Báthori emlékmérkőzés.

SSE – SBTC 4:3 (3:3), néző 2500. Vasárnap délután nagy érdeklődés mellett tartotta Báthori emlékmérkőzését városunk két rivális futballcsapata. A mérkőzést megelőzőleg a pályán egybegyűlt játékosok előtt dr. Förster Kálmán polgármester a város közönsége nevében meleg szavakkal üdvözölte az országos bajnokcsapatot, amely dicsőséget szerzett városunknak. A Báthori bizottság nevében is köszönetét fejezte ki mindkét csapatnak és kéri a játékosokat, hogy játékuk durvaságtól mentes legyen. A polgármester szavait a játékosok megéljenezték, majd Denberg Hermann, a SBTC elnöke köszönte meg a polgármester üdvözletét és hangsúlyozta, hogy a város közönsége segítsége nélkül nem tudták volna elérni azt a helyet, amelyet most elfoglaltak és kéri úgy a város, mind a közönség támogatását. Majd a polgármester kezdőrúgásával megindul a játék nagy izgalmak között.

A mérkőzést a jobb kondícióban lévő és lelkesebben játszó SSE nyerte meg erős küzdelem után. A bajnokcsapat fáradtan, lélek nélkül játszott és mi tagadás, „kissé elbizakodottan…” A játékosok egyénileg nem nyújtották azt, amit a közönség megszokott és különösen a lapos játékot hanyagolták el, aminek eddigi sikerüket köszönhették. A győztes csapat játékán határozott javulás észlelhető, ami kétségkívül edzőjüknek, Kautzkynak az érdeme. Merz bíró erős indispositióval küzdött, téves ítéleteivel mindkét csapatot sújtotta. Különösen a SBTC-t, melyet Zsengellér elfutása alkalmából egy teljesen jogos 11-estől fosztott meg.

Fullasztó hőségben, ¾ 5-kor kezdenek nagy iramban a csapatok, aminek már a 3. percben eredménye is van. Félpályáról Takács IV. előreadja a labdát, a 16-oson Walkampf kapja, csavart, erős lövése a jobb sarokban köt ki, 1:0. Kezdés után ismét a SBTC kerül frontba. Takács III. Stirbitzet szökteti, akinek beadását Ménich II. fogja az ötös vonalon stoppal, és védhetetlenül a balsarokba küldi a labdát, 2:0. A SSE a két gól dacára sem csügged, erélyes támadással felel és Bezzegh labdája hajszálnyira, megy el a kapu felett. Pár perces mezőnyjáték után ismét a SSE kerül frontba és Novoszelenszky fut a labdával a kapu felé, az 5-ös vonalon Kecskés felvágja, a bíró gondolkodás nélkül 11-est ítél, amit Dancsák értékesít, 2:1. A 18. percben szabadrúgás a SBTC ellen, az ívelt rúgás Dancsák fejéről Goda és Szabó mellett gólba perdül, 2:2. A kiegyenlítés hallatlanul lelkesíti a SSE-t, állandóan rohamozzák a SBTC kapuját, aminek a 28. percben eredménye is van. Viroszták lefut, beadását Bezzegh kapja, aki fordulásból védhetetlen gólt rúg, 3:2. A SBTC nagy erővel támad, Zsengellér, majd Ménich II. lövését bravúrosan fogja Csala. A 38. percben szabadrúgás a SSE ellen, Szabó szép ívelt rúgása Ménich II. fejéről a hálóba kerül, 3:3. Kezdés után Zsengellér fut le, lövését Csala hallatlan bravúrral fogja. Egy percre rá Ménich II. szép csavart lövését Csala csak ököllel tudja védeni.

A II. félidőben mezőnyjáték eredmény nélkül, a SBTC az első húsz percet ellazsálja, míg a SSE agilisan, nagy erővel támad, de a fedezetsor elhárít minden veszélyt a SBTC kapu elől. Először a SSE, majd kétszer egymás után a SBTC ér el eredménytelen kornert. A 37. percben Zsengellér lövését Csala szépen fogja, majd Rigó teremt meleg helyzetet a SBTC kapuja előtt. A 43. percben Novoszelenszky befut, szabályos beadása a befutó Dancsák elé kerül, aki 2 perccel a befejezés előtt beállítja a végeredményt, 4:3. A győztes csapatban kitűnő volt Dancsák, Müller és Csala. A SBTC-ben a két Ménich, Takács IV. és Walkampf voltak jók.

A mérkőzés befejezése után a polgármester személyesen tűzi fel a győztes csapat játékosainak mellére az ezüstérmeket, majd kiosztja a SBTC játékosai között a bronzérmeket. Mindkét egyesület igen szép Báthori plakettet, míg a bíró egy szép fokost kapott. Végül a polgármester megköszöni Bollner ügyvezető elnöknek a közreműködést, aki odanyilatkozott, hogy becsületbeli kötelességüknek tartották, hogy a mérkőzésre kiálljanak, dacára annak, hogy tudatában voltak annak, hogy csapatuk nehéz és idegölő mérkőzések után nem fogja tudni, olyan kondícióban felvenni a versenyt, mint ellenfelük, akik nyolc hét pihenés után álltak ki a mérkőzésre. A jótékony célú mérkőzés úgy anyagilag, mint erkölcsileg várakozáson felül jól sikerült, ami dr. Halcsek Béla városi tiszti főügyész és Haás József százados lelkes és fárasztó munkájuk eredményének tudható be.