Katkó Münchenbe készül.

A XX. nyári olimpiai játékok megrendezésére augusztus 26.-tól szeptember 10.-ig Münchenben kerül sor. A nagy világverseny előkészületeit különös érdeklődéssel kíséri a nemzetközi sportközvélemény. Hazánk olimpikonjai néhány nappal ezelőtt Budapesten ünnepélyes keretek között letették az olimpiai esküt. Az eskütételen részt vett a Salgótarjáni Zalka Máté Lövész Klub tagja, Katkó Pál is. A szerény, halk szavú sportlövő az ünnepélyes fogadalomtétel után így nyilatkozott. - Először vettem részt olimpiai eskütételen. Olyan nagy dolognak tartom, mint például egy házasságkötést. Óriási feladatra vállalkoztunk, biztos, hogy tudásunk legjavát ad

A beszélgetés során érdeklődtünk Katkó Páltól arról is, hogyan készül az olimpiára. – Előkészületeinket már az elmúlt év novemberében megkezdtük. Először a fővárosban több hetes, edzőtáborozáson vettünk részt, majd 1972 januárjában Mátraházán folytattuk a munkát. A táborban kiváló szakemberek irányították a programban előírt „adag” betartását. Reggel 6 órától este 18,30 óráig tartottuk a foglalkozásokat. A napi programban szerepelt gimnasztika, gyaloglás, futás, célra tartás. A mátraházi előkészítő tábor célja az volt, hogy a sportlövők főleg erőfejlesztő gyakorlatokat végezzenek. Szinte minden sportlövőre külön szakember vigyázott. Velem személy szerint Kiss György Lajos foglalkozott. Az előkészület második szakaszában már könnyebb lesz a dolgunk. A március 6.-án kezdődő újabb edzőtábor programjában már valóban a lövészet gyakorlása szerepel. Ezt jobban szeretem, hiszen képes vagyok reggeltől estig lövöldözni a lőtéren. A müncheni olimpia előtt Budapesten három nemzetközi versenyre kerül sor, ezen túl Helsinkiben, Moszkvában és Plsenben lépünk lőállásba.

- Véleménye szerint a magyar sportlövők milyen eredményeket érnek el az olimpián? Az olimpia még messze van. Nehéz lenne jóslásokba bocsátkozni. Az elmúlt hónapokban a válogatott keret tagjai nagyon keveset edzettek fegyverükkel. Bízom abban, hogy a magyar sportlövők a korábbi olimpiákhoz, világversenyekhez hasonlóan megállják helyüket Münchenben.

Ahogyan Katkó Pált képességei, és eddigi eredményei alapján ismerjük, titkon, tőle is jó helyezés elérését várjuk. Persze a versenyeken számos váratlan mellékkörülmény is befolyásolhatja a sportolók teljesítményét. Főleg egy ilyen nemzetközi seregszemlén, ahol világnagyságok felvonulnak. Viszont az bizonyos, hogy Katkó Pál Münchenben a 60 lövéses sportpisztoly számban áll lőállásba. Hazánk és megyénk színeit képviseli.