Országos vidéki atlétikai bajnokság Salgótarjánban.

Az országos vidéki atlétikai bajnokság szombati első napjára ünnepi külsőt öltött a verseny színhelye a SKSE Stadion. Az Acélárugyári Művelődési Ház fúvószenekara indulókkal szórakoztatta a mintegy hatszáz főnyi nézősereget. Pontosan 15 órakor felcsendült a magyar himnusz, bevonultak a pályára a megyék képviselői. Szúnyogh Tibor, a megyei TS elnöke üdvözölte a résztvevőket, majd Szalai Gáspár, a városi pártbizottság első titkára megnyitotta a versenyt. Megnyitójában méltatta a vidékbajnokság jelentőségét, jó versenyt kívánt a résztvevőknek. Az ünnepélyes megnyitó után a 200 méteres gátfutás előfutamaival kezdetét vette a kétnapos viadal. Az első napi eredményeken - ugyanez áll a második napra is -, látszott, hogy a futópálya és az ugróhelyek lazasága gátolta a versenyzőket a jobb eredmény elérésében.

Így is nagy küzdelem, jó verseny jellemezte az első napot. Nógrád megye több számban érdekelve volt. Az 1500 méteres síkfutás 28 résztvevője között indult a magyar csúcstartó Mecser is. Mecser az első időfutamban állt rajthoz, és megismételte tavalyi, Pécsett kivívott győzelmét. A szokásos stílusban versenyzett, 400 méter után még a harmadik helyen állt, de amikor az utolsó kör következett, az élre vágott és fölényes, biztos győzelmet aratott. A női magasugrásban külön versenyt vívott Komka Magdolna és Lengyel Zsófia. A 150 centiméteres magasságot már csak kettejüknek sikerült átugrani, a többiek kiestek. Ezután a 153-as magasság következett. Ezt Lengyel elsőre, Komka másodikra ugrotta át, és ezzel el is dőlt a verseny, mert 156-on egyik versenyzőnek sem volt érvényes kísérlete. Komka a 2. helyen végzett. Mögötte értékes helyezést szerzett Kiss Imréné, aki az 5. helyet biztosította 145 centiméterrel. Értékes pontot szerzett Godó Mária is, aki 145-öt ugrott és holtversenyben a 6.-7.-8. helyen végzett. Derekasan helytállt rúdugrónk. Kiss Imre egyenletes formában versenyzett és a dobogóra került. Mindössze 3 centiméterrel maradt el az általa tartott megyei csúcstól. Fodor Béla 4. helyen végzett és így ponthoz segítette Nógrád megyét. A nap egyik legizgalmasabb küzdelmét a 10 ezer méteres síkfutás hozta. A marathonis versenyző biztos győzelmet aratott. Kitűnően harcolt Hegyi, aki a 15 fős mezőnyben az értékes 5. helyet szerezte meg.

Vasárnap délelőtt 10 km-es gyaloglással kezdődött a verseny. Ebben a számban Nógrád megyét Girtl képviselte. Sajnos kevés sikerrel. A 6. kör után szabálytalan gyaloglás miatt diszkvalifikálták. Délután közel 2000 néző volt kíváncsi a küzdelmekre. Nagyon sokan várták Mecser Lajos indulását 5000 méteren. Mecser távolmaradt a versenytől. Ismeretes, hogy hét közben Bécsben versenyzett, s a felázott, vizes talaj sokat kivett a tarjáni fiúból. A közönség csalódottan vette tudomásul a SBTC atlétájának távolmaradását, hiszen Salgótarjánban 5000 méteren még nem látták versenyezni a magyar csúcstartót. A második nap Nógrád megye hőse az esélytelennek vélt balassagyarmati Balla János volt. Nem került ugyan dobogóra, de magasugrásban21 induló közül 181 cm-es teljesítményével az értékes 4. helyet szerezte meg. Pontot szerzett a hármasugrásban is. A 20 induló közül beverekedte magát a hatos döntőbe, ahol bár a hatodik helyen végzett, eredménye 13,80 méter volt, új megyei csúcs. Nagyszerűen küzdött Kissné. Távolugrásban a 21 fős mezőnyben kiharcolta a hatos döntőbe jutást, és végeredményben a 6. helyet szerezte meg. 5000 méteren Hegyi derekasan küzdött és a 6. helyével, 1 ponttal növelte Nógrád megye pontjainak számát. A többiek közül Hényelné a gerelyvetésben, Krenács és Sándor a férfi magasugrásban, Simon 200 méteren, Godó a női 200-on, Mocsári a női 800 m-es versenyben, valamint Máté a 3000 méteres akadályfutásban helyezetlen maradt. Nógrád megye csapata a 7. helyet szerezte meg.