Mikor lesz sífelvonó?

Rétestésztaként húzódik a régóta várt salgói sífelvonó elkészítésének ügye. Még az elmúlt évben az idegenforgalmi hivatal képviselői vetették fel az ötletet: síparadicsom teremtésének érdekében létesítsenek felvonót a salgói turistaház közelében. A Salgótarjáni Kohász magáévá tette a kezdeményezést. Ez az egyesület rendelkezik a megye egyetlen síszakosztályával. De a sífelvonó elsősorban tömegsportcélokat szolgálna. Újabb barátokat lehetne vele szerezni a nemes téli sportágnak. Az ötletet tervkészítés követte. A tervek már régóta készen vannak, de a megvalósítás egyre késik. Holott a Salgótarjáni Kohászati Üzemek dolgozói házilagos kivitelezésben már mielőbb munkához látnának. Ha elhárítanának néhány akadályt. Egyelőre ez még nem sikerült.

A sífelvonó kijelölt vonalán ugyanis egy salgói földműves földje fekszik. Természetesen nem engedi meg, hogy csak úgy síterepet létesítsenek a szántóföldjén. De megoldás kínálkozna. Két lehetőség van. A városi tanács a kisajátítási eljárás során vagy csereingatlant ajánl fel a földművesnek, vagy pénzbelileg kártalanítja. A másik gátló tényező: nagyobb feszültségű áramot kellene vezetni a felvonó működtetéséhez, szükséges motorházhoz. A távolság jó néhány száz méter Eresztvénytől.

Lényegében tehát terv van, kivitelező is, pénz is, mégsem kezdődött el még a munka. Pedig az idő sürget! A MTS illetékesei elmondották, hogy 50 ezer forint támogatást nyújtanak a sífelvonó elkészítéséhez. De csak akkor, ha a legközelebbi síszezon kezdetéig üzembe is tudják helyezni. Ellenkező esetben átcsoportosítják más célra a félszázezer forintot és ez mondanunk sem kell, hogy a szép kezdeményezés kútba esését jelentené. A régóta várt sífelvonó elkészítésében érdekelteknek mielőbb cselekedni kellene. Ezt várja a síelő, a téli sportnak alkalmilag hódolók nagy tábora. Nagy kár lenne, ha valamilyen apróságon elcsúszna a dolog. Mert akkor a következő sí idényben is lesiklás után csak a hosszadalmas kapaszkodás adatik a sísport barátainak.