Beszélgetés a csúcstartóval.

Országos Vidéki Atlétikai Bajnokság Salgótarjánban. Az első napon a női magasugrásban már csak két versenyző van versenyben. Lengyel Zsófia Vas megyéből és Komka Magdolna Nógrádból. A magasság 151 centiméter. Mindketten átugorják. Következik a 153. Lengyel elsőre, Komka másodikra viszi át. Ezzel Lengyel szerzi meg az első helyet, Komka második. - Nem számítottam arra, hogy dobogóra kerülök. Az volt a tervem, hogy az 1.-6. helyek valamelyikét megszerezzem. Amikor láttam, hogy 140-en kipotyognak a résztvevők, kezdtem örülni. Itt lehet valamit keresni, gondoltam, s bár második helyen végeztem, nagyon-nagyon boldog voltam - emlékezik Komka Magdolna. Egy hét múlva aztán Nyíregyházán az Országos Ifjúsági Vidékbajnokságon felállhatott a dobogó legmagasabb fokára. Legnagyobb ellenfele az ormosbányai Papp II. Margit, a kitűnő ötpróbás volt. Nagy volt a szurkolás a verseny előtt. Komka is félt Papptól, Papp is Komkától. Magdit meg az is idegesítette, hogy a Borsod megyei versenyző 145-ön kezdett. Végül ő bírta jobban, 151 centiméterrel megszerezte az első helyet. A győzelemnek mindenki örül. Magdi is így volt ezzel, de azért mást is mond. - Engem a helyezés nem nagyon érdekel. A teljesítmény a fontos. Inkább szerettem volna mindkét versenyen 160-at ugrani, és mondjuk a 6. helyen végezni.

A Madách Gimnázium tanulója. Első éves, ifista. Ebben az évben lesz tizenhét éves. Ki más lehet az eszményképe, mint Balázs Jolán, a világcsúcstartó. Szinte észrevétlenül került a legjobbak közé. 1963-ban a Május 2. úti általános iskolában egy magasugró versenyen 125 centimétert ugrott. Ekkor fedezte fel Szepesi Antal testnevelő tanár. Jelenlegi edzője Hényel Gyula. Szorgalma közismert. Hetente háromszor szakít időt az atlétikára. Reggelenként az üveggyári pályán gyakorol. - Legfontosabb, hogy jól érettségizzem. Szeretnék a Testnevelési Főiskolán tanulni. Ezt mindenképpen el szeretném végezni. Ha másképpen nem megy, levelező tagozaton.

Ebben az évben, három hét alatt háromszor javított megyei csúcsot. Emlékezetes marad a három, májusi vasárnap. Először Ózdon 155-öt ugrott, a következő vasárnap 156-ot, majd egy hét múlva 160-at. Mindkettőt Balassagyarmaton. Tornásznak készült. Emiatt sokszor az edzéseken is akadályozva volt. Amikor a 160 centiméteres megyei csúcsot ugrotta, tornaversenyre kellett volna mennie Miskolcra. Az iskola megbocsátott. Azt mondják, aki átugorja a testmagasságát, az már jó magasugró. Komka Magdi nevet, amikor mondom. Ha igaz ez a mondás, akkor neki még nyolc centimétert kell javulnia. Kérdezem, sikerül-e? Csak annyit mond, hogy jövőre a 165 centiméteres magasságot tűzte ki célul edzőjével.