Nógrádból Mexikóba – holnap délután.

A KLM Royal Dutch Airlines légitársaság DC-8-as gépmadara holnap délután elindul Ferihegyről Mexikóba, a XIX. Olimpiai játékok színhelyére viszi a magyar sportolók második csoportját. A hangosbemondó 11 óra 55 perckor közli: az Amszterdam-Montreal-Mexikó felé induló repülőgépbe beszállás! 12 óra 20 perckor elhagyja a repülőteret a 157 személyes óriásgép. A hétórás időeltolódás következtében mexikói idő szerint 22 óra 5 perckor – magyar idő szerint hajnali 5 óra 5 perckor – landolnak, 16 óra 45 perces légi út után.

A világ legjobb sportolóinak seregszemléjén négy nógrádi fiatal is részt vesz: nem számítva a Karancsalján született Menczel Iván labdarúgót, a Nógrád községben született Hesz Mihály világbajnok kajakozót, és a SBTC-ben futballozott Kocsis Lajos labdarúgót. Mecser Lajos, a SBTC országos bajnok hosszútávfutója az első csoporttal, szeptember 14-én utazott el Mexikóba. Csábiné Komka Magdolna, a SKSE országos bajnok magasugrója, Básti István és Szalai Miklós, a SBTC labdarúgói holnap vágnak neki a tengerentúli útnak. Szereplésükhöz ezúton kívánunk sok sikert. Az alábbiakban a négy nógrádi olimpikon mini-portréját rajzoljuk meg.

Mecser Lajos. A kiváló atléta 1942-ben született. Súlya 71 kg, magassága 176 cm. Válogatott 1963 óta. A SBTC-ben kezdett atletizálni 1957-ben. A második olimpián vesz részt. Tokióban még az előfutamban kiesett. 1965-től bravúros eredményt ért el sorozatban. Minden távon csúcstartó 3000 és 10000 méter között. A budapesti Európa bajnokságon ezüstérmet szerzett. Legyőzte a világ legjobb hosszútávfutóit is. Naponta 40-50 kilométert is fut, évente 15 ezer kilométert.

Básti István. 1944. szeptember 19-én született, Salgótarjánban. A labdarúgással, mint sporttal, 1958-ban ismerkedett meg. A SBTC ifjúsági együtteséből egyenes volt az útja az első csapatba. Ennek 1964 óta tagja. Előkészítő csatár, de távolról mindkét lábbal veszélyesen lő kapura. 1966 óta többször tagja volt az utánpótlás és B válogatott keretnek. Szalai Miklóssal együtt Szojka Ferenc örökébe lépett, aki 1952-ben a helsinki olimpián tagja volt az első helyet megszerző magyar csapatnak.

Csábi Imréné. A SKSE magasugrója 1949-ben született, Salgótarjánban. Testsúlya 58 kg, magassága 170 cm. Az év egyik legnagyobb atlétikai meglepetése. Tavaly ősszel még ifjúsági versenyzőként az országos bajnokság élvonalába került. Az idén többször is megjavította az országos magasugró-csúcsot, melyet jelenleg 175 cm-rel tart. Megbízható versenyzőtípus. Éremre nem esélyes, de a következő, müncheni olimpián már jelentősebb szerepet játszhat. Az év női sportolójának választották Nógrádban, 1966-ban és 1967-ben.

Szalai Miklós. A sokoldalú labdarúgó 1946. december 6-án született, Salgótarjánban. Előbb asztaliteniszezett, majd megszerette a labdarúgást. A Salgótarjáni ITSK csapatában szerepelt először. A SKSE 1964-ben igazolta le. Ugyanez év végén a SBTC-hez került. A jobbhátvéd szerepkörében 1967 elején mutatkozott be a fekete-fehérek első csapatában. Hátvéd, fedezet, csatár poszton egyaránt képes kiváló teljesítményre. Magassága 174 centiméter, foglalkozása műanyag-burkoló.