Nógrád 1967. évi sportkrónikájából.

A stopperórák leálltak, a labdák a szertár mélyére kerültek. Legalábbis egy szusszanásnyi időre. A sportban ugyanis alig van megállás. A magasság és a távolság elleni küzdelem folytonos helytállást követel. A sportban, aki - csak egy időre is - lazít, önmaga fölött mond ítéletet. Az év utolsó napját írjuk. A számvetés ideje ez. Érdemes felidézni emlékezetes sporteseményeket, egy év sportkrónikájának felejthetetlen perceit, a közelmúlt szemüvegén keresztül. Az öreg kontinens, Európa már szavazott, csakúgy, mint az ország: kit tart az év legjobb férfi és női sportolójának, melyik együttes a legjobb. Ez alkalommal (a tavalyihoz hasonlóan), tíz megyei sportvezető szavazatai alapján elkészítettük szűkebb hazánk, Nógrád megye legjobb három férfi és női sportolója, és a három legeredményesebb csapat rangsorát. A férfiak kategóriájában vetélytárs nélkül Mecser Lajos, a SBTC Európa-válogatott és csúcstartó hosszútávfutója lett az első 50 ponttal. Második Benkő János, a SKSE válogatott sífutója 45 ponttal. Ferencz Gyula, a SBTC NB I-es labdarúgó-csapatának középhátvédje egész éven át egyenletes teljesítményt nyújtva került 42 ponttal a harmadik helyre. A nők közül ugyancsak magasan kiemelkedik Csábiné, Komka Magdolna, a SKSE utánpótlás válogatott magasugrónőjének 1967. évi teljesítménye 50 ponttal. Második Szabóné, Dági Zsuzsanna, a ZP. Építők NB II-es röplabdacsapatának legjobb játékosa 35 ponttal, harmadik Lajkó Zsuzsa, a Bgy. MEDOSZ atlétája, serdülő országos bajnok. A csapatok kategóriájában ugyancsak vitathatatlanul első 50 ponttal a Nagybátonyi Bányász NB II-ben bajnokságot nyert labdarúgó együttese. Második a SKSE NB II-ben 4. helyen végzett férfi kosárlabda csapata 40 ponttal. A Zp. Építők NB II-es női röplabda együttese az 5. helyen végzett a bajnokságban, és a 37 megszavazott pont alapján lett a harmadik. Egy éven át az eredmények beszéltek. Az év utolsó napján róluk szólunk, és ők tekintenek vissza, néznek a jövőbe…

Benkő János (SKSE) – Hogyan lett sífutó? Amikor 13 éves voltam, elhatároztam, hogy atletizálni fogok, így kezdődött. Azután róttam a kilométereket a salakon és rájöttem: ez nem nekem való. Később futólécet csatoltam a lábamra, és nekivágtam a hegyeknek. Érdekes módon, akkor már nem éreztem unalmat, se fáradtságot. Egykori edzőm (Hangonyi János) és mostani mesterem (Hegyi István) segítségével aztán sikerült jó eredményeket elérnem. – Mit tett a szezonban a mérleg serpenyőjébe? Mindenekelőtt elégedett vagyok 1967. évi eredményemmel. Az elmúlt síszezonban 20 versenyen indultam, legtöbbször az első öt között végeztem. Az országos 30 kilométeres bajnokságon 2. lettem. A Varsó – Prága - Budapest nemzetközi versenyen, Zakopaneban ugyancsak 2. helyen végeztem. Bekerültem a válogatott keretbe, november 12.-től december 13.-ig az osztrák Alpokban készültünk a sí idényre. Huszonkét éves vagyok, nem lehetek telhetetlen. – Vágya? Kijutni Grenoble-ba, a téli olimpiára.

Csábiné, Komka Magdolna (SKSE) – Elégedett? Feltétlenül. Az országos felnőtt bajnokságon 164 centimétert ugrottam, és azért lettem „csak” második Noszályné mögött, mert kevesebb kísérletre vitte ezt a magasságot. Magyar utánpótlás válogatott voltam Lengyelország, a NDK és Bulgária ellen. Az országos ifjúsági csúcsot is beállítottam az idén. – Mit tervez? Megdönteni a 167 centiméteres magyar csúcsot. – Példaképe? Balázs Jolán, a román világbajnoknő. 191 centimétert ugrani magasba, nem kis dolog.

Salgótarjáni Kohász Sport Egyesület – A SKSE NB II-es férfi kosárlabda csapat az idén szép eredmények után a 4. helyen végzett. A kezdő ötös általában ez volt: Szert, Boronyai, Mosonújvári, Csuka, Babják. Cserejátékosként nyolcan szerepeltek. Dobtak 1545 kosarat, kaptak 1480-at. A legeredményesebb pontszerző Csuka (579), Szert (385), Mosonújvári (130). A legnagyobb arányú győzelmet (99:64) a Kőbányai Sörgyár ellen aratták. A jó eredmények magyarázata: egészséges kollektív szellem, az edzések rendszeres látogatása és kemény munka. Szarvas József edző jó szakvezetőnek bizonyult. Elköltözés következtében a csapattól távozott Boronyai és Huszovszki. Helyettesítésükről gondoskodnak, jó az utánpótlás is. Az alapozást január 6.-án kezdik.