Lengyel az év sakkozója.

Az év legnagyobb sakkbravúrját hajtotta végre a közelmúltban Lengyel László mesterjelölt, a Salgótarjáni Kohász 27 éves versenyzője. Az országos vidéki egyéni sakkbajnokságon, a fővárosban, 66 induló közül a hatodik helyen végzett, és továbbjutott az országos bajnokság középdöntőjébe. Nógrádban - mióta a királyi játékot egyáltalán ismerik -, hasonló bravúrra eddig senki sem volt képes.

- Nem számítottam én sem a továbbjutásra. A svájci rendszerű, 11 fordulós versenyen 7,5 pontot sikerült összegyűjtenem, és ez minden várakozást felülmúlt. Érdekes, hogy sötéttel hat játszmából 5 pontot szereztem. Általában különböző indiai védelmeket játszottam. Két év óta tanulmányozom a szovjet Panov megnyitás-elméleti tankönyvét, a váratlan eredmény is ennek gyümölcse. Kombinatív típusú játékosnak tartom magam, és példaképem Bobby Fischer.

Édesapja tanította meg 11 éves korában sakkozni. Már a Madách Gimnáziumban is egyike volt a legjobbaknak. Kiugró eredményt viszont csak az idén ért el. A fővárosban már duplázott. Előzőleg bravúros hajrával megnyerte a megyei egyéni bajnokságot is. Tervei szerények. Tudja, hogy az országos középdöntőn még kevesebb eséllyel ül asztalhoz. De több támogatásban is reménykedik. A Bányagépgyárban dolgozó fiatalember a vidéki bajnokságon is saját fizetett, illetve öt nap fizetetlen szabadságán vett részt. A fiatal, szerény sakkozó nem szokott dicsekedni eredményeivel. De ezek önmagukért beszélnek. Tehetségét még hamarabb tudja „készpénzre” váltani, ha szűkebb környezete megérető támogatással egyengeti egyre emelkedő pályafutását.