Sikerült az őszi hajrá.

Befejeződtek a csapatbajnoki küzdelmek a NB II Keleti csoportjában. A napokban a SKSE NB II-es együttesének tagjai ünnepélyes évzáró és feladat meghatározó szakosztály értekezleten értékelték az idei bajnokság tapasztalatait. A megbeszélésen részt vett Orlik Ferenc, a SKSE elnöke is. Tóth Pál szakosztályvezető készítette el a számvetést. A nyolc éve folyamatosan NB II-ben szereplő csapat tavasszal nagyon gyengén szerepelt, és biztos kiesőnek látszott. Csupán egy győzelmet ért el, a második fordulóban a Bp. Postás ellen 7:5 arányban, döntetlenül mérkőzött a Szentessel, és hat mérkőzésen vereséget szenvedett. Ekkor a megszerezhető 96 pontból 40,5-re tellett az együttes erejéből. A gyenge szereplésnek természetesen megvoltak az okai. Az edzések gyér látogatottsága, nem sikerült megfelelően erősíteni, elhunyt Kenyeres Géza, a korábbi évek egyik kiemelkedően jó pontszerzője, betegsége miatt „kihagyott” Kaposi Gyula, Tóth József pedig a Ganz MÁVAG-ba távozott.

Az őszi idény öt fordulójának mérkőzéseire elszántan készülődött a csapat, és sikerült is megemberelnie magát. A Ganz MÁVAG-tól minimális vereséget szenvedett ugyan, de utána sikerült hasonló arányban a Vasas Turbó ellen szépíteni. A bajnok Kecskeméti Építők ellen csak 7:5 arányban maradtak alul. Ezután Szegeden sikerült a Ruhagyár együttesét 7:5 arányban, majd a nagy izgalommal várt utolsó fordulóban a már kiesett Miskolci Spartacust 10:2 arányban legyőzni. Jó őszi hajrával a SKSE ismét elkerülte a kiesést, és 74,5 ponttal a 10. helyet szerezte meg. A legjobb egyéni teljesítményt Kaposi Gyula nyújtotta, aki 11 játszmából 10 pontot szerzet. Őt követi a megyei egyéni bajnok Tóth László, 12 mérkőzésből 9,5 ponttal, majd Rozgonyi István, 13 mérkőzésből 8,5 ponttal. Minden mérkőzésen szerepelt: Szokács, Klepej, Balázs, Horváth, Szabó, Simkó, Rozgonyi. Pethő Gáspár és Németh Béla ősszel újból csatasorba állt, mert szükség volt rájuk. A bizalmat meg is hálálták, hiszen Pethő 50 százalékos, Németh pedig ennél is jobb teljesítményt nyújtott.

Nagy gondot fordít a szakosztály az erősítésre, négy-öt jó játékerőt képviselő sakkozót kívánnak átigazolni. Megszervezik a tartalékcsapatot, amelyet a megyei bajnokságban szerepeltetnek jövőre. Az utánpótlás nevelésére is nagyobb gondot fordítanak. Az új gimnáziumban városi középfokú iskolák sakk-klubjának beindítását tervezik. Az idő sürget. Januárban kezdődik a jövő évi bajnokság. A legfontosabb, a szavakat tettek kövessék.