Várja a szőnyeg a fiatalokat.

Bemelegítés a szőnyeg körül, futás, súlyemelés, gyakorlatok a bordás falon és a kötélen, majd következik a 6x6-os küzdőtér szélén ügyes mozdulatokkal az előre-, hátraeséses hidalás, legalább harmincszor. Színhely a Malinovszkij úti általános iskola tornaterme Salgótarjánban, amely a SKSE birkózók főhadiszállása minden héten, kedden és csütörtökön, este hat órától. Előd Józseffel, a megye egyetlen birkózó szakosztályának fiatal edzőjével beszélgetünk a versenyzők szerepléséről, két gyakorlat szünetében.

- Nem könnyű a feladatunk, nagy eredményeket kellene életben tartani. Az olimpiákon és a világbajnokságokon sok szép eredményt értek el a versenyzőink. Ez a sikeres sportág nagyobb figyelmet és támogatást érdemelne Nógrádban is. Korábban a SKSE-től ugyancsak több neves birkózó került ki: Tóth, Balogh, Stadler, Simonyi és a többiek. A szakosztály jelenleg harminc versenyzőt foglalkoztat. Sajnos a felnőttek nagyon kevesen vannak. Inkább az úttörők, serdülők és az ifjúságiak látogatják az edzéseket. Az utánpótlás szempontjából ez természetesen örvendetes.

Az edző szőnyegre szólított két izmos fiút, majd így folytatja: - Az év első felében elért eredményeink gyengébbek a tavalyinál. Ennek ellenére néhány jó helyezésről is számot adhatunk. Úttörő B. kategóriában Franka szabadfogású, kisváltósúlyban megnyerte az országos válogató versenyt. A serdülőknél Manyasz II. kötöttfogású, kisváltósúlyban negyedik lett az országos válogatón. A magyar ifjúsági bajnokságon Szánthó kötöttfogású, nagyközépsúlyban értékes ötödik helyezést szerzett. A felnőtteknél Simon kötöttfogású, könnyűsúlyban bekerült a vidéki bajnokság mezőnyébe, csakúgy, mint szabadfogású félnehézsúlyban Hanka. A többiektől is jobb eredményeket várunk a jövőben.

- Mi van Barna Péterrel, a tehetséges versenyzővel? Sajnos egy évet kihagyott. Pedig három éven keresztül állandó tagja volt a magyar ifjúsági válogatott keretnek. Most a szó szoros értelmében újra kellett kezdenie. A közelmúltban, Egerben elindult élete első felnőtt versenyén és félnehézsúlyban 3. helyet szerzett. Kezdetnek nem is rossz.

- Az őszi versenyévadban milyen eredményekre számít? Semmi szenzációsra. Inkább azt szeretném, ha mind több új fiú jönne edzéseinkre, hogy belőlük a régiekhez méltó, jó nevű versenyzőket nevelhessünk. Ehhez kérünk támogatást az üzemektől, és elsősorban az iskolák testnevelő tanáraitól.