Miről árulkodik Komka grafikonja?

Salgótarján, SKSE stadion, 1968. április 21. A magasság 168 cm. Komka készülődik. Megáll, koncentrál, bűvöli a lécet, aztán indul. Sikerült! Megvan az új magyar női magasugró csúcs. Komka Magdolna, a SKSE 19 éves atlétanője a múltnak adta át Noszályné 167 cm-es csúcsát. Elsős gimnazista korában kezdett ugrani. Szepesi Antal fedezte fel a nyurga, 170 cm magas tarjáni kislányt. Az első siker állomáshelye Nyíregyháza. A harmadik gimnazista Komka 152-vel megnyeri az országos középiskolás bajnokságot. Verseny, verseny után, s aztán a csúcsjavítás 1968-ban. Még ebben az évben 7 cm-t emel a csúcson Magdi. A Népszava versenyén 175 cm-el győz, és eredménye országosan a legnagyobb. A következő év 1969, újabb csúcsot hoz. Igaz, csak 2 cm-rel több a 177, mint a tavalyi rekord, de senki nem tudja még csak meg sem közelíteni. Hírügynökségek adják tovább a hírt 1970-ben, amikor Magdi feliratkozik a 180-on felüliek klubjába. Salgótarján, a SKSE stadion a színhelye a világ- és Európa ranglistán is jegyzett 184 cm-es új csúcsnak.

Ott ültünk a képernyő előtt, mert majdnem nevezetes dátum lett1971. július 31. Pozsonyból, a csehszlovák - lengyel - magyar hármas viadalról kapjuk a képet, s a női magasugrásban Komka készülődik. A léc 185-ön van, a 183-at Magdi elsőre ugrotta! Három kísérlet. Talán sikerül az új rekord. Nem sikerült. Jött Hübnerova, és elegánsan átugrotta a 185-öt. Pozsonyban tizenegyedszer volt válogatott Komka. Háromszor nyert magyar bajnokságot. Első világversenyén 1968-ban a mexikói olimpián 171 cm-el kilencedik. Athénban az Európa bajnokságon mindenki jó eredményt várt egy évvel az olimpia után Magditól. Nem került döntőbe. „Nem stabil versenyző, szeszélyes ugró. Nem tud időzíteni” - mondták róla. Következett az 1971-es év, a helsinki Európa bajnokság éve.

Komka Magdi edzésről jött. Miközben a kávéra várunk, táskájából grafikont vesz elő, és az edzésnaplót is az asztalra helyezi. Miről árulkodnak Komka grafikonjai? Kiderül 1968-ban 170,72, 1969-ben 169,86, 1970-ben 173,91, és az idén 178,2 Magdi átlaga. Kitűnő sorozat Helsinki előtt. Ostravában májusban 180-at ugrott, júniusban, Salgótarjánban 181-et. A román - magyar viadalon 182-őt mutatott az eredményjelző tábla. A pozsonyi eredményt már ismerjük.

- Mi volt a siker titka? - Pihenek a verseny előtt. Ennyi az egész. Két-három nap aktív pihenés. Ez a titka a jó átlagnak. A román - magyar előtt és most Pozsonyban is három kísérletem maradt a 185-re. - Rudolf Erika megverte a magyar bajnokságon. - Megvert, és talán ez a jó. Van konkurens, és ez nagyobb munkára készteti az embert. Nem mondom, idegesített is a bajnokságon elszenvedett vereség, de Varsóban, ahol együtt voltam edzőtáborban Erikával, megismertük egymást és együtt indulunk újabb csúcsostromra.

Hétfőn jött Tarjánba, kedden súlyt emelt, szerdán technikai edzésen volt, csütörtökön állóképességet erősítő futás, pénteken gyorsasági futóedzés. A stadionból jött, s miután felhörpintette feketéjét, vizsgálódva nézte a női magasugrás esélyeseit tíz nappal a rajt előtt. A lista így fest: Gusenbauer (osztrák) 190, Hrepevnik (jugoszláv) 188, Popescu (román) 187, Schmidt (NDK), Lazarjeva (szovjet) és Hübnerova (csehszlovák) 185, Proskova (csehszlovák) 184, Hedmark-Knowles (svéd), Gartner (NSZK) és Komka 183 cm.

- Fogadok, hogy Gusenbauer nem nyeri meg a versenyt. Szeszélyes versenyző. Nagy versenyen még nem ugrott nagyot. Popescut nem ismerem. A magyar - román előtt 170-et ugrott. Rita Schmidtről azt hallottam, hogy nem bírja a tartant, nem szeret tartanon versenyezni. Lazarjeva nem hiszem, hogy hozza az eredményt. Hrepevnikkel az idén még nem versenyeztem. A szófiai fedett-pályás EB-n, a 178-at kihagyta, a 180-at nem tudta átugrani. Hübnerova? Ő lesz az első. Kötélből vannak az idegei. Igazi nagy versenyző.

A Népszavában 8 atlétára lehet tippelni, a rejtvény négy-tusán. Hét tipp van. Az 1-6. hely és egy úgynevezett „rosszabb” megjelölés. Komka hogy tippelne? - Nem tudok tippelni, de a „rosszabbat” kihagynám - mondta nevetve és távozott. A válasz érthető. Komka Magdi szeretne az 1-6. helyen végezni. Ma reggel már a Népstadionban edz. Repülőgép viszi a magyar atlétákat vasárnap Helsinkibe. Szerdán a selejtezőért szurkolhatunk, mert csütörtökön szeretnénk a döntőben látni a SKSE atlétanőjét, harmadik világversenyén.