A TF docense Komka Magda jövőjéről.

A Salgótarjáni Kohász kiváló magasugrója, Komka Magda néhány év alatt a magyar élgárda legjobbja lett. Salgótarjánban Szepesi Antal, a válogatott keretben Zarándi László, a Testnevelési Főiskola docense irányítja a magyar bajnoknő felkészítését. A neves szakembernek több kérdést tettünk fel Komka Magda szereplésével kapcsolatban. Hogyan értékeli az 1967-ben üstökösként feltűnt atléta eddigi szereplését? Milyen módszerekkel készülnek az idei versenyekre? Milyen programot állítottak össze, és miként vélekedik a versenyző idei esélyeiről? A válogatott fővárosi edzője az alábbiakban foglalta össze véleményét.

- Komka Magda szereplését 1967 óta kisérem élénk figyelemmel. Egy év múlva már a válogatott keretben is az én csoportomba került. Együtt készültünk - Szepesi Antal közreműködésével - a mexikói olimpiára. Azóta a válogatott keret tagja és én irányítom szakmai munkáját. Néhány év alatt az edzőtáborban és versenyeken jól megismertem. Ezt elősegítette, hogy gyakran konzultáltam Szepesi edzővel. Így veszem a bátorságot ahhoz, hogy Komka Magda jövőjéről véleményt formáljak.

- Nézzük először talán a múltat. Eredményei évről évre javultak, ezt bizonyítják az egymás után elért országos csúcsok. A hazai versenyeken mindig győzött, mert jobb az ellenfeleinél. Külföldi versenyzők ellen már kevésbé szerepelt sikerrel. Úgy gondolom, hogy nagyon tisztelte őket, mert ellenük nem tudta a hazai teljesítményét produkálni. Formáját nem tudta állandósítani. Eredményei több esetben is hullámzottak. Ebben külső tényezők is közrejátszottak, melyekről nem szándékozom beszélni. Viszont sokszor közbeszólt az is, hogy edzéseit nem végezte teljes intenzitással. A múlt végső konklúziója, bár Komka fejlődése egyértelmű, de a hazai ellenfelek hiánya, és a külföldiek respektálása, valamint a hiányosan végzett edzések miatt a jó eredményeit nem tudta állandósítani.

- Néhány szót a versenyző jövőjéről. Komka és az egész magyar női magasugrás szerencséje, hogy két igen komoly trónkövetelője jelentkezett az elmúlt évben: Rudolf Erika és M. Kovács Éva. Hármójuk párviadala minden bizonnyal az eredmények javulásához vezet. A központi felkészülési tervet megkapta Szepesi Antal is. Ebben leszögeztük, hogy a fő cél az 1972-es müncheni olimpián való sikeres szereplés. Addig sok versenyen kell részt venni. Többek között Szófiában, Helsinkiben és a magyar bajnokságon. Ezek mellett számos egyéb lehetőség is van, amelyeken méltó ellenfeleket kap.

- A fenti feladatok megvalósításához nemcsak a MASZ-tól, de úgy tudom a Salgótarjáni Kohásztól is minden támogatást megkap. A továbbiakban tehát elsősorban rajta múlik, hogy miként szerepel. Kiváló eredmények elérésére akkor van remény, ha egész éven át kihagyások nélkül, rendszeresen dolgozik. Tudatosan kell készülnie a hazai versenyekre, hozzá kell edződnie ahhoz az idegfáradtsággal járó harchoz, amely a győzelem feltétele. Állandósítania kell formáját. A külföldiek ellen is több önbizalommal szükséges versenyeznie. Ha mindezeket valóra váltja, akkor az idei év sikeres lesz számára. Adottságai megvannak a jó szerepléshez, ezért ismét csak azt mondhatom, hogy főleg akaratától, szorgalmától függ az eredmény. E sikeres szerepléshez én is kellő szorgalmat és állhatatosságot kívánok a magyar bajnoknőnek – fejezte be nyilatkozatát Zarándi László docens.