugrott, 184-et és ugrásai élményszámba mentek. Meg kell jegyezni, hogy ebben az időben Garamvölgyi Lajos is jeles magasugrónak számított. Később, amikor orvos egyetemista lett és a MTK színeiben versenyzett, eljutott az utánpótlás válogatottságig.

Maradjunk Mojzes Sándornál. Rendkívüli ruganyosság jellemezte. Kis roham, ragyogó elrugaszkodás és már úszott is a léc felett. Mi, gyerekek ott csatangoltunk a pálya szélén, néztük Mojzest és arról beszéltünk, hogy az, az igazi nagy ugró, aki átugorja a magasságát. Nagy ugrónak tartottuk a tanár urat is, és ez így volt, mert magasan túlugrotta testmagasságát. Almáshegyi Béla értékes pontokat szerzett a SKSE-nek magasban, de a rekorder Sándor Tibor. Egerben, 1965-ben 191-et ugrott Sándor és ez a magasság az óta megyei csúcs. Sándor Tibor abbahagyta a versenyzést, és most az a kérdés, ki lesz az új csúcstartó?

A megyében egyetlen atléta egyesületnél sem tudunk olyan fiatalemberről, aki igazán magasugrónak készül. A SKSE-nél flopp stílusban ugrik néhány ifi 170-et, 174-et. Bolla, Kovács, Egri és Radvánszki fiatalember még, és nem biztos, hogy a magasugrást választja. Más kérdés, hogy aki 170-et ugrik, az még nem jelenti azt, hogy magasugró. Ma már vidéken is 180 fölött jegyzik az ugrókat. Ez a véleménye Szepesi Antalnak, a SKSE edzőjének, aki a magasugrókat edzi.

Egy fiatalember a futópálya széléről készülődik a magasságnak. Ugrik egyszer, kétszer, háromszor. Szepesi magyaráz, tanácskozás, aztán újabb ugrás, egyszer, kétszer… A fiatalember Kaffka Károly 19 éves, 187 cm magas, 72 kiló, és az ő kezében van, helyesebben lehet a csúcsjavítás lehetősége. Kaffka eddigi legjobbja 190 cm! Az utánpótlás bajnokságról éremmel, dobogós hellyel tért haza. A 185 cm a harmadik helyhez volt elegendő. Egy héttel korábban, a MTK versenyén a BKV Előre pályán a 190-et simán vitte a tarjáni fiú. A léc 194-re került. Új rekord, ha átugorja. A második kísérletnél minden megvolt, ami kellett az új csúcshoz, csak éppen egy hajszál hiányzott. Ez a hajszál Kaffka sarka volt. Várni kell a csúcsra? Igen.

A fiatalember pedig szorgalmas. Heti hat edzés, keményen, az edző utasítása szerint. Kaffka hetedikes korától versenyez. Az úttörő versenyeken tűnt fel. 1968: országos serdülő bajnok 170-nel, 1969: országos középiskolás 2. helyezett 174-gyel. Még ebben az évben egy nemzetközi versenyen, Losoncon 183-mal megyei serdülő csúcsot ugrik. A stílus az úgynevezett átlépő. Következik 1970, a „fordulat éve”, mert átáll a flopp stílusra. Átmeneti visszaesés következik, mert közbejön egy sérülés, és az előző évhez képest, csak 180-at ugrik. - Szerencsénkre, az átlépővel történő ugrás, a technikai mozgás még nem automatizálódott Kaffkánál. Így, bár kevesebbet ugrott, mint az előző évben, 6 hónapos választási terminus után mégis úgy döntöttünk, hogy átállunk az új stílusra. A réginél nem maradhattunk, mert az elavult -mondja Szepesi edző.

Tavaly rosszul kezdődött az év. Térdsérülés és a tavasz orvoshoz járással telt el. Mégis három jó eredményt feljegyezhetünk. A magyar ifjúsági bajnokságon 4. hely, Gyulán a NB I/B-s fordulón 2. hely, és Szombathelyen, a Béke kupán 3. hely 188 centiméterrel. Ebben az évben minden jól kezdődött. Minden úgy, ahogy az edzéstervben áll, s ez a terv: megdönteni a csúcsot, s elérni a 200 centimétert, de legalább a 198-at. Szepesi edző bizakodik, Kaffka pedig ugrik. Szerény, halk szavú fiú. A Vegyesipari Javító Vállalatnál dolgozik, rádió- és televízió-műszerész. Mindene az atlétika, Major István a példaképe és szeretne egyszer nagy versenyen indulni. Minden esélye megvan. A SKSE pályán 180-185 a tréning magasság. Mint hírlik, ugrott már 195-öt is edzésen. Szabad idejében a turisztika és a mozi a kedvenc szórakozása. Kaffka Károly elérheti a bűvös 200 centimétert. Három évig még juniorversenyző, ami nagy előny.