Salgótarjáni siker Battonyán – A MEDOSZ Kupa védője Szokács László (SKSE).

Hazánk első felszabadult községe, 1944. szeptemberében, a Békés megyei Battonya volt. Az évforduló tiszteletére a helyi MEDOSZ SK, és a járási sakk-szövetség felszabadulási emlékversenyt rendezett Battonyán, a József Attila Kultúrotthonban. A versenyen öt sportkör 12 résztvevője játszott, s a MEDOSZ Országos Elnöksége díszes kivitelű ezüst vándor-kupát ajánlott fel a győztesnek. A versenyen salgótarjáni siker született, Szokács László, a SKSE mesterjelölt versenyzője végzett az első helyen, és így egy évig a MEDOSZ kupa védője. Az I. Felszabadulási emlékverseny végeredménye: 1. Szokács László 9 pont (SKSE), 2. Bajusz 9 pont (Battonya), 3. Szántó 8,5 pont (Battonya).

Szokács László: A kitűnően rendezett versenyen nagy küzdelemben sikerült győznöm. A rendezők a bátor játékot helyezték előtérbe, és így több győzelemmel szereztem meg az első helyet a hazaiak egyik erőssége előtt. A mezőny igen erős volt. Két mesterjelölt, két csillagos I. és nyolc I. osztályú játékos játszott. A Battonyai MEDOSZ SK sakk-szakosztálya az ország egyik legerősebb falusi sakk-köre. Rendszeres az oktatás a községben, és a szakosztály 12 tagja különböző levelező bajnokságokban szerepel. Szántó és Somogyvári a X. magyar bajnokság rövidesen megkezdődő döntőjébe is bejutott. A verseny hagyományos lesz. Jövőre a hazaiak már csak mesterjelölteket hívnak meg. A meghívásért ezúttal is köszönetet mondok a rendezőknek.

Az utolsó versenynapon a szokásos villámversenyre is sor került. Ennek végeredménye: 1. Szokács László 8 pont (SKSE), 2. Pollák 7 pont (Bp. Vörös Csillag Traktorgyár), 3. Somogyvári 5,5 pont (Battonya).